Apie kaupimą sužinojo pamatęs mažesnį atlyginimą

Į Delfi kreipėsi Lietuvoje gyvenantis ir dirbantis jaunas vyras iš Azerbaidžano. Čia jis įsikėlė prieš ketverius metus, o dirba pastaruosius pustrečių metų. Jam išduotas leidimas laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje.

2021 m. pradžioje Ramilas kaip ir kiti Lietuvos dirbantieji buvo automatiškai įtrauktas į II pensijų pakopos kaupimą, jam priskirta kaupimo bendrovė INVL. 25 metų vyras tuomet dar neseniai buvo pradėjęs dirbti, nieko nežinojo apie „Sodrą“ ir juolab apie pensijų kaupimą.

„Iki 2021 metų pabaigos neturėjau jokios informacijos apie „Sodrą“ ir jos teikiamas paslaugas. Niekas mums nepaaiškino, kas tai yra, kaip vyksta procesas ir kokie yra teisiniai aspektai“, – pasakoja Ramilas.

Apie tai, kad Lietuvoje pradėjo kaupti pensijai, jis sužinojo atsitiktinai ir tik po kurio laiko, kai pastebėjo mažesnį atlyginimą.

„Po 2021 m. rugsėjo mėn., kai pradėjau dirbti naujoje įmonėje, kai gavau savo darbo užmokestį, jis buvo mažesnis nei kitų kolegų. Po kurio laiko supratau, kad kažkas ne taip, todėl paklausiau įmonės buhalterės, kuri man ir paaiškino apie antrąją pensijų pakopą“, – prisimena jis.

Savo „Sodros“ paskyroje laiku neatšaukęs kaupimo, mat apsispręsti jis turėjo pusmetį, nuo 2021 m. liepos jis tapo pensijų kaupimo dalyviu, todėl kas mėnesį nuo jo atlyginimo nuskaičiuojami 3 proc., arba apie 135 eurai.

„Mano vienas šeimos narys turėjo sunkią kepenų persodinimo operaciją, kas mėnesį jam siunčiu pinigų vaistams ir gydymo išlaidoms. Todėl visi tokie papildomi kaupimai man apsunkina gyvenimą Lietuvoje“, – pabrėžia Ramilas.

Paaiškino, kad kasmet galima stabdyti kaupimą

Be kita ko, kai tik pastebėjo sumažėjusį atlyginimą ir išsiaiškino to priežastis, vyras teigia iškart susisiekęs su „Sodra“, kuri jį nukreipė į jo kaupimo bendrovę INVL.

Jo teigimu, bendrovės atstovas paaiškino, kad yra išeitis – kaupimą pensijai galima sustabdyti kiekvienais metais. Jam sutikus, įmokų mokėjimas 2022 m. buvo sustabdytas. Po kurio laiko Ramilas to paties pageidavo ir šiemet, bet sulaukė jam netikėto atsakymo, – stabdyti kaupimą II pakopoje galima tik vieną kartą ir tik vieneriems metams. Vyras jaučiasi nusivylęs ir apgautas.

Atsakymus gauna lietuviškai

Šių metų vasario 2 d. jis parašė anglišką prašymą „Sodrai“ pašalinti jį iš kaupimo dėl minėtų priežasčių, o po mėnesio „Sodra“ lietuviškai, t. y. jam nesuprantama kalba, atsakė, kad to padaryti neįmanoma, nes terminas jau pasibaigęs, o jo nurodytos priežastys – nepakankamos.

„Beveik visa informacija pateikiama tik lietuvių kalba, svetainėje gali pasikeisti ją į anglų, bet vis tiek tai negelbėja. „Sodros“ platforma prastai išvystyta ir nepatogi naudotis užsieniečiams. Be to, visi atsakymai į mano angliškas užklausas – lietuviški, taigi negaliu iki galo jų suprasti teisingai. Tai tik parodo, kad tokia institucija nepajėgi dirbti su užsieniečiais“, – nusivylimo neslepia jaunas vyras.

Pašnekovas su Delfi pasidalijo iš „Sodros“ gautu laišku, jame rašoma, kad pranešimas apie įtraukimą į pensijų kaupimą vyrui buvo išsiųstas 2021 sausio 6 d. per Elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą (EGAS), o jį perskaitė tų pačių metų gruodžio 7 d.

„Taigi apie tai, kad dalyvaujate pensijų kaupime, Jūs sužinojote 2021 metais, tačiau į fondo valdybą nesikreipėte ir nepateikėte jokių dokumentų, įrodančių svarbias priežastis, dėl kurių negalėjote laiku pateikti prašymo atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime, ir kuriais remdamasi fondo valdyba galėtų priimti sprendimą dėl Jūsų dalyvavimo pensijų kaupime išregistravimo“, – rašoma Ramilui pateiktame atsakyme.

Taigi vyras „Sodros“ žinutę perskaitė tik 2021 m. pabaigoje, t. y. praėjus pusmečiui nuo kaupimo pradžios. Jo teigimu, per šį laiką jis nesulaukė jokio el. laiško ar skambučio apie tai, kad jis yra pensijų kaupimo dalyvis. Jaunas vyras net nenutuokė turįs „Sodros“ paskyrą, į kurią keliavo visa informacija.

Mano, kad tai apgaulė

Pašnekovas mano, kad su tokia pačia problema susiduria dauguma Lietuvoje dirbančių užsieniečių, ir pasidalijo susirašinėjimu su kita jauna moterimi, atsidūrusia panašioje situacijoje.

„Dirbu informacijos apsaugos srityje, tenka nemažai dirbti su teisės skyriumi. Kai išanalizavau šį visą kaupimo procesą nuo pradžios iki galo, tapo aišku, kad tai – visiška apgaulė. Kaip valstybinė institucija gali priimti vienašališką sprendimą ir taip elgtis su gyventojais?

Vertinant iš saugumo pusės, nesvarbu, kokia tai organizacija, be mūsų galutinio sutikimo ji neturi aktyvuoti jokių paslaugų gyventojų vardu. Kitu atveju tai reiškia, kad valstybė nepaiso mūsų žmogaus teisių. Mes gyvename ES šalyje, o ne Rusijoje, mes turime žmogaus teises!“ – pabrėžia Ramilas.

Kreipsis į teismą

Jaunas vyras sako neturintis kitos išeities kaip tik kreiptis į teismą.

„Į Lietuvą atvykau studijuoti magistro. Mano planas čia pasilikti ilgam, kad galėčiau kurti technologines inovacijas ir įgyčiau daktaro laipsnį. Tačiau po visų mokesčių painiavų ir problemų su pensijų kaupimu, jei nerasiu sprendimo, persikelsiu gyventi į kitą šalį, kuri mane apgins ir palaikys visais atvejais. Jūsų žiniai, šiuo metu Lietuvoje moku 42,5 proc. mokesčių, tai yra pusė mano atlyginimo“, – pasakoja vyras.

„Aš labai pavargau, nebežinau, ką dar galiu daryti. Šį mėnesį kreipsiuosi į teismą“, – priduria jis.

„Sodra“: užsieniečiams išimčių netaikoma

„Sodra“ informuoja, kad įtraukimą į pensijų kaupimą reglamentuoja Pensijų kaupimo įstatymo 6 straipsnis, kuriuo remiantis, į dalyvavimą pensijų kaupime įtraukiami visi asmenys (ir užsieniečiai, ir Lietuvos Respublikos piliečiai), kurie įtraukimo į pensijų kaupimo metu sausio 1 d. yra jaunesni kaip 40 metų amžiaus ir sausio 2 d. yra drausti.

„Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėja Lina Lankauskaitė atkreipia dėmesį, kad Pensijų kaupimo įstatymas nenumato taikyti išimtis dėl įtraukimo į pensijų kaupimą ne Lietuvos Respublikos piliečiams, laikinai gyvenantiems ir dirbantiems Lietuvoje.

„Įgijus teisę į pensijų išmoką nėra svarbi asmens gyvenamoji vieta ar pilietybė – prašymus dėl išmokos asmuo gali pateikti elektroninėmis ryšio priemonėmis. Reikalinga identifikacija, jei asmuo neturi banko sąskaitos, tai galima padaryti su ES pripažįstamo elektroninio parašo pagalba“, – apie tai, Lietuvoje jau nebegyvenantis asmuo, gali pasinaudoti čia sukaupta pensija, aiškina ji.

Kalbėdama apie Ramilo atvejį pašnekovė pažymi, kad priimtas Fondo valdybos neigiamas sprendimas neužkerta kelio jam dar kartą kreiptis į valdybą ir nurodyti svarbias priežastis, dėl kurių jis per įstatymo nustatytą terminą neatsisakė dalyvauti pensijų kaupime.

„Įvertinusi nurodytas priežastis ir pateiktus dokumentus, Fondo valdyba spręs, ar priimti sprendimą dėl dalyvavimo pensijų kaupime nutraukimo“, – teigia „Sodros“ atstovė.

Jei neperskaitė žinutės, el. paštu ar telefonu neinformuoja

Ji pažymi, kad Ir Lietuvos piliečiai ir užsieniečiai apie įtraukimą į pensijų kaupimą informuojami vienoda tvarka, kuri yra nustatyta Asmens informavimo apie jo įtraukimą į pensijų kaupimą ir draudėjų informavimo apie asmenis, tapusius pensijų fondo dalyviais, tvarkos apraše.

„Jei žmogus neperskaitė asmeninėje EGAS paskyroje pranešimo apie įtraukimą į pensijų kaupimą iki įtraukimo metų balandžio 1 dienos, apie tai jis informuojamas registruotu paštu, siunčiamu asmens deklaruotos gyvenamosios vietos adresu.

Informuoti asmenis apie įtraukimą į pensijų kaupimą telefonu ar elektroniniu paštu minėtame tvarkos apraše nenumatyta. Todėl kitais informavimo būdais asmuo nebuvo ir neturėjo būti informuotas“, – komentuoja L. Lankauskaitė.

Vyras stebisi, kad dabar reikia pačiam sekti savo finansinę situaciją „Sodra“ paskyroje.

Kodėl atsakymus pateikia lietuviškai?

Kalbėdama apie informacijos pateikimą užsieniečiams nesuprantama kalba „Sodros“ atstovė pažymi, kad Lietuvos Respublikoje valstybinė kalba yra lietuvių kalba.

„Dokumentai valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, įmonėse rengiami, laikantis bendrinės lietuvių kalbos normų ir teisinės terminijos. Todėl pranešimai apie įtraukimą į pensijų kaupimą, Fondo valdybos sprendimai ir kiti oficialūs atsakymai į paklausimus yra rengiami tik valstybine kalba.

Vis dėlto pranešimuose apie įtraukimą į pensijų kaupimą yra pateikiamos nuorodos, pagal kurias asmuo gali susipažinti su pateikta informacija ir kitomis kalbomis – anglų ir rusų“, – teigia ji.

INVL: apgailestaujame, kad žmogui tokia situacija nutiko

INVL Investicijų valdymo ir gyvybės draudimo grupė taip pat Delfi atsakė dėl užsieniečių įtraukimo į pensijų kaupimą.

„Apgailestaujame, kad žmogui tokia situacija nutiko. Konkretaus asmens situacijos komentuoti negalime. INVL konsultantai visuomet klientus aiškiai ir nedviprasmiškai informuoja apie pensijų kaupimo sąlygas, kaip jos yra apibrėžtos teisės aktuose.

Automatinį įtraukimą į II pakopos pensijų fondus vykdo bei kaupimo bendrovę atsitiktiniu būdu priskiria „Sodra“. Kiekvienas, tapęs INVL pensijų fondo dalyviu, pagal galimybes nurodytais kontaktais, jeigu tokie buvo pateikti, yra informuojamas apie pensijų kaupimą INVL“, – rašoma bendrovės komentare.

Kaip teigia, INVL internetinėje svetainėje yra pateikiama informacija apie II pakopos pensijų kaupimą anglų kalba, klientai taip pat yra konsultuojami šia užsienio kalba.

„Dirbantiesiems Lietuvoje, nepriklausomai nuo jų tautybės ir kilmės šalies, yra taikomi Lietuvos teisės aktai, taip pat Lietuvos socialinis draudimas ir pensijų sistema.

Svarbu žinoti, kad II pakopos pensijų fonduose sukauptos lėšos yra asmens nuosavybė. Jos kaupiančiajam bus išmokėtos teisės aktų nustatyta tvarka, nepriklausomai nuo to, iš kokios šalies yra pensijų kaupimo dalyvis“, – pažymi INVL Investicijų valdymo ir gyvybės draudimo grupė.

Teisininkė: darbdavys turėtų informuoti darbuotoją apie kaupimą pensijai

TGS Baltic“ teisininkė Indrė Mažeikaitė vertina, kad teisinga visus visuomenės narius įtraukti į pensijų kaupimą, tačiau tuo pačiu būtina nurodyti aiškią pasitraukimo iš pensijų kaupimo schemą, t. y. teisės atsisakyti dalyvauti.

„Net ir užsienietis gali turėti lūkestį papildomai kaupti pensijai Lietuvoje, o užsieniečių eliminavimas iš pensijų kaupimo sistemos, teisine prasme galėtų būti pripažintas diskriminacija“, – sako ji.

Teisininkė pabrėžia, kad darbuotoją apie įtraukimą turėtų informuoti ne tik „Sodra“ tai yra ir darbdavio pareiga.

„Darbdavys turėtų informuoti darbuotoją ir paaiškinti apie mokamą darbo užmokestį, jo sudėtines dalis ir įmokas, skaičiuojamas nuo darbuotojo darbo užmokesčio. Kaip tik nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d. įsigaliojo Darbo kodekso pakeitimai, kurie aiškiai numato, kad darbdavys iki darbuotojo darbo pradžios privalo pateikti darbuotojui informaciją apie socialinio draudimo institucijų, gaunančių su darbo santykiais susijusias socialinio draudimo įmokas, pavadinimus ir informaciją apie kitą darbdavio teikiamą su socialiniu draudimu susijusią apsaugą, jei darbdavys už tai atsakingas“, – aiškina I. Mažeikaitė.

Indrė Mažeikaitė

Gali skųsti „Sodros“ sprendimą

Kalbėdama apie Ramilo atvejį teisininkė pažymi, kad jis gali skųsti „Sodros“ sprendimą.

„Asmuo turėtų teikti prašymą „Sodros“ teritoriniam skyriui dėl atsisakymo dalyvauti pensijų kaupime praleidus terminą dėl svarbių priežasčių, pateikiant ir svarbias priežastis pagrindžiančius įrodymus. „Sodrai“ netenkinus prašymo, šį sprendimą galima skųsti Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos“, – sako teisininkė.

Ji atkreipia dėmesį, kad įstatymas numato, kad asmenys, dėl svarbių priežasčių negalėję per nustatytą terminą atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime, turi teisę atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime ir šiam terminui pasibaigus, jeigu pateikiami svarbias priežastis įrodantys dokumentai.

„Terminas, per kiek turi būti pateiktas prašymas, nėra nustatytas, tad net ir praėjus 1,5 metų, asmuo turi teisę pateikti prašymą“, – tikina pašnekovė.

Per ketverius metus iš kaupimo ištrūko beveik 1000

Anot jos, svarbios priežastys galėtų būti tokios: asmuo neperskaitė per elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą išsiųsto pranešimo arba „Lietuvos paštas“ pateikė informaciją, kad registruotas pranešimas buvo neįteiktas, asmens liga ir pan.

Teisininkė skaičiuoja, kad per 2019 m. 156 asmenims buvo leista atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime praleidus terminą ir pateikus svarbias priežastis, tad įmanoma atsisakyti pensijų kaupimo, net ir praleidus terminą.

„Sodros“ duomenimis, per 2019–2022 metus dėl dalyvavimo pensijų kaupime nutraukimo ir pensijų įmokų pervedimo sustabdymo kreipėsi 7677 asmenys, iš jų patenkinta buvo 941 prašymas (12 proc.).

Gali būti pokyčių dėl užsieniečių kaupimo

Svarbu priminti, kad šią savaitę Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikė kelis siūlymus, kaip keisti pensijų sistemą. Tarp jų yra ir siūlymas dėl užsieniečių kaupimo II pensijų pakopoje.

Įtraukimą į antros pakopos pensijų kaupimo sistemą numatoma taikyti tik Lietuvoje nuolat gyvenantiems asmenims. Kol kas neaišku, ar šie pokyčiai galiotų jau anksčiau į kaupimą įtrauktiems asmenims, ar tik naujiems.

Šie siūlymai pirmiausia bus teikiami Vyriausybei. Jai pritarus, siūlomi pakeitimai pavasario sesijoje turėtų būti pateikti ir Seimui. Jeigu Seimas šiems pakeitimams pritartų, jie galėtų įsigalioti nuo kitų metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)