Feisbuko grupėje „Apsipirkimas Lenkijoje“ vartotoja pasidalijo atradimu vienoje nedidelėje Lenkijos parduotuvėje.

„Šiandien nustebau pamačiusi šį sviestą toli nuo Lietuvos, Pakarpatėje, parduotuvytėje „Szubryt“. Juk tai lygtai „Žemaitijos pieno“ produkcija? O kaip kaina – ar skiriasi nuo Lietuvos?“ – klausia ji.

Kiti vartotojai palygino Lietuvoje randamo „Žemaitijos pieno“ sviesto sudėtį su Lenkijai skirto „Džiugas“ sviestu ir priėjo išvados, kad tai – tas pats produktas, tik kitoje pakuotėje, o kaina skiriasi daugiau nei 3 kartus.

Lenkijoje 200 gramų „Džiugas“ sviestas kainuoja apie 1 eurą, o Lietuvoje 3,29–3,69 Eur, priklausomai nuo prekybos tinklo, kuriame parduodamas.

Maisto kainų palyginimo portalo Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas taip pat pastebėjo šį įspūdingą skirtumą ir Lietuvos sviesto kainą palygino su prekybos tinklo „Prisma“ Estijoje kaina. Čia jis kainuoja perpus pigiau – 1,65 Eur.

„Lietuvos gamintojai dėl vartotojų lojalumo, lietuvių pirkėjų daugiau, tai ir uždirba daugiau. Į kitas rinkas jie negali parduoti brangiau, nes neperka“, – Delfi komentuoja ekspertas.

„Faktas, kad vietos gamintojai žiauriai uždarbiauja: nuo „Žemaitijos pieno“ iki „Pieno žvaigždžių“. O kitose rinkose jie turi parduoti už normalią kainą, kokia yra rinkose“, – priduria jis.

Anot pašnekovo, pats gamintojas gali rasti įvairių priežasčių.

„Kalbant apie „Žemaitijos pieną“, gali aiškinti (gamintojas – red.), kad šis prekės ženklas skirtas eksportui, nes sviesto „Džiugas“ nėra Lietuvoje, arba kad čia pagal užsakymą atstovo Lenkijoje (tokia kaina – red.)“, – svarsto P. Čepkauskas.

Delfi kreipėsi į „Žemaitijos pieno“ atstovus, tačiau komentaro nesulaukė.

P. Čepkauskas atkreipė dėmesį ir į pieno krizę Lietuvoje. Prezidentas Gitanas Nausėda praeitą savaitę susitiko su žemės ūkio, maisto pramonės ir prekybos atstovais ir aptarė situaciją pieno sektoriuje.

Delfi primena, kad pieno gamintojai jau keletą savaičių protestuoja prieš drastiškai nukritusias žaliavinio pieno supirkimo kainas. Ūkininkai skaičiuoja, kad nuostoliams dėl kritusių pieno kainų padengti reikėtų apie 40 mln. eurų. Ūkininkai tikina, kad, nors galutinė pieno kaina parduotuvėse išlieka aukšta, jų gaunama dalis yra smarkiai sumenkusi, todėl prašo teisingesnio kainos paskirstymo tarp ūkininkų, pieno perdirbėjų ir pardavėjų.

„Prekybininkai uždirba savo, gamintojas pasididino kainų grandinėse pelną augintojo sąskaita. Paskui visi pas prezidentą aptarinėja, kaip vargšas pieno augintojas, vargšai perdirbėjai – minuse, o prekybininkai savo dalimi dalintis nenori, viskas taip ir eina „ant vartotojo“, – sako ekspertas.

„Viskas susitvarkys, kai vartotojas dar mažiau pradės pirkti, o prekybininkai taip praras vartotoją“, – priduria jis.

P. Čepkauskas mano, kad pieno produktai gali ir toliau brangti, jei kiti kainų grandinės dalyviai su ūkininkais nepasidalins uždirbamu pelnu.

„Visi sutiko, kad silpnesnę grandį – pieno gamintojus – skriaudžia ir ji patiria nuostolių, bet iš kalbų tapo aišku, kad savo dalies nei perdirbėjai, nei prekybininkai neatsisakys, bet pieno gamintoją kažkaip palaikys.

Pokalbyje nedalyvavo tik pinigus mokančių – vartotojų – atstovai. Susidarė dvigubas įspūdis: arba pieno produktai brangs toliau, arba palaikysim gamintojus iš mokesčių mokėtojų pinigų, nes kiti dalyviai gi nieko neuždirba, kad su tuo ūkininku pasidalintų, net pats Lietuvos bankas tyrimą darė“, – „LinkedIn“ rašė P. Čepkauskas.

Petras Čepkauskas

Naujausias vasario mėn. Pricer.lt kainų palyginimas rodo, kad per metus brango visos portalo stebimos 52 prekės.

Iš viso reikšmingai (10 proc. ir daugiau) brangsta 48 prekės iš 52 stebimų. Labiausiai brangusios prekės – pigiausia juoda duona, kiaušiniai, pigiausias batonas, cukrus, pomidorų sultys, vištiena. Pieno produktai brangesni 15–50 proc. Pavyzdžiui, pigiausio 82 proc. sviesto kilogramo kaina pakilo beveik 29 proc. (nuo 8,46 iki 6,57 Eur)

2023 metų vasario Pricer.lt fiksuojamo vidutinio pigiausių maisto produktų krepšelio kainų analizė rodo, kad pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis Lietuvos parduotuvėse, palyginus su 2023 sausio mėnesiu, brango 0,80 Eur (1 proc.), ir buvo 17,16 Eur (28,6 proc.) brangesnis nei praeitų metų vasario mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)