Per praėjusius metus gyventojai pirkiniams internetu išleido daugiau kaip 2 mlrd. eurų. Tai – tik vieno banko duomenys. Kas iš šios prekybos uždirba, nuo šiol stebės Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

„Prekiautojai, turintys galimybę per platformą parduoti prekes, suteikti paslaugas, apie juos platforma turės pranešti mokesčių administratoriui“, – sako VMI atstovas Rolandas Puncevičius.

El. prekybos centras „Pigu.lt“ parduoda prekių iš 4 tūkst. skirtingų pardavėjų. Apie visus juos be išimties teiks duomenis VMI.

„Mums tai kainuoja darbo valandų, bet suprantame tikslą ir kodėl tokių sprendimų reikia“, – sako Pigu.lt atstovas Nerijus Mikalajūnas.

Tikslas, anot VMI, – sumažinti el. prekybos šešėlį ir priverti susimokėti mokesčius tuos, kurie to iki šiol vengė.

„Pavėžėjimo platformų paslaugas teikiantys asmenys iki duomenų teikimo deklaravo 25 mln. gaunamų pajamų, o pradėjus deklaruoti duomenis, išaugo iki 79 mln. eurų“, – pažymi R. Puncevičius.

Rinkti duomenis iš el. platformų – ne Lietuvos mokesčių prievaizdų išmonė, tą daryti įpareigojo dar užpernai priimta Europos Sąjungos direktyva.

„Duomenis VMI ir taip galėjo rinkti iš platformų operatorių anksčiau. Tačiau dabar su direktyvos įgyvendinimu yra nustatytas konkretus sąrašas, ką reikia rinkti ir teikti VMI, t. y. identifikaciniai duomenys apie pardavėjus, jų pajamos, banko sąskaitų duomenys“, – vardija „Motieka ir Audzevičius“ advokatas Mantas Juozaitis.

Nauja tvarka palies tuos pardavėjus, kurie per metus sudaro per 30 sandorių, arba kurie internetu parduos už daugiau kaip 2 tūkst. eurų.

„Tokių nėra daug, pas mus didesni gerokai pardavėjai, parduotuvės daro didesnes apyvartas. Minėti skaičiai labiau pavienių fizinių pardavėjų“, – atkreipia dėmesį „Pigu.lt“ atstovas.

Tos pačios taisyklės galios ir praturtėjusiems gyventojams, net jei žmogus pardavė telefoną už 2 tūkst. eurų, duomenys apie jį bus kaupiami.

El. platformos jau seka gyventojų ir pardavėjų pajamas, atsiskaityti privalės iki kitų metų pradžios. Tad paaiškės kam teks susimokėti GPM, kam dar ir PVM, o kam – nieko.

„Išimtis – gyventojas, parduodantis savo asmenines prekes, neturi mokėti mokesčio nuo 2,5 tūkst. eurų gauto pelno, t. y. jo pardavimo pajamos atėmus jo patirtas išlaidas, įsigyjant tas prekes“, – sako VMI.

Nauja tvarka turės ir išimčių, pvz., skelbimų portalai Aruodas.lt ar Skelbiu.lt ir toliau galės neviešinti prekybininkų duomenų, nes prekyba vyksta ne tiesiogiai per juos. Nepateikusiems informacijos VMI grės baudos. Primą kartą – nuo 2 tūkst., o pakartotinai – nuo 4 tūkst. eurų.