Išleidžia iki 400 eurų

Štai Merkinėje gyvenanti 4 asmenų šeima į Seinus ir Suvalkus važiuoja apsipirkti kas mėnesį arba du. Pirmus trejus metus į Lenkiją šeima važiuodavo kas mėnesį, nes Seinuose dukrai tekdavo dėl breketų apsilankyti odontologijos klinikoje. Lietuvoje šeima beveik nebeapsipirkinėja, pasibaigus produktams, į parduotuvę užsuka tik batono ir daržovių.

Julija (vardas pakeistas) su Delfi pasidalijo savo atradimais Lenkijoje. Ji skaičiuoja, kad vieno apsipirkimo metu šeima išleidžia 100-400 eurų, kartais ir daugiau, nes ne kartą šeima yra pirkusi ir statybinių medžiagų.

„Neskaičiavau, kiek tiksliai sutaupome, bet tikrai nemažai. Mūsų šeimoje yra du vaikai, pačiam mažiausiam – 5 mėnesiai. Tai vien tik sauskelnėms ir tyrelėms daug sutaupome. Taip pat ir pieno produktams, pavyzdžiui, 200 g sviestas Lenkijoje kainavo 1,02 Eur, o Lietuvoje tokių kainų seniai nebėra. Vaikams užkandukas – 0,28 Eur, o Lietuvoje toks – apie 0,60 Eur. Pienas Lenkijoje kainuoja apie 0,71 Eur. Taip pat ir vištienos kainos žymiai mažesnės nei Lietuvoje“, – vardija moteris.

Nuo Merkinės iki Seinų – apie 80 km. Moteris skaičiuoja, kad tokiai kelionei reikia apie 15 litrų kuro.

„Tas pats kuras Lenkijoje taip pat pigiau apie 15 centų, atrodo nedaug, bet pilant pilną baką susitaupo. Taip pat ne tik maisto, bet ir kitos prekės pigesnės: skalbimo minkštiklis, milteliai, šiukšlių maišai, tualeto valymo servetėlės ir daugelis kitų“, – pasakoja Julija.

Paskutinį kartą Julija su šeima Seinuose lankėsi praeitą savaitgalį ir išleido apie 400 eurų – išvažiavo pilnu vežimu. Jie aplankė pieno bazę, mažąjį turgų, „Biedronka“ ir drabužių bei namų apyvokos parduotuves „Sinsay“ ir „Tedi“.

„Stengiamės visada važiuoti darbo dienomis, tada tikrai būna mažiau žmonių. Aišku, jei norime mėsos Suvalkų mažajame turguje, reikia ryte anksti važiuoti, nes jau vėliau nebelieka. Nuolaidų nelabai seku, būna prieš važiuojant peržiūriu „Biedrionkos“ siūlomas akcijas, bet jų ten ir taip būna, kaip pavyzdžiui, perkant du, trečiam produktui 50 proc. nuolaida.

O važiuoti prieš šventes ar savaitgaliais, tai jau reikia kantrybe apsišarvuoti, nes prie pieno bazės tektų eilėje pastovėti, ir ne tik prie jos. Mes dažniausiai atsiskaitome grynais pinigais, jau daug metų važiuoju į Lenkiją apsipirkti, bet vis dar nežinau kuo geriau atsiskaityti – kortele, zlotais ar eurais“, – pasakoja Julija.

Kas mėnesį išleidžia apie 500 eurų

Milda (vardas pakeistas) iš Kaišiadorių rajono taip pat kas mėnesį vyksta į Lenkiją apsipirkti. Kiekvieną kartą, skaičiuojant kartu su kuru, 5 asmenų šeima išleidžia apie 500 eurų.

„Esame 5 asmenų šeima: 2 suaugę ir 3 vaikai, taip pat turime katę. Į Lenkija važiuojame praktiškai kas mėnesį, kartais – kas antrą, bet pastaruoju metu kiekvieną mėnesį, nes baigiasi tokie produktai, kurie greičiau susivartoja: pienas, rūkyti mėsos gaminiai, vaikams visokie skanumynai ir t. t. Turime atskirą šaldiklį, tad ir mėsos visada užsiperkame. Nusipirkto maisto užtenka mėnesiui ir daugiau“, – pasakoja moteris.

„Pamenu, su vyru nuėjome į „Maximą“, išleidome 40 eurų ir viską rankose parsinešėme. Tada su vyru nusprendėme kitą dieną važiuoti į Lenkiją, nors visiškai neplanavome tą mėnesį važiuoti. Tiesiog nuėjus į parduotuvę, išleidi mažiausiai 40 eurų, o namo nieko net parsineši normalaus, tai kaip nevažiuoti?“ – priduria ji.

Milda skaičiuoja, kad šeimai per mėnesį pavyksta sutaupyti apie 200 eurų, o gal ir daugiau: „Kai visko namie yra, mažiau čia į parduotuves reikia eiti, o kai mažiau eini, tai mažiau ir išleidi. Lietuvoje perkame tik vaisius, daržoves, duoną ir grietinę, nes šiuos produktus greičiausiai suvartojame, o visa kitą – nuo mėsos iki buitinės chemijos – perkame Lenkijoje.“

Moteris sako, kad Lenkijoje užsipylus kuro ir vaikams nupirkus sauskelnių, visa kelionė jau atsiperka.

„Jau neskaičiuojant kitų produktų. Dabar kainos Lenkijoje tikrai pakilusios, bet dar ne tiek, kad neapsimokėtų važiuoti. Perkame tikrai ne po vieną vienetą, daug ką perkame pakuotėmis. Lenkijoje produktų kiekiai dažniausiai būna didesni ir pigesni. Štai keli pavyzdžiai: vaikui 30 gramų „Bepanthen“ tepaliukas pas mus kainuoja apie 6 eurus, o Lenkijoje 100 gramų nupirkome už 8 eurus. Vaistai ir vitaminai – daug pigesni. Paskutinį kartą 200 gramų sviesto pakelį pirkome po 0,8 Eur“, – vardija pašnekovė.

Ji priduria, kad paprastai prekybos vietose nustatyti tam tikri kiekiai, kiek galima įsigyti produktų su nuolaidų kortele, tačiau jei turi kelias korteles – problema išspręsta.

„Pavyzdžiui, sviesto su ta pačia nuolaidų kortele galima pirkti 3 vienetus, mėsos – 5 kg, būna, kad pieno ir 12 vienetų galima pirkti, ir, tarkime, 5 perki – 1 gauni nemokamai. Su rūkytais gaminiais panašiai“, – apie nuolaidas pasakoja Milda.

Dažniausiai šeima vyksta iki Suvalkų. Čia aplanko pagrindinės parduotuves, tokias kaip „Biedronka“ ir „Kaufland“, taip pat visada užsuka į turgų.

„Pirmą kartą gal prieš 8 metus važiavome apsipirkti šeštadienį, tada buvo ir paskutinis kartas, nes visur buvo be proto daug žmonių. Dabar visada važiuojame darbo dienomis, geriausia važiuoti antradienį arba ketvirtadieni, nes tada būna naujų akcijų. Dažniausiai atsiskaitome su „Revoliut“, nes darbo dienomis netaiko jokio mokesčio, o ir keitykloje būna geresnis kursas“, – pažymi moteris.

Ji skaičiuoja, kad kelionė atsieina apie 30 eurų, nes iš viso tenka nuvažiuoti apie 300 kilometrų. „Nusiperkame porą pakuočių sauskelnių, ir Lenkijoje užsipilame kuro kiek telpa, ir mums kelionė jau atsipirkus“, – šypsosi Milda.

Į Lenkiją vyksta iš Zarasų

Pasirodo, yra ir tokių gyventojų, kurie į Lenkiją pasiryžę nuvažiuoti 600 kilometrų. Štai Karolina iš Zarasų į Suvalkus vyko jau kelis kartus. Tiesa, su tikslu aplankyti ir vandens parką, tačiau moteris patikina, kad 4 asmenų šeima tikrai dar ne kartą važiuos į Lenkiją.

„Važiavome papramogauti į vandens parką ir tuo pačiu truputį apsipirkti. Išleidome apie 250 eurų, mūsų šeimai visko užteks mėnesiui. Buvome Suvalkuose: „Piko“ bazėse, vaistinėje, „Biedronkoje“ ir „Kauflande“.

Pirkome mėsos, rūkytų gaminių, pieno produktų, namų ir higienos prekių, vitaminų. Planuojame dar važiuoti, nes ten pigiau nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, pirkome dvi pakuotes vaikiškų vitaminų ir sutaupėme apie 20 eurų“, – pažymi Karolina.

Aleksandras Izgorodinas

Ekonomistas: Lenkijoje maisto kainos auga panašiu tempu

Ekonomistas Aleksandras Izgorodinas atkreipia dėmesį, kad Lenkijos infliacijos rodiklis itin stipriai nesiskiria nuo Lietuvos.

„Lenkijos infliacijos pikas siekė apie 18 proc., o Lietuvos – apie 22 proc., nepaisant to, kad Lenkija ėmėsi įvairių priemonių mažinti infliacijai, kaip pvz., sumažino PVM, bet statistikoje nėra labai didelio skirtumo tarp bendro infliacijos lygio Lenkijoje ir Lietuvoje. Kadangi Lietuvoje ir Lenkijoje maistas sudaro didžiausią infliacijos dalį, įsivaizduočiau, kad maisto kainos didėja ir Lenkijoje.

Aišku, tokios priemonės kaip PVM įvedimas maistui galėjo šiek tiek sulėtinti maisto kainų augimą, bet mano nuojauta sako, kad Lenkijos maisto kainų augimo tempas neturėtų labai skirtis nuo Lietuvos“, – vertina jis.

Ar Lenkijos maisto kainų lygis pasieks Lietuvos, anot jo, priklausys nuo tolesnės Lenkijos skolinimosi kainos ir krizės gylio Europoje.

„Jei į Europą ateis didesnė recesija nei šiuo metu tikimasi, visų ES šalių, kurios neturi euro, skolinimosi kaina rinkose užkils. Tai reiškia, kad Lenkijos vyriausybė turės mažiau manevrų laisvės ir mažiau rezervų taikyti antikrizinę ir antiinfliacinę politiką, galimai turės atsisakyti dalies lengvatų. Viskas priklausys, kokio dydžio krizė ateis į Europą“, – komentuoja A. Izgorodinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)