„Deklaruoti pajamas galima jau nuo sausio 1 d., bet mes labai raginame neskubėti, nes šiuo metu dar dirbame su trečiųjų asmenų duomenimis, tikriname, kad jie būtų teisingi ir keliame į elektroninio deklaravimo sistemą. O kovo 8 d. jau planuojame sistemą atverti ir paskelbti visuotinį pajamų deklaravimą“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkė Virginija Ginevičienė.

VMI skaičiuoja, kad pajamas šiais metais privalės deklaruoti apie 600 tūkst. gyventojų. Tai žmonės, kurie vykdė individualią veiklą, taip pat tie, kurie turės susimokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM), nes jiems buvo taikomas neapmokestinamųjų pajamų dydis. Pajamas reikės deklaruoti ir valstybės tarnautojams bei žmonėms, kurie neišlaikę 10 metų pardavė nekilnojamąjį turą ar neišlaikę trejų metų – automobilį.

V. Ginevičienė pažymėjo, kad individualios veiklos pažymas ar verslo liudijimus pernai turėję gyventojai deklaracijas privalo pateikti net ir tuo atveju, jei jokių pajamų negavo.

Kaip ir kasmet, daliai gyventojų dalis per metus sumokėto GPM bus grąžinta. GPM lengvata galės pasinaudoti investicinio gyvybės draudimo sutartis turintys ar trečioje pensijų pakopoje dalyvaujantys gyventojai.

GPM permokos bus grąžintos ir tiems deklaracijų savininkams, kuriems taikytas neapmokestinamųjų pajamų dydis buvo mažesnis realusis.

„Paprastai taip nutinka, kai buvo dirbama ne pilnus metus. Arba kai pagal pasirašytą darbo sutartį neapmokestinamųjų pajamų dydis nebūna taikomas mėnesiniam darbo užmokesčiui. Tuomet gyventojai susigrąžina savo permokas“, – aiškino V. Ginevičienė.

Virginija Ginevičienė

Pasak jos, tie gyventojai, kurie deklaracijas pateikia pirmieji, nebūtinai ir GPM permokas atgauna pirmieji, kadangi pinigų pervedimo sąrašai VMI yra sudaromi atsitiktine tvarka.

Kita dalis gyventojų savo deklaracijose gali išvysti GPM nepriemokas, tokiu atveju teks susimokėti papildomai.

„Individuliai dirbusiems asmenims GPM paskaičiuojamas pagal jų gautas pajamas. Nepriemoka gali susidaryti ir tuomet, kai buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamųjų pajamų dydis, pavyzdžiui, gyventojo gaunamas uždarbis padidėja ar buvo gauta papildomų pajamų ir išmokų“, – sakė VMI atstovė.

Siūlo paslaugą norintiems pasikalbėti

Kaip pasakojo laidos „Delfio rytas“ pašnekovė, apie 90 proc. žmonių, prisijungę prie elektroninio deklaravimo sistemos, savo pajamų deklaracijas gali peržiūrėję paprastai pateikti vienu mygtuko paspaudimu. Dešimtadaliui visgi tenka rankiniu būdu suvesti papildomus duomenis, kurių VMI galbūt neturi.

„Mes stengiamės į deklaracijas perkelti ir gyventojams parodyti kuo daugiau duomenų, kad procesas būtų kuo paprastesnis“, – teigė Vilniaus apskrities VMI viršininkė.

Tiesa, V. Ginevičienė pažymėjo, kad kasmet VMI sulaukia gausybės skambučių iš gyventojų, kurie susiduria su sunkumais pildydami ir pateikdami savo pajamų deklaracijas. Ji ragino visgi neskubėti skambinti ir verčiau užsisakyti nemokamą VMI skambučio paslaugą. Tai galima padaryti prisijungus prie „Mano VMI“ svetainės ir skyrelyje „Konsultacijos“ pasirinkus patogiausią laiką. Tuomet konsultantai paskambins patys.

Pasak VMI atstovės, aktyviausiai deklaracijos teikiamos kovo pradžioje, paskelbus visuotinio deklaravimo startą, ir balandžio pabaigoje, artėjant galutiniam gegužės 2-osios terminui. Nors mokesčių inspekcija visą šį laikotarpį ragina nepamiršti pateikti deklaracijų, dalis gyventojų, privalančių tai padaryti, raginimų neišgirsta.

„Pasibaigus terminui, siunčiame priminimus. O ypač turėtų suklusti tie, kuriems reikia sumokėti GPM priemokas, nes nuo gegužės 2 d. iškart pradedami skaičiuoti delspinigiai. O finansinių sunkumų turinčius gyventojus kviečiame kreiptis į VMI ir sudaryti mokestinės paskolos sutartis, mokėjimus atidėti ar išdėstyti dalimis“, – sake V. Ginevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją