„Šventės artėja, tai jau tenka ruoštis. Nori nenori‟, – sako reportaže dėl kainų kalbinta mergina.

„Pensijos didėja, algos didėja‟, – komentuoja rekordinės infliacijos nesureikšminęs vyras.

„Reikia nusiteikti linksmai Kalėdoms ir viskas bus gerai‟, – ramina viena moteris.

Statistikos departamentas suskaičiavo, kad taupo mažiau nei pusė gyventojų (48 proc.), o 39 proc. išleidžia viską, ką uždirba. Bene kas penktas tikisi, kad ateityje jų finansai gerės (18 proc.), 51 proc. nemano, jog situacija keisis.

Pasak LNK, Lietuvos gyventojai – vieni didžiausių finansinių optimistų Europos Sąjungoje. Finansų specialistai abejoja, ar optimizmas išliks ilgam.

„Keturi esminiai momentai, kaip energetikos išteklių kainos, Europos Centrinio Banko paskolų palūkanų norma, infliacijos lygis šalyje ir elektros bei dujų kainų dalies kompensavimo mechanizmas turės įtakos‟, – teigia „Luminor‟ mažmeninės bankininkystės vadovas Lietuvoje Edvinas Jurevičius.

Vis dėlto gyventojų pinigus skaičiuojantys specialistai pastebi, kad pinigų trūkumu skundėsi apie 40 proc. gyventojų.

„Tačiau paskutinės apklausos rezultatai, lapkričio mėn. duomenys, rodo, kad šių gyventojų dalis sumažėjo iki 39 proc.‟, – teigė Statistikos departamento Gyvenimo lygio ir užimtumo statistikos skyriaus specialistė Vida Stoškutė.

Pasirodo, kad pozityviai pažvelgti į savo finansus padeda ir prieššventinis laikotarpis, ir bendra ekonominė situacija. Esą kalbos, kad Lietuva įklimps į gilią ekonominę krizę, kol kas nepasitvirtino ir žmonės palengva atsipalaiduoja.

„Visada rudens pradžioje, prieš šildymo sezoną tas nerimas yra gerokai didesnis, ilgainiui prieš šventes jis sumažėja, nes visi esame užsiėmę smagiais dalykais, ruošiamės šventėms‟, – sako INVL vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Ekonomistai prašo gyventojų nepulti be saiko išlaidauti.

„Neapibrėžtumas išlieka. Galimas energetikos išteklių brangimas vis dar yra mūsų kortose, tikrai negalime drąsiai sakyti, kad ši problema jau praeityje, tad reikia likti budriems‟, – sako I. Genytė-Pikčienė.

Specialistų teigimu, dabar situacija stabili, bet gali staigiai pakrypti kita linkme.

„Artimiausi mėnesiai tikrai turėtų turėti įtakos tiems lūkesčiams, nes šildymo sezonas – pikas bus artimiausiais mėnesiais. Tas sprendimas dėl dujų, elektros kainų kompensavimo dalies bus priimtas netrukus‟, – teigia „Luminor‟ mažmeninės bankininkystės vadovas Lietuvoje Edvinas Jurevičius.

Statistikos departamento duomenimis, beveik pusės Lietuvos gyventojų finansinė situacija šiemet liko tokia pati, kaip ir pernai.

Čia galite pažiūrėti LNK video: