Jau aišku, kiek už vandenį po Naujųjų mokės didžiųjų miestų gyventojai. Dabar vandens kaina už kubą šalyje svyruoja nuo 91 cento iki 4,5 Eur.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) patvirtino, kad Vilniuje vandens kubo kaina nuo sausio didės 57 centais, o Klaipėdoje – 69 centais.

„Augimas yra iki 40 proc. Kauno, tikėtina, bus labai panašus“, – teigė VERT pirmininko pavaduotojas Donatas Jasas.

Kauno miestui tarifas bus perskaičiuotas gruodį, o įsigalios – vasarį. Prognozuojama, kad už kubą vandens kauniečiai mokės maždaug euru brangiau nei dabar, tačiau tiems, kurie tikėjosi, kad vanduo brangs tik didmiesčiuose, teks nusivilti.

Masiškai tarifus dėl brangios elektros ir dujų imasi keisti ir mažesni vandens tiekėjai.

„Kai kurios įmonės gavo tokias sąskaitas, kur atsiskaitymas už elektros energiją yra lygus metinėms pajamoms“, – teigė Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos vadovas Bronius Miežutavičius.

„Patvirtinome būtent dėl neeilinio skaičiavimo Varėnai, Šilutei, Trakams. Šilutės kaina augo tik 15 proc. dėl resursų, Varėnos – 50 proc.“, – teigė VERT atstovas.

„Šiaulių vandenys“ skaičiuoja dėl aukštos energijos kainų per 9 mėn. patyrę 1,5 mln. Eur nuostolių.

Jie žada tarifą perskaičiuoti artimiausiu metu, tad vandens kubo kaina Šiauliuose didės maždaug penktadaliu.

„Artimiausiu metu, manau, šią savaitę kreipsimės, baigiami skaičiavimai, nes tai yra ir VERT naujas dalykas, ir mums. Dar kai kurie skaičiai tikslinami“ , – teigė „Šiaulių vandenų“ atstovas Jonas Matkevičius.

Dalis žmonių tikino bendrai jau susigyvenę, kad brangsta viskas, tačiau yra ir tokių, kuriems kiekvienas išleistas euras yra svarbus.

„O ką mes galime pakeisti? Piketuoti gi neisime. Teks tai priimti“, – kalbėjo viena gyventoja.

„Aišku blogai, jei maža pensija, reiks taupyti“, – tikino kita.

Manoma, kad vandens brangimą pajus beveik visos Lietuvos savivaldybės.

„Didžioji dalis įmonių pas mus ateis gruodžio mėnesį. Skaičiuojame, kad galėtų būti apie pusę Lietuvoje vandenį tiekiančių įmonių“, – svarstė VERT atstovas.

„Manau, kad nebus nė vienos vandentvarkos įmonės, kuri nesikreips dėl kainų perskaičiavimo, todėl, kad energetinių išteklių kainos padidėjo kartais“, – tikino Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos vadovas.

Per pastaruosius penkerius metus vanduo neatpigo nė karto. Kasmet kaina vidutiniškai didėjo 5 proc.

„Jeigu susiklostys sėkminga situacija ir pavasarį turėsime kainos mažėjimus, tai, tikėtina, kad gyventojams kainos grįš į įprastinį lygį“, – žadėjo D. Jasas.

Keliskart per metus perskaičiuoti vandens tarifą dabar leidžia Seimo priimtos įstatymo pataisos. Tarifą keisti galima, jei elektros ir dujų kainos išauga 30 ir daugiau procentų.

„Kalbėti apie tai, kad mes pasigaminsime tiek elektros, kad užtektų mūsų paslaugai teikti, būtų netiesa“, – pridūrė B. Miežutavičius.

Brangiausiai už vandenį moka Anykščių, Rietavo, Prienų ir Molėtų gyventojai. Pigiausiai – iki tarifų perskaičiavimų – Kaunas, Vilnius ir Pasvalys.