Euromonitor International“ analitikė Greta Kunauskaitė kalbėjo, kad galima skaičiuoti, jog per metus multimilijonierių padaugėjo 7 proc., tačiau šie metai gali ir nebūti tokie sėkmingi.

Lietuvos ekonomika lėtėja, todėl tai turės ir milijonierių augimo mažėjimui. Skaičiuojama, kad šiemet jų skaičius paaugs mažiau nei 1 proc., tiksliau, 0,7 proc., o tai sudaro maždaug tris žmones“, – sakė atstovė ir aiškino, kad multimilijonieriais galima laikyti tuos asmenis, kurie turi daugiau nei 5 mln. dolerių turto, o į šį skaičių „įeina“ ir turimas NT.

Atstovė teigė, kad didėjantį turtingų asmenų skaičių lėmė pastaruoju metu didėjęs ekonominis neapibrėžtumas.

„Akcijų kainos šuoliuoja, o kai kurie žmonės daro protingas investicijas ir iš to išlošia. Taip pat įtakos turėjo startuolių augimas. Dabar Lietuvoje turime du vienaragius, kurių vertė įkainojama daugiau nei milijardu“, – teigė ji.

Kaip pabrėžė, gyventojai, kurie Lietuvoje turi sukaupę daugiausia turto, dažniausiai priklauso vidutinio amžiaus grupei.

„Tai yra nuo 45 metų iki 55-59 metų“, – patikslino G. Kunauskaitė.

Tiesa, geriausiai, kalbant apie pinigus, sekasi kaimynams estams. Šioje šalyje multimilijonierių yra daugiausia tarp visų Baltijos šalių. Tokių asmenų – daugiau nei 520.

Kaimynams latviams sekasi prasčiau. Tokių 2021-aisiais buvo 330.

„Remiantis „Euromonitor“ prognozėmis iki 2030 m. Lietuvoje milijonierių padidės trečdaliu ir bus apie 670.

„Kitose Baltijos šalyse augimas bus spartesnis. Latvijoje, kadangi jų dabar ten mažiausai, procentaliai augs daugiau, bus daugiau nei 400“, – teigė ji.

Atstovė taip pat pabrėžė, kad bendrai matyti ir turtinės nelygybės problema, kuri gilėja.

„Turto pasiskirstymas yra vis nelygesnis ir ateityje jis bus dar labiau išreikštas“, – sakė ji.