„Kriptovaliutos viešojoje erdvėje matomos jau ilgą laiką, tačiau pasakyti tikrąjį mastą yra ganėtinai sudėtinga. Pirmiausia todėl, kad jas galima įsigyti tik internetu ir iš bet ko.

Lietuvos bankas tiesiogiai prekybos kirptovaliutomis neprižiūri, tačiau žinome, kad šiuo metu net ir Lietuvoje yra registruotos 400 įstaigų, kurios prekiauja, saugo ar kitaip dirba su kripotovaliutomis“, – aiškino jis.

Pasak A. Šilgalio, šiandien kriptovaliutų rinką, kiek tai susiję su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu, prižiūri FNTT.

„Jei kalbėtume apie priežiūrą iš vartotojų pusės, šiuo metu tai nėra prižiūrima“, – sakė jis.

Paklaustas, kiek kriptovaliutos yra saugi investavimo priemonė, buvo teigiama, kad čia reikia žiūrėti į keletą aspektų.

„Pirma, tai kriptovaliutos kurso kitimas.

Matome, kad net ir didžiosios, kaip bitkoinas, eteris ir kitos, smarkiai svyruoja. Vienos gali pakilti 20-30 proc. per dieną, o kitą dieną jau prarasti 40 proc.

Jeigu kalbėsime apie mažesnes, naujai susikūrusias, jų kurso kitimą prognozuoti labai sudėtinga. O kurso kitimas yra tik viena iš rizikų“, – sakė jis ir pridūrė, kad nors jas įsigyti bendrai labai lengva, galima susidurti su problemomis siekiant jas parduoti ir lėšas persivesti į savo sąskaitą banke.

„Didžioji dalis bankų į kriptovaliutas žiūri labai skeptiškai. Jums gali tekti įrodinėti, pateikti dokumentus, kad šie pinigai, gauti iš kriptovaliutų, yra legalūs“, – teigė LB atstovas.

Kriptovaliutos, eteris

Jis pasakojo, kad kritovaliutą sukurti gali kiekvienas, kas turi žinių, susijusių su programavimu.

„O kriptoturtas vertas tiek, kiek už jį yra pasiryžę mokėti žmonės. Už bitkoino, kitaip nei už euro, nėra kažkokios ekonominės vertės. Bitkoino ar kitų kirptovaliutų kursas nėra susijęs su įmonių rezultatais, prognozėmis.

Jis tiesiog priklauso nuo pasiūlos ir paklausos. Kuo daugiau asmenų nori jį įsigyti, tuo jis tampa brangesnis“, – sakė LB atstovas.

Kalbėdamas apie rizikas, specialistas teigė, kad kriptoturtas yra spekuliacinė priemonė, todėl lengva tiek praturtėti, tiek prarasti savo santaupas.

„Yra ir didelės IT rizikos, kad įsigiję ją prarasite“, – sakė atstovas bei teigė kriptovaliutos nelaikantis investavimo priemone.

„Tai labiau yra spekuliavimo priemonė. Žinoma, egzistuoja galimybė per trumpą laiką kažkiek uždirbti, tačiau daug daugiau rizikų yra prarasti.

Dėl to paprastiems vartotojams siūloma labai atsargiai vertinti savo investavimo į kriptovaliutas galimybes, o jeigu jau nusprendžiama tai daryti, būtina paskirti laiko, kaip veikia „raktai“, „piniginės“, kas išvis tos kriptovaliutos ir nuo ko priklauso kursai. Ir tik tada pradėti galvoti apie rimtesnį investavimą“, – sakė jis.

Čia galite pažiūrėti LNK video: