„Aš tikrai gerai žinau, kad negalima atidarinėti jokių nuorodų, parsisiųsti jokių prie laiškų prisegtų failų. Aš niekada neskaitau laiškų iš nežinomų siuntėjų ir esu praignoravusi šimtus įtartinų SMS. Aš ne kartą mamą esu nuraminusi, kad jai nereikia siųsti „bankui“ savo duomenų ir tikrai niekam nedalinu savo kortelės informacijos“, – savo istoriją, kaip pakliuvo sukčiam į rankas, pradeda ji.

Iveta (vardas moters prašymu pakeistas – red.) šiemet pirmą kartą užsiregistravo naudotų drabužių prekybos platformoje „Vinted“, norėdama parduoti savo nebenešiojamus rūbus.

Bendravimą tęsė kitoje programėlėje

„Nepatiko man ta programėlė nuo pat pradžių: stringa, sunkiai randu, ko ieškau, nesuprantu veikimo. Tad kai po kelių dienų viena „pirkėja“ pasiūlo perkelti komunikaciją į programėlę „Viber“, aš net apsidžiaugiu: Aleliuja!

Iškart per „Viber“ rašo Anna: „Labas, čia aš iš „Vinted“. Keli jos klausimai apie prekę, viskas tinka ir šnai įmeta man nuorodą, kad ji neva permetė pinigus į „Vinted“. Atidarau tą nuorodą, šalia atidarau programėlę. Nervinuosi, nes programėlėje juk nėra tos informacijos. Ir vietoje to, kad suabejočiau „pirkėja“, tik eilinį kartą pagalvoju: š… tas „Vinted“.

„Pirkėja“ pradeda mane spausti: „Ar gavai pinigus? Kodėl negavai?“ Aš jau susirūpinu, kodėl tų pinigų negavau.

Primenu, čia – mano pirmas sandoris „Vinted“. Tik esu girdėjusi, kad platforma surenka pinigus ir po prekių pristatymo juos perveda pardavėjui. Taigi blaškausi tarp programėlės ir nuorodų. Galiausiai mane kaip vištelę nuveda prie kortelės duomenų suvedimo, nes neva „Vinted“ norės jums pervesti pinigus, todėl reikia kortelės duomenų“.

Paprašė kortelės duomenų

Maža to, „pirkėja“ paprašė Ivetos įvardyti sąskaitos likutį, nes neva tai „būtina autorizacijai, siekiant įsitikinti, kad pardavėja nėra sukčius“.

„Pirkėjai“, matyt, nusivylė, nes ten buvo gan mažas likutis. Tuomet į „Vinted iš nuorodos“ gavau pranešimą, kad kortelėje turi būti ne mažiau 150 eurų, kuriuos sistema nuskaito ir iškart grąžina. To reikia „dėl padažnėjusių pardavėjų sukčiavimo“. Aš tik eilinį kartą pagalvoju: „Gaidys tas „Vinted“, ir daugiau čia nepardavinėsiu. Ir pasipildau kortelę dar 100 eurų.

„Mokėjimas“ netikėtai anuliuojamas, o „pirkėja“ vis klausia manęs, ar gavau, kur pinigai? Galiausiai nebelieka kantrybės ir viską sustabdau, nes vis tiek tik antradienį siųsiu siuntą, tai ir visus reikalus sutvarkysime kitą savaitę. Ir ramiai nuėjau sau pliažintis“, – pasakoja Iveta.

Sąskaitoje – 0 eurų

Kitą rytą ji pastebėjo, kad jos banko kortelės sąskaita yra ištuštinta.

„Tada visos dėlionės detalės man taip aiškiai sukrito į vieną bendrą vaizdą, kad net pasidarė rūgštu: nuoroda visai ne „Vinted“, o „Vinted-lt“; tos nuorodos, kurios atidaro programėlę, bet ten kažkas ne taip; ir tas spaudimas; ir tų duomenų suvedimas; ir pirmyn-atgal klaidžiojantys pinigai; ir gėdos jausmas“, – dėsto nukentėjusi moteris.

Ji teigia užblokavusi kortelę, informavusi banką ir policiją.

„Toliau atostogauju, tik su mažesniu biudžetu“, – ironizuoja moteris.

Iveta neteko 180 eurų, bet po jos istorijos paviešinimo kiti žmonės, panašiu principu sukčiams „pakibę“, dalijosi netekę nuo kelių šimtų iki tūkstančių eurų.

„Brolio žmona buvo patekusi į tokius spąstus kaip jūs. Suvedė kortelės nr. Dar kažko paprašė ir suprato, kad čia kažkas ne taip, todėl atsisakė parduoti. Per naktį po 44 centus iš jos kortelės nuskaičiuodavo, taip neteko apie 200 eurų. Galiausiai bankas grąžino“, – istorija dalijasi feisbuko vartotojas.

„Draugei taip pat neseniai buvo per „Vinted“, neteko 2 tūkst. eurų. Policija nutraukė tyrimą, nes pritrūko įrodymų“, – dalijasi kita moteris.

„Vinted“: bendrauti ir prekiauti mūsų platformoje, o ne už jos ribų

„Vinted“ atstovai su Delfi pasidalijo rekomendacijomis, kaip atpažinti sukčius. Pirmiausia akcentuojama su pirkėjais ir pardavėjais bendrauti bei prekiauti pačioje „Vinted“ platformoje, o ne už jos ribų, t. y. naudojant kitas programėles.

„Bendruomenės narių saugumas ir pasitikėjimas – svarbiausias mūsų prioritetas, todėl nuolat peržiūrime ir tobuliname savo saugumo įrankius ir politikas. Taip pat periodiškai informuojame narius kaip atpažinti apgaulingas žinutes ar galimus sukčiavimo atvejus, kaip nuo jų apsisaugoti ir nuolat bendruomenę edukuojame kaip saugiai naudotis mūsų platforma.

Visada rekomenduojame savo nariams būti atsargiems ir nesidalyti jokia asmenine informacija (telefono numeriu, el. pašto adresu, „Paypal“, kredito kortelių ir bankininkystės duomenimis) su kitais nariais bei naudotis unikalius ir saugius slaptažodžius.

Svarbu atsiminti, kad „Vinted“ niekada pirkėjo neprašys pateikti pardavėjo el. pašto adreso ar telefono numerio (ir atvirkščiai). Taip pat „Vinted“ niekada nesiunčia el. laiškų ar privačių žinučių su prašymu paspausti ant nuorodos ir atsidariusiame puslapyje suvesti mokėjimui reikalingas detales.

Visiems bendruomenės nariams patariame naudotis „Pirkėjo apsaugos“ funkcija, bendrauti ir prekiauti „Vinted“ platformoje, o ne už jos ribų. Bendruomenės nariai, pirkdami, parduodami ir atlikdami mokėjimus per mūsų platformą, yra apsaugomi papildomomis saugumo priemonėmis, įskaitant šifruojamus mokėjimus. Taip pat raginame pranešti apie įtartinus atvejus ar incidentus mūsų klientų aptarnavimo komandai“, – komentuoja „Vinted“.

Internetiniai sukčiai

Pernai ištirta beveik 44 proc. sukčiavimo atvejų

Įvairios sukčiavimo schemos, susijusios su apgaulėmis įvairiuose skelbimų portaluose, tarp jų ir Vinted platformoje pasitaiko gana dažnai ir policijai yra žinomos.

Delfi Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pasiteiravo, kiek panašių sukčiavimo atvejų šiemet fiksuota skelbimų portaluose ir kokios vidutinės išviliotos sumos. Tačiau, kaip teigia, tokia statistika nėra kaupiama.

„Atskirais atvejais išviliotų ar bandytų išvilioti pinigų suma gali būti labai įvairi ir svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių išimtų eurų ar net kelių tūkstančių eurų. Dauguma atvejų išviliotų pinigų suma neviršija 1000 eurų“, – nurodo LKPB komunikacijos vyresnioji specialistė Indrė Paulauskaitė.

Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, visų rūšių sukčiavimo nusikalstamų veikų ištyrimas policijos įstaigose 2021 m. siekė 43,6 proc.

„Individualaus sukčiavimo atvejo ištyrimo sėkmė priklauso nuo įvairiausių aplinkybių (sukčiavimo būdo, nusikalstamos veikos schemos ir kt.), todėl kiekvienas atvejis individualus. Paprastai sudėtingiausia ištirti atvejus, kurie įvykdomi iš užsienio valstybių, t. y. tuomet, kai sukčiai veikia kitoje valstybėje arba kai suklaidintas nukentėjusysis perveda pinigines lėšas į užsienio valstybėse registruotas bankų ar elektroninių pinigų sąskaitas.

Tyrimo sėkmei įtakos turėti gali ir laikotarpis, per kurį nukentėjusysis suvokia buvęs apgautas, todėl kilus įtarimui, kad susidūrėte su sukčiumi ar jį pastebėjote, visada rekomenduojame nedelsiant pranešti policijai“, – komentuoja policija.

Vienas svarbiausių LKPB patarimų – kritiškai vertinti ryšio ar kitomis priemonėmis gaunamus ar skelbiamus pasiūlymus ir įvairią informaciją. Kalbant konkrečiai apie „Vinted“ platformos klientus, rekomenduojama susipažinti su šios platformos veikimo principais, naudojantis šios svetainės paslaugomis su pirkėjais ir pardavėjais bendrauti „Vinted“ platformoje ir laikytis kitų svetainės pateikiamų rekomendacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)