Tokio kainų kilimo seniai nematėme

Remiantis naujausiais Eurostat duomenimis, išankstinis vidutinis metinis birželio mėnesio maisto, alkoholinių gėrimų ir tabako kainų kilimas euro zonoje siekia 8.9 proc. Lyginant su geguže, mėnesinis pokytis sudaro 1,1 proc.

Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas teigė, kad apie tokį rodiklį, susijusį su maisto kainų augimu, lietuviai gali tik pasvajoti. Jo nuomone, birželį metinis maisto kainų augimas bus toks, kokio lietuviai seniai nebuvo matę.

„Manau, kad metinis maisto kainų augimas bus 30 proc. <…>

Tokio jo jau seniai nebuvo buvę“, – teigė jis.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, maisto ir nealkoholinių gėrimų metinis pokytis Lietuvoje sausį siekė 11,8 proc., vasarį – 14,7 proc., o kovą augo iki 17,1 proc.

Kainų kilimo tendencijos stebėtos ir vėliau. Balandį šis rodiklis perkopė 20 proc. ir siekė 21,7 proc., o gegužę 24,8 proc.

Kol kas, koks rodiklis Lietuvoje bus birželį, oficialiai dar neskelbiama, tačiau jau skaičiuojama, kad per metus, birželio duomenimis, pienas ir jo produktai, sūris ir kiaušiniai brango 42,7 proc., mėsa ir jos produktai – 20,6 proc., daržovės – 37,4 proc., Duona ir grūdų produktai – 29,7 proc.

P. Čepkauskas pastebėjo, kad tai, jog maisto produktai per metus bus brangę apie 30 proc., rodo ir vidutinio pigiausių maisto produktų krepšelio kainų analizė.

Pasak jo, birželį pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis Lietuvos parduotuvėse palyginus su 2022 gegužės mėnesiu brango 2,11 Eur (3,1 proc.), ir buvo 16.11 Eur (30 proc.) brangesnis, nei praeitų metų birželio mėnesį.

„Kainų kilimui įtakos turėjo labai brangęs aliejus ir grūdai, kurie dabar persiduoda į duonos, makaronų kainas. Taip pat maisto kainų pokyčiui įtakos turėjo brangę pieno produktai“, – teigė jis.

Kortas atskleis ruduo

P. Čepkauskas skaičiavo, kad štai Lenkijoje bendra išankstinė metinė infliacija birželį taip pat buvo aukšta ir siekė 15,6 proc., tačiau metinis birželio maisto ir nealkoholinių gėrimų kainų pokytis yra tik 14,1 proc.

„Kad pastarasis toks mažas, manau, kad tam įtakos turėjo daug dalykų. Ir PVM mažinimas, akcizai ir panašiai.

Iš kitos pusės, aš esu įsitikinęs ir mūsų prekybos tinklų neprofesionalumu ir pasakysiu pavyzdį.

Yra tokie studentų mėgstami užpilami makaronai. Jie iki karo kainavo 23 centus. Jie buvo iš Ukrainos, Rusijos ir pan. Dabar likę panašūs produktai kainuoja 55-69 centus, nes ukrainietiškų ir rusiškų neliko.

Prekybos tinklai neieškojo naujų rinkų prekei. Aš padariau socialinį eksperimentą ir keletui gamintojų išsiunčiu siūlymus importuoti šią prekę. Lentynos kaina jau būtų 40-49 centai.
Tai reiškia, kad jie net neieškojo kitų rinkų“, – tikino P. Čepkauskas.

Jis svarstė, kad ruduo prekybininkams atneš sumažėjusias apyvartas, o mažmeninė prekyba kris apie 10 proc.

„Pažiūrėsime, kas tai greičiau pajus, ar žmonės, ar valdžia“, – teigė jis ir tikino, kad reikia imtis kompleksinių priemonių infliacijai valdyti.

Maisto kainų pokytis liepą, pasak jo, nebeturėtų būti toks didelis ir nors bendra infliacija dar kils, maisto kainų augimas kiek aprims.

„Delfi“ primena, kad Išankstinis metinės, 2022 m. birželį, palyginti su 2021 m. birželiu, infliacijos įvertis, apskaičiuotas pagal SVKI, sudaro 20,5 proc.

Kaip buvo teigta, metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų, transporto prekių ir paslaugų kainų padidėjimas.

Birželio mėnesio maisto produktų kainų kilimo rodiklis Statistikos departamento bus skelbiamas liepos 11 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)