SEB investicijų valdymo“ vadovas Tadas Peciukevičius sako, kad reikia kurti finansinę pagalvę senatvei. Jis kartu pabrėžia, jog nėra prieštaros tarp „Sodros“ mokamos ir pensijų fonde kaupiamos pensijos.

„Atsisakantieji, na, jie turi tokią teisę. Prievolės, kaip tokios, dalyvauti nėra. Piliečiai yra skatinami tą daryti (kaupti). Čia toks kaip ir socialinis susitarimas. Čia labai svarbu pabrėžti: ar tęsi, ar netęsi kaupimą, ar naujai būsi įtrauktas į antrą pensijų pakopą, tai niekaip nepaveiks vadinamos „sodrinės“ pensijos.

Reikėtų turėti mintyje, kad kaupimas į antrą pakopą vyksta iš darbuotojo darbo užmokesčio“, – sakė T. Peciukevičius.

Paklaustas, kodėl ne visus vilioja kaupimo perspektyva, jis teigė, kad pensijų reforma įvyko neseniai.

„Paskutinė pensijų reforma įvyko santykinai neseniai, prieš 3,5 metų. Vadinasi, trūksta laiko, kad nusėstų dulkės, pavadinkime taip, kad sistema nusistovėtų, galbūt pritrūksta informacijos, paskęstama diskusijose. Nors tema yra labai pragmatiška“, – sako „SEB investicijų valdymo“ vadovas.

Jis pridūrė, kad Lietuvoje taupymo lygis yra gerokai per žemas, ypač kalbant apie ilgalaikį taupymą, pensiją, kartais „žmonės ar patingi galvoti, ar nenori, nes tai – tolima ateitis“.

Tačiau privalomas įtraukimas į kaupimą sulaukia kritikos ir iš politikų. Socialdemokratas Gintautas Paluckas sako, kad pensijų fondai yra tiesiog pelno siekiančios bendrovės.

„Nuo jūsų sukauptų lėšų ima administravimo mokestį, ima tam tikrą pelno mokestį, jeigu fondas uždirba lėšas, ir nesuteikia jums jokios garantijos. Tai čia nereikia savęs apgaudinėti, nereikia kurti tokios iliuzijos“, – sako politikas.

Pasak G. Palucko, dabartinė situacija rinkose rizikinga, tačiau riziką galiausiai prisiima pats žmogus.

„Šiandien akcijų rinkos krenta ir jeigu jums reikėtų eiti į pensiją, sudaryti anuiteto sutartį per artimiausią mėnesį ar pusmetį, tai matytumėte savo fonde sukauptų vienetų vertę gerokai žemesnę negu prieš metus. Kas jums tai kompensuos? Niekas. Todėl čia ne pasitikėjimo klausimas, tiesiog nereikia gyventi iliuzijose“, – sako G. Paluckas.

T. Peciukevičius pripažįsta, kad finansų rinkose yra ir pakilimų, ir kritimų, tačiau reikia žvelgti į ilgesnę perspektyvą.

„Pirmas dalykas, finansų rinkos – jos tiek kyla, tiek krenta. Paskutiniai keleri metai buvo ypač sėkmingi. Netgi per pastaruosius trejus metus vidutiniškai pensijų fondai bendroje sumoje uždirbo per 40 proc., tai įspūdingas prieaugis“, – sako T. Peciukevičius.

Anot jo, dabartinė situacija ir jos akcentavimas yra iš konteksto išimtas trumpas laikotarpis.

„Pasitaiko, taip, rinkos koreguojasi – bet jeigu paimtume ilgesnį laikotarpį, pavyzdžiui, kiek gyvuoja mūsų privati antros pakopos pensijų sistema, tai yra nuo 2004 metų, tai 18 pilnų metų, – pensijų fondams neigiami buvo tik treji metai. Tik treji iš 18 metų“, – pabrėžė jis.

T. Peciukevičius taip pat neatmeta galimybės, kad rinkos ir toliau kris, tačiau metų pabaiga gali būti sėkminga.

„Galbūt jos pakris dar, galbūt metų pabaigoje jos užsidarys su teigiamomis grąžomis. Tą nuspėti trumpuoju laikotarpiu be galo sunku, bet svarbu akcentuoti, kad ilgu laikotarpiu, istoriškai, ir ypač remiantis Vakarų šalių patirtimi, prieaugiai pensijų fonduose atneša ilgalaikę teigiamą grąžą“, – tikino „SEB investicijų valdymo“ vadovas.

Jis kartu pažymėjo, kad kalbėdamas apie turto valdymo mokesčius sunkiai galėtų pateikti kitą tokį pavyzdį, kur turto valdymo paslauga kainuotų pigiau negu pensijų fonduose.

Čia galite pažiūrėti LNK video: