„Šiuo pokyčiu siekiame mažinti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo riziką, kai tam gali būti panaudojami grynieji pinigai. Atsižvelgiant į įtartinų operacijų atpažinimo kriterijus, patvirtintus FNTT direktoriaus įsakymu, bankas turi pareigą įvertinti, ar didelės grynųjų pinigų sumos panaudojimas atitinka kliento įprastą bendradarbiavimą su banku“, – teigė „Swedbank“ atstovas Gytis Vercinskas.

Jis patikslino, kad paaiškinimą dėl planuojamų lėšų panaudojimo gyventojas privalės pateikti kaskart, kai išimama suma bus lygi ar didesnė nei 10 000 Eur.

„Vienos operacijos metu didesnę nei 10 000 Eur grynųjų pinigų sumą privatus asmuo galės išsiimti banko padalinyje be papildomų apribojimų, nepaisant paaiškinime išdėstomų išsigryninimo motyvų.

Iš banko turimų duomenų ir matome, kad didesnių grynųjų pinigų poreikis privatiems asmenims dažniausiai yra vienkartinis – atsiskaitymui už didesnės vertės pirkinį ar pan. Taip pat verta paminėti, kad klientai įprastai renkasi banko padalinį didesnių grynųjų pinigų kiekiui gauti.

Tik apie 0,7 proc. visų klientų išima iš bankomatų daugiau nei 10 000 Eur“, – teigė atstovas.

Nuo rugsėjo 1-osios keičiasi ir kai kurie įkainiai banke. Pavyzdžiui, minimalus kasdienių paslaugų mokestis nuo šiol sieks 1 Eur ir bus 0,3 Eur brangesnis.

Kad „Swedbank“ ne vienintelis bankas, galintis paprašyti pagrįsti didesnės sumos išsigryninimą, patvirtino ir SEB banko valdybos narė ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė.

Ji kalbėjo, kad kalbant apie didesnės negu 10 tūkst. eurų sumos išsigryninimą, kiekvienu atveju kliento SEB bankas pagrįsti gryninimo operacijos neprašo, tačiau yra ir išimčių.

„Remiantis teisės aktų reikalavimais, kai kurias atvejais galime kreiptis į klientą ir prašyti nurodyti panaudojimo tikslą“, – teigė ji.

Pasiteiravus, ar paaiškinimų prašoma ir „Luminor“ banke, jų atstovas patikino, kad tokia praktika nėra taikoma.

„Privalomų paaiškinimų apie išgryninamus pinigus „Luminor“ nereikalauja, tačiau banke galioja įprasta praktika konsultuotis su klientu, jei dėl išgryninamos sumos ar operacijos aplinkybių kyla kažkokių klausimų“, – teigė atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)