Antradienis Panevėžyje – apsipirkimo diena, nes būtent šią dieną kai kurios parduotuvės iškelia prekes, ir norisi būti pirmam.

„Mane domina smulkmenėlės, ne skudurai. Užėję į vidų pamatytumėte, kaip žmonėms reikia ne vieno daikto, o dešimt. Ir taip kiekvieną antradienį“, – pasakoja Egidijus.

Ir taip kiekvieną antradienio rytą prieš atsidarant parduotuvei sustoja žmonės į eilę pirkti. Vieni nelabai žino, ką.

„Už penkioliką (eurų – Delfi). Jei dar ką nors rasiu, leisiu sau. Neskaičiuoju (kiek galiu sau leisti – Delfi)“, – sako eilėje stovinti vietinė gyventoja.

Kiti skaičiuoja, bet pirkti labai nori.

„Šiandien turiu piniginėje penkis eurus, pensiją perves vėliau. Atėjau apsidairyti. Jei man tas ploščius tiks, nusipirksiu“, – pažymi kita panevėžietė.

Kai kurie žmonės eilėje pyksta, slepia veidus, lyg atrodytų kažkas nepadoraus.

„Manau, kad čia pasidarė tokia versli Lietuva: prisiperka skudurų, vėliau galima sutikti turguose juos, prekiauja dar kitur, tarkim, internete“, – pastebi Egidijus.

Prekeiviams tas pats, ką žmonės perka ir kur padeda, svarbiausia veržiasi pirkti.

„Pamatęs eilę, aš dėl to ir atėjau – norėjau pažiūrėti, kas čia bus, ką dalins, galvojau gal ką nemokamai. Dabar dažniau lankysimės“, – juokiasi Eugenijus.

Verslininkė paaiškina, kodėl būtent antradieniais čia susidaro eilės.

„Nuo senų laikų pirmadieniais visada važiuodavome prekių – į sandėlius, didmeną. Pirmadieniais išsikeldavome prekes, o antradieniais tada būna naujos prekės. Taip ir liko iki šiol“, – sako „Geltono namelio“ direktorė Rasa Varekojienė.

Geros kokybės prieinamos kainos prekės antradieniais nuolaidos negauna, bet jos išperkamos.

„Pas mus yra „perliukų“ – geras rūbas už gerą kainą, kai net nereikia laukti nuolaidų. Perka tą pačią dieną, antradienį“, – sako Rasa Ilgūnienė, „Rados“ tinklo Panevėžyje vedėja.

Ponia Vida gerų prekių apžvalgą pradeda nuo papuošalų.

„Gerus daiktus greitai išperka, rytoj jau nebebus, tik likučiai. O man reikia visko“, – kalba sutikta pensinio amžiaus moteriškė.

Veronika pripažįsta, kad dar galioja stereotipas, kad į tokias parduotuves tariami turtuoliai ir aukščiau save vertinantys neina.

„Anais laikais užėmę aukšto rango pareigas neis į parduotuves. Aš visus apiperku savo laiptinėje“, – šypsosi ji.

Prekybininkai pastebi, kad stereotipai nyksta. Jų parduotuvėse esą apsiperka tvarumą vertinantys bei išskirtinumą suprantantys pirkėjai.

„Stengiamės kuo pigiau nupirkti, kad galėtume dėti mažesnę kainą. Būna ir tokių prekių, kad jos brangesnės nei naujoj parduotuvėj, bet ta prekė „vintažinė“, tokios pačios niekur negausi. Gal ir pasirodo brangu, bet ji – vienetinė“, – tikina „Geltono namelio“ direktorė.

Visą reportažą pamatysite čia: