Tokiems pokyčiams pritarė 93 Seimo nariai, dar 8 susilaikė, o pasisakiusiųjų prieš nebuvo.

Įstatymas turėtų įsigalioti nuo 2022 metų birželio 1 dienos, o jame numatytas NPD bus taikomas deklaruojant visų 2022 metų pajamas ir apskaičiuojant GPM. Dėl to gyventojai kitais metais gali tikėtis šiek tiek dosnesnių išmokų iš Valstybinės mokesčių inspekcijos.

Lietuvos regionų frakcijos narys Petras Gražulis prieš balsavimą apgailestavo, kad valdančioji dauguma neatsižvelgė į opozicijos pasiūlymą apskritai neapmokestinti MMA. „Tai nėra didelės pajamos ir aš manau, kad tai būtų teisinga“, – sakė jis.

Tuo metu Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas ragino projektą palaikyti.

„Mažiname socialinę atskirtį, didiname mokesčių progresyvumą iš apačios, mažiname naštą verslui ir sudarome galimybę žmonėms pasirinkti, kur jie norėtų išleisti šias papildomas pajamas“, – sakė jis.

Riba – VDU

Pakeistame įstatyme svarbi 1704 eurų riba. Tai maždaug vienas 2022 metams projektuojamas vidutinis darbo užmokestis.

Iki šiol NPD uždirbantiems mažiau siekė 460 eurų. Dabar nustatytas 540 eurų dydis. Dėl to asmens, uždirbančio MMA (730 eurų), mėnesio pajamos į rankas padidėtų 16 eurų, uždirbančio 1 tūkst. eurų asmens pajamos padidėtų 11,68 euro, o uždirbančio 1704 eurus ir daugiau – nesikeistų.

„Kadangi dėl šio siūlymo pajamos į rankas didėtų uždirbantiems iki maždaug vieno vidutinio darbo užmokesčio ir nesikeistų daugiau uždirbantiems asmenis, ši priemonė tikslingai prisidėtų prie piniginio skurdo ir pajamų nelygybės lygio Lietuvoje mažinimo, kartu efektyviau panaudojant biudžeto lėšas.

Be to, sumažėtų atotrūkis tarp MMA ir ją uždirbantiems asmenims taikomo NPD – šiuo metu NPD sudaro 63 proc. MMA, o priėmus pasiūlymą jis sudarytų 74 proc. MMA. Tokiu būdu padidėtų NPD efektyvumas mažinant mažiausiai uždirbančių gyventojų mokestinę naštą“, – argumentavo Finansų ministerija.

Įstatyme padidinti maksimalūs taikytini NPD neįgaliesiems ir riboto darbingumo asmenims. Atitinkamai nuo 740 iki 870 eurų ir nuo 690 iki 810 eurų.

Dėl pakeitimų biudžetas iš viso turėtų netekti apie 103 mln. eurų. Apie 38,1 mln. eurų šios sumos bus negauta 2023 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)