LNK žiniose pašnekovė tikino, kad visų pirma kiekvienam namų ūkiui arba kiekvienam žmogui yra labai svarbu turėti subalansuotą biudžetą.

„Tai yra, kad mūsų išlaidos neviršytų mūsų pajamų. Antrasis žingsnis, kuris galėtų būti universalus, nepriklausomai nuo ekonominių kintančių aplinkybių, tai kiekvienam žmogui svarbu turėti nenumatytų įvykių rezervą, kuris galėtų būti nuo 3 iki 6 mėnesių vidutinių pajamų santaupų dydžio“, – teigė ji.

Pasak K. Taujanskaitės, toks rezervas turėtų būti lengvai prieinamas, kad nutikus netikėtam ar staigiam įvykiui žmogus visuomet galėtų išsiimti reikiamą pinigų sumą ir tai nekeltų streso. Jį, kaip teigė, šiandien turi kas ketvirtas gyventojas Lietuvoje.

Kamilė Taujanskaitė

Tai, pasak jos, būtų būtinieji žingsniai, kuriuos šiuo metu reikėtų atlikti.

„Manau, kad nei per anksti nei per vėlai pasiruošti šiam žingsniui ir turėti nenumatytų įvykių rezervą negali būti. Kuo greičiau žmogus bus tam pasiruošęs, tuo bus geriau.

Remiantis praėjusių metų Lietuvos banko atlikta apklausa, galima paminėti, kad po karantino, po pandemijos, Lietuvos namų ūkiai peržiūrėjo savo finansų valdymo įgūdžius ir šiuo metu 8 iš 10 gyventojų planuoja savo išlaidas bei pajamas“, – sakė ji.

Paklausta, kokias klaidas dažniausiai gyventojai daro planuodami savo šeimos biudžetą, ji teigė, kad tai susiję su išlaidomis.

„Pirmoji klaida, kada mūsų išlaidos pradeda viršyti mūsų pajamas ir viršija realias mūsų finansines galimybes. Ir tokiu atveju tada problemų gali kilti finansuoti net ir būtinuosius mūsų poreikius“, – sakė ekspertė ir kalbėjo, kad štai karantino metu žmonės buvo atsisakę nebūtinų išlaidų ir pamatė, kad be jų galima visiškai sėkmingai ir komfortiškai gyventi.

„Dabar yra tas laikas po karantino, kada visi esame jau truputėlį apriboję savo nebūtinąsias išlaidas ir pamatę, kad galime taupyti, tai, turbūt, tos elgsenos siūlyčiau nekeisti ir dabartiniu laikotarpiu lygiai taip pat pabandyti atriboti nebūtinąsias išlaidas, kurios nėra būtinos ir pagalvoti, kad galbūt verta sutaupius tam tikrą pinigų sumą, kas jau viršija 6 mėn. rezervą, kur juos būtų galima investuoti, iš ko galėtume gauti papildomą grąžą ir tai galėtų būti papildomas pajamų šaltinis“, – patarė ji.

Ekspertė patarė ir ką daryti šiandien norintiems įsigyti NT.

„Jeigu asmeniui, šeimai, to NT tikrai reikia gyvenimui, tai manau, kad laukti nereikia ir reikia priimti tą sprendimą, tačiau jeigu kalbame apie investavimą į NT, taip, dabar tikrai yra tas laikas, kada kainos yra rekordinėse aukštumose ir klausimas, ar nebus permokama už tokį pirkinį.

Dėl investavimo, tikra siūlyčiau pagalvoti, įvertinti to NT ypatybes, tokias, kaip būsto vieta, regionas, augimo perspektyvos ir į tai atsižvelgti.

Jeigu matome augimo perspektyvą ateityje nepaisant kainų svyravimo, kas ekonomikoje yra visiškai normalus dalykas, jeigu visi atsakymai yra „taip“, tai tada taip, o kodėl gi to nepadaryti ir nepirkti“, – sakė ji.