Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos direktorius Vaidotas Ramonas teigė, kad šiuo metu vandens tiekėjai išgyvena sunkų etapą, o netrukus bus galima tikėtis, kad vanduo brangs.

„Nesakyčiau, kad čia labai blogos žinios, galų gale, viskas brangsta mūsų gyvenime. Elektra, dujos, kuras, obuoliai brangsta.

Situacija tokia, kad mes esame viešieji vandens tiekėjai ir įstatymiškai turime įsipareigojimą tiekti vandenį nepertraukiamai, nesustojamai dieną naktį ir mes įsipareigojimus vykdome ir nuo to nei norime pabėgti, nei negalime.

Bet kai kuriais atvejais situacija būna tokia, kad staiga išauga energetinių išteklių kainos, kaip elektros ar dujų. Mums šiuo atveju svarbesnės yra elektros kainos.

Jeigu žiūrėtume į sąnaudų lentelę, 40-45 proc. sudaro atlyginimai ir socialinio draudimo mokesčiai, o kitą dalį sudaro elektra. Iki šiol elektros procentinė dalis buvo 12 proc., bet po praeitų metų kainų kilimo, šių metų, ta dalis išaugo iki 20-24 proc.

Tai reiškia, kad įmonės patiria didelių sunkumų ir šią papildomą finansinę naštą turi nešti pačios. Nebelieka apyvartinių lėšų, kad tu galėtum kažką padaryti įgyvendinant dar turimus projektus, atliekant planinius remontus ar iškilus klausimams, kuriems reikalingos finansinės lėšos“, – sakė jis.

Kad kainos taip pakiltų, kaip atstovas sakė, niekada dar nebuvo buvę, todėl ir praktikos, kaip elgtis, nėra.

„Pagal vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymą mūsų kaina gali būti peržiūrima vieną kartą per metus. <...> bet tie pinigai yra reikalingi čia, šiandien ir dabar, o mes jų praktiškai neturime, kadangi mes turime mokėti už elektros energijos sąnaudas“, – teigė V. Ramonas.

Jo manymu, vandens kaina turėtų būti peržiūrima dukart per metus.

„O kadangi dabar mūsų nuogąstavimus išgirdo ir VERT, ir Aplinkos ministerija, dabar turime galimybę, nes yra rengiamas vandens ir nuotekų tvarkymo įstatymo pakeitimo projektas, kad, kada elektros energijos sąnaudos viršys 50 proc. mūsų tikėtinų lūkesčių, galėsime su pagrindimu kreiptis į VERT ir ji dviejų mėnesių laikotarpyje turėtų kainą peržiūrėti ir tai mums nuimtų tam tikrą šoką“, – sakė jis.

Asociacijos vadovas tikino, kad įmonėms šiuo metu trūksta apyvartinių lėšų, jos yra patyrusios nuostolių.

„Sūduvos vandenų“ patirti nuostoliai per tą trumpą laikotarpį yra 104 tūkst. Eur, „Varėnos vandenys“ – 140-150 tūkst. Eur ir nekalbu net apie tas įmones, kurios yra gerokai didesnės ir turi didesnį elektros suvartojimą“, – teigė jis.

Atstovas paskaičiavo, kiek gyventojams galėtų brangti vanduo.

„Vilniuje vandens kaina yra 1,32 Eur už vandens kubą. Šilutėje yra 2,4 Eur už kubą. Lietuvoje vandens namų ūkis vidutiniškai suvartoja apie 2-3 kubus.

Tai jei pabrangimas būtų maždaug 15-20 proc., kaip prognozuojame, o vandens kubas kainuoja 2 Eur, tai pabrangimas būtų 0,3 Eur.

Suvartojant vidutiniškai vandens pabrangimas siektų iki 1 Eur. Aš nežinau ar čia daug, ar mažai. Turguje perkame obuolius už 1,5 Eur ir džiaugiamės“, – sakė jis.