„Priėmus pakeitimus, asmens, uždirbančio MMA, mėnesio pajamos į rankas padidėtų 16 eurų, uždirbančio 1 tūkst. eurų asmens pajamos padidėtų 11,68 euro, o uždirbančio 1704 eurus ir daugiau – nesikeistų“, – rašoma penktadienį užregistruoto Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Šiuo metu MMA Lietuvoje yra 730 eurų, NPD – 460 eurų.

Naujausiais, paskutinio 2021 metų ketvirčio duomenimis, vidutinis darbo užmokestis (VDU) šalies ūkyje (be individualių įmonių) buvo 1 679,3 euro „popieriuje“ ir 1058,6 euro „į rankas“.

Finansų ministerija prognozuoja, kad VDU 2022 metais pasieks maždaug 1704 eurus ir atitinkamai keičia NPD formulę.

Kaip jos poveikis atrodo dabar ir kaip atrodytų priėmus siūlymus – grafike.

Tikslinė priemonė

NDP didinimas yra viena Vyriausybės pristatyto antiinfliacinio paketo priemonių. Nurodoma, kad ja siekiama mažinti skurdą ir nelygybę, o tai ypač aktualu atsižvelgiant į padidėjusias būtinojo vartojimo prekių kainas.

Išankstinis metinės (2022 metų kovą, lyginant su 2021 metų kovu) infliacijos įvertis, Statistikos departamento duomenimis, sudaro 15,6 proc.

Finansų ministerija nurodo, kad padidinus NPD, būtų sumažintas darbo jėgos apmokestinimas mažas ir vidutines pajamas gaunantiems asmenims jau už einamuosius 2022 metus ir vėlesnius mokestinius laikotarpius.

„Taikant NPD gyventojams, kurių pajamos viršija 1704 eurų sumą, būtų išlaikytas šiuo metu taikomas NPD. Kartu siūloma proporcingai didinti ir neįgaliesiems bei riboto darbingumo asmenims taikytiną fiksuotą NPD“, – dėstoma lydraštyje.

Priduriama, kad siūloma priemonė, pirmiausia, veiktų kaip tikslinė priemonė, nukreipta į socialiai jautresnes, t. y. mažesnes pajamas gaunančias, gyventojų grupes, užtikrindama jų pajamų į rankas augimą.

Siūloma, kad pakeitimas įsigaliotų nuo birželio 1 dienos ir būtų taikomas apskaičiuojant ir deklaruojant 2022 metų ir vėlesnių mokestinių laikotarpių pajamas.

Kainuotų apie 103 mln. eurų

Aiškinamajame rašte dar pažymima, kad atsižvelgiant į nenumatytų tarptautinių aplinkybių nulemtą didesnį, nei tikėtasi, infliacijos šuolį, nuo sausio 1 dienos įsigaliojęs NPD padidinimas nėra pakankamas ženkliau amortizuoti mažiausias pajamas gaunančių gyventojų dėl būtinųjų kasdienio vartojimo prekių kainų šuolio patiriamas išlaidas.

„Kadangi dėl šio siūlymo pajamos į rankas didėtų uždirbantiems iki maždaug vieno VDU ir nesikeistų daugiau uždirbantiems asmenis, ši priemonė tikslingai prisidėtų prie piniginio skurdo ir pajamų nelygybės lygio Lietuvoje mažinimo, kartu efektyviau panaudojant biudžeto lėšas.

Be to, sumažėtų atotrūkis tarp MMA ir ją uždirbantiems asmenims taikomo NPD – šiuo metu NPD sudaro 63 proc. MMA, o priėmus pasiūlymą jis sudarytų 74 proc. MMA. Tokiu būdu padidėtų NPD efektyvumas mažinant mažiausiai uždirbančių gyventojų mokestinę naštą“, – teigia ministerijos atstovai.

Skaičiuojama, kad dėl NPD padidinimo valstybės ir savivaldybių biudžetai per metus netektų apie 103 mln. eurų pajamų iš gyventojų pajamų mokesčio.

„Įvertinus tai, kad šį pakeitimą siūloma taikyti apskaičiuojant ir deklaruojant 2022 metų ir vėlesnių mokestinių laikotarpių pajamas, tačiau įstatymo įsigaliojimas numatomas nuo 2022 metų birželio 1 dienos, apie 38,1 mln. eurų (iš 103 mln. eurų) būtų negauta 2023 metais, gyventojams deklaruojant pajamas ir susigrąžinant permokėtą gyventojų pajamų mokestį už 2022 metus“, – pastebima dokumente.

Vyriausybė kartu su NPD didinimu siūlo didinti pensijas, įvairias socialines išmokas, skirti kompensacijas bei dotacijas dėl išaugusių energetikos kainų. Skaičiuojama, kad bendra paketo kaina – 2,26 mlrd. eurų.

Pasiūlymus Vyriausybė turėtų apsvarstyti šią savaitę, o kitą savaitę jie galėtų būti pateikti Seimui.

Remiantis naujausia Finansų ministerijos prognoze, Lietuvos bendrasis vidaus produktas 2022 metais paaugs 1,6 proc. Praėjusių metų pabaigoje tikėtasi 3,7 proc. augimo.