Kovo pabaigoje Lietuvos banko paskelbtoje sutelktinio finansavimo platformų operatorių (SFPO) veiklos apžvalgoje pastebima, kad 2021 sutelktinio finansavimo platformų operatoriai sudarė 408 tūkst. sandorių už 114,8 mln. eurų, t. y. atitinkamai 177 proc. ir 191 proc. daugiau nei 2020 metais.

„Vertinant finansuotas sumas pagal finansavimo rūšis, pastebėta, kad su nekilnojamuoju turtu (NT) susijusių verslo projektų finansavimui skirtos sumos (63,8 mln. eurų arba 55,6 proc.) yra didesnės už kitų verslo projektų (paskolų refinansavimas, finansavimas apyvartinėms lėšoms ir pan.) finansavimo sumas (50,9 mln. eurų, arba 44,4 proc.). Tai galima paaiškinti tuo, kad NT verslo finansavimo projektai paprastai yra didesni ir jiems reikia didesnio finansavimo“, – skelbia Lietuvos bankas.

2021 metų gruodžio 31 dienos duomenimis, Lietuvoje SFPO sąraše buvo 21 SFPO (per metus – 7 nauji operatoriai), iš jų aktyviai veikė 10, o kiti 11 veiklos dar nebuvo pradėję vykdyti. 6 SFPO padėjo finansuoti projektus, susijusius su NT verslo finansavimu, o per kitus SFPO buvo finansuojami kiti mažesni verslo projektai, refinansuojamos verslo paskolos ir pritraukiamos apyvartinės lėšos. Pažymėtina, kad sutelktinio finansavimo rinkoje dominavo finansavimas paskolomis.

Rekordiniai metai

Lietuvos banko duomenimis, didžiausias SFPO rinkoje yra

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją