Pricer.lt vadovas Arūnas Vizickas pažymi, kad rekordinis maisto kainų kilimas pastebimas per abu krepšelius – ir pigiausių produktų krepšelis, ir prekių ženklų krepšelis augo dviženkliais skaičiais.

„Kainų augimu išsiskyrė augalinis saulėgrąžų aliejus, pradėjęs brangti pernai rugpjūtį jis toliau brangsta. Jis šiandien brangsta ir dėl to, kad vyksta karas, tačiau vyksta ir dar vienas įdomus procesas – vartotojai nori jo įsigyti atsargai, o pardavėjai ir gamintojai nori šiek tiek apsisaugoti ir prilaikyti, nes gali būti jo tam tikras trūkumas“, – pasakoja kainų ekspertas.

Anot jo, prekyba traukiasi, nepaisant to, kad vyksta infliacija: „Perkame tuos pačius produktus už didesnę kainą, jeigu tą patį perkame, tai turėtų būti augimas, bet kol kas yra atvirkščias procesas.“

Arūnas Vizickas

A. Vizickas skaičiuoja, kad pigiausias prekių krepšelis šiuo metu kainuoja 63 eurus, kai 2017 m. – 54 eurus. Prekių ženklų krepšelis dabar kainuoja 50 eurų, o portalui pradėjus fiksuoti kainas – 35,5 eurų.

„Neturime ženklų, kad augimas galėtų sustoti – energetika, transporto išlaidos – aukštumose, žaliavos – pakankamai aukštai. Turėjome piką kovą, kai prasidėjo karas, dabar jis šiek tiek atsitraukęs, bet dar ne visos išlaidos perkeltos į galutines kainas. Mūsų prognozėmis, augimą dar turėsime“, – dėsto Pricer.lt vadovas.

Pasak jo, akcijų medžioklė – vienas svarbiausių įrankių, jei gyventojai nori apsaugoti piniginę ir valdyti savo biudžetą.

„Jeigu norime sutaupyti, vis dėlto turėtume lankytis keliuose prekybos tinkluose, galbūt reikėtų išplėsti jų sąrašą. Tik renkant akcijų prekes galima sutaupyti iki 20, kartais net iki 30 proc. O tai iš dalies kompensuotų infliacijos augimą“, – atkreipia dėmesį jis.

Ekspertas sako, kad šiemet Velykų stalas bus trečdaliu brangesnis nei pernai.

„Į Velykinį stalą reikėtų žiūrėti plačiau – ne vien kiaušiniai ir krienai. Kalbant apie kiaušinius, pernai akcijų metu M dydžio 10 kiaušinių kainavo apie 69 centus, dabar – apie eurą. Silkių kainos pakilo grubiai 40 proc., vištiena brangsta 24 proc., bulvių kaina išaugusi netoli 50 proc. Šiuo metu bulvių kilogramas kainuoja 59 centus, kai pernai – 29-39 centus. Apibendrinus mūsų Velykinis stalas pabrangs 30-40 proc.“, – vardija A. Vizickas.

Tarp vienų didžiausių produktų kainų augimų jis išskyrė kavos kainas: „Dabar ji kainuoja 7,5 euro už 500 g, kai visai neseniai buvo 5-6 eurai, o per akcijas pirkome perpus pigiau. Tai – įspūdingi augimai.“

„Žiūrint į ilgesnę perspektyvą turėsime tam tikrų prekių deficitą: aliejai, kruopos, grūdai. Daržovės taip pat gali pakliūti, nes ūkininkams sudėtinga pradėti sėją.“

Indrė Genytė Pikčienė

INVL vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė sako, kad gyventojų perkamoji galia kol kas paveikta nedaug.

„Šiems iššūkiams jau nuo metų pradžios iš dalies yra pasiruošta pakelta mėnesine minimalia alga, padidintomis pensijomis ir kitomis socialinėmis išmokomis. Tai dar ne pabaiga – Vyriausybė ruošia eilę naujų pakeitimų, kurie taip pat kažkiek amortizuos infliacijos šoką, su kuriuo susiduria gyventojai“, – pažymi ji.

Norint sutaupyti, ekonomistė pataria atsirinkti pirmo būtinumo išlaidas nuo ne pirmo.

„Prisiminkime praėjusių metų mažmeninės prekybos rezultatus, jie buvo rekordiniai. Nepaisant pandemijos grėsmių ir kitų iššūkių, Lietuvoje buvo tam tikra vartojimo euforija, kuri atskleidė tiek gerą finansinę būklę, tiek galimybes. Aplinka visai pasikeitusi, tokiomis aplinkybėmis natūralu, kad filtras prekėms ir paslaugoms turi būti gerokai griežtesnis, ir turime atsirinkti, kas šiuo metu svarbu, o be ko galime išgyventi, ir atitinkamai elgtis“, – kalba I. Genytė-Pikčienė.

„Velykų stalas tradiciškai lietuviams turėtų būti gausus, bet šiemet verčiau jį turėti kuklų ir likusias lėšas paaukoti Ukrainai“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)