Lietuvos banko (LB) vyresnysis ekonomistas Vaidotas Šumskis, paklaustas, ar vis dėlto verta investuoti į nekilnojamąjį turtą, pavyzdžiui, kur nors Ispanijoje, teigia, kad kiekviena investicija turi pliusų ir minusų.

„Argumentų kodėl reiktų investuoti Ispanijoje tikrai galima atrasti: tai nepamirškime – ir populiarūs kurortai, tai lankytojų ir turistų srautai yra užtikrinti. Žinoma, taip pat būtų ir argumentų prieš. Tad taip teigti, kad nekilnojamasis turtas Ispanijoje yra tikrai, konkrečiai ir užtikrintai geresnė investicija nei tas pats nekilnojamasis turtas Lietuvoje, – tikrai negalėtume“, – sakė V. Šumskis.

Infliacijai kėsinantis ne tik į gyventojų atlyginimus, tačiau ir į santaupas, o be to, kylant neapibrėžtumui dėl karo Ukrainoje, kyla klausimas, kur tuomet nukreipti savo turimus pinigus. LB ekspertas sako, kad šiuo metu investicinių priemonių pasirinkimas didžiajai daliai Lietuvos piliečių yra labai platus.

Daug priklauso nuo to, kiek žmonės pasirengę investuoti.

„Santaupas išsaugoti galima investuojant. Atsakymas yra tikriausiai toks, jis yra universalus. Klausimas iš tiesų tada, į kur reikia investuoti, nes investicijų pasaulis yra labai platus. Tiek tas pats nekilnojamasis turtas yra investicija, taip pat investicija tam tikra dalis žmonių laiko indėlius.

Yra atskira kategorija investuotojų, kurie investuoja į tauriuosius metalus, į akcijas, į obligacijas, į įvairius vertybinius popierius“, – vardijo ekonomistas.

Lietuvos banko ekonomistas Vaidotas Šumskis

Rezervas „juodai dienai“

Prieš investuojant ekonomistas pataria sukaupti bent šešių mėnesių atlyginimo dydžio santaupas. Pavyzdžiui, uždirbant 1 tūkst. eurų per mėnesį, reikia atsidėti 6 tūkst. eurų nenumatytiems atvejams, o investavimui skirti jau atliekamus pinigus.

„Tų šešių tūkstančių eurų arba šešių mėnesių pajamų jam gali prireikti bet kada. Pavyzdžiui, gali suprastėti sveikata, gali ištikti kokia nors asmeninė nelaimė, taip pat gali būti ir tokia situacija, kada žmogus netenka darbo ir natūralu, kad kurį laiką jam iš tų santaupų tektų gyventi (...) Štai šį rezervą sukaupus jau galima pradėti žvalgytis kažkokių investicijų“, – sakė V. Šumskis.

Kur investuoti?

Vidutinį atlyginimą gaunančiam asmeniui tinkama investicijų kryptis galėtų būti akcijos, obligacijos ar kita – tai nereikalautų ir didelių lėšų, sako ekonomistas.

„Visų pirma akys kryptų į vertybinius popierius, į akcijas, obligacijas, investicinius fondus, tai yra, tokios investicijos, kurios nereikalauja didelės pradinės investicijos. Tuo tarpu lietuvių labai mėgstama investicija nekilnojamasis turtas iš tiesų reikalauja pakankamai reikšmingos investicijų sumos“, – kalbėjo jis.

„Aplenkti“ infliaciją

Pasiteiravus, ar yra krypčių investicijoms, kad žmogus būtų tikras, jog pinigai nenuvertės, ekonomistas teigė, kad svarbu yra investavimo laikotarpis – nuo to priklauso, ar pavyks pasipriešinti infliacijai.

„Kuo ilgesnis laikotarpis, tuo didesnė tikimybė, kad jūs laimėsite prieš infliaciją. Jeigu investuojate vieniems metams, tikrai galima pataikyti ant tokio laikotarpio, kada nepasiseks ir investicija nuvertės. Tačiau jei investuojate 10-20 metų laikotarpiui, tai iš esmės beveik visos investicijos infliaciją aplenkia“, – aiškino ekspertas.

Jis atkreipė dėmesį, kad dabartinė dviženklė metinė infliacija yra pirmoji tokia per 15 metų: „Dažniausiai infliacija siekia 3-5 proc. ir tikrai didžioji dalis investicijų ją aplenkia“, tikino V. Šumskis.

„Ne vienoje pintinėje“

Dar vienas principas, kurį reikia žinoti investuojant, tai investicijų išskaidymas.

„Diversifikacija, arba išvertus į žmonių kalbą – nelaikyti kiaušinių vienoje pintinėje. Būtina investicijas išskaidyti kiek įmanoma plačiau. Ir tokiu atveju per ilgą laikotarpį, per 10-15 metų galime būti tikri, kad mūsų investicijų vertė bus didesnė, negu kad infliacija“, – kalbėjo LB ekspertas.

Klausti ekspertų

V. Šumskis pripažino, kad vis dėlto niekas nėra apsaugotas nuo praradimų, todėl nereikėtų vengti konsultuotis su ekspertais, ypač jeigu dar nebuvote susidūrę su investicijomis.

„Galbūt pats pirmasis žingsnis žmogui, kuris iki tol nebuvo susidūręs su investicijomis, būtų pasikonsultuoti su nepriklausomais finansų tarpininkais. Tai šitie tarpininkai turi Lietuvos banko išduotas licencijas ir tikrai gali pateikti nešališką patarimą kiekvienam žmogui be jokių įsipareigojimų“, – kalbėjo ekonomistas.

Jis pridūrė, kad svarbu išgirsti ne vieno, o bent kelių tokių tarpininkų patarimus ir tuomet jau susidaryti išsamesnį vaizdą, kuria kryptimi investuoti.

Čia galite pažiūrėti LNK video: