Pirmoje vietoje – sankcionuojama Rusijos trąšų milžinės „PhosAgro“ dukterinė bendrovė „PhosAgro Baltic“, turinti 4 darbuotojus. Vasarį įmonė jiems išmokėjo vidutiniškai po 46 740 Eur prieš mokesčius.

Prieš dvi savaites tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ pranešė, kad vienas iš Lietuvos bankų įšaldė milijonines Kremliui artimos trąšų gamintojos „PhosAgro Baltic“ lėšas Lietuvoje.

FNTT buvo informuota, kad finansų įstaiga sustabdė „PhosAgro Baltic“ disponavimą sąskaitomis ir įšaldė lėšas, kurių suma siekia virš 2,9 mln. eurų. Sprendimas priimtas kovo 10 dieną.

Tai reiškia, kad bendrovė darbuotojams įspūdingas algas už vasarį išmokėjo prieš pat lėšų įšaldymą. Paprastai įmonėje mokami gerokai mažesni atlyginimai, pavyzdžiui, už sausį darbuotojams išmokėtų algų vidurkis – 7 803 Eur prieš mokesčius.

„Siena“ pranešė, kad galutiniai „PhosAgro“ grupės naudos gavėjai – Rusijos oligarchų Gurjevų šeima bei Vladimiras Litvinenka, akademikas iš Sankt Peterburgo, vadovavęs dabartinio Rusijos prezidento Vladimiro Putino disertacijai. Į ES sankcijų sąrašą yra patekęs „PhosAgro“ vadovas Andrejus Gurjevas jaunesnysis. Po sankcijų pritaikymo jis pasitraukė iš pareigų.

Toliau rikiuojasi su sankcijomis nesusidūrusios įmonės.

Antroje vietoje – Švedijos kapitalo nekilnojamojo turto investicijų bendrovė „Eastnine Lithuania“, kurioje dirba 9 darbuotojai. Atlyginimų vidurkis vasarį – 29 604 Eur prieš mokesčius.

Didesnius kaip 28 tūkst. Eur vidutinius atlyginimus mokėjo įmonė „Parkdema“, kuri valdo „Unipark“ ir „Europark“ prekių ženklus Lietuvoje ir Latvijoje. Čia dirba 5 darbuotojai. Jų atlyginimai sausį buvo 4 kartus mažesni ir siekė beveik 7 tūkst. eurų prieš mokesčius.

Toliau rikiuojasi Suomijos ir Lietuvos kapitalo nekilnojamojo turto bendrovė „KS Holding“, kurios 4 darbuotojai vidutiniškai gavo po 27 358 Eur popieriuje. Prieš mėnesį jų algų vidurkis buvo beveik 13 tūkst. Eur.

Penktoje vietoje – dar viena sankcionuota įmonė, nepriklausomas elektros energijos tiekėjas „Inter RAO Lietuva“. 25 darbuotojų algų vidurkis – 26 763 Eur prieš mokesčius.

Šią įmonę jau įprasta matyti tarp didžiausius atlyginimus mokančių darbdavių Lietuvoje. Tik prieš tai buvusiais mėnesiais jie buvo gerokai kuklesni, pavyzdžiui, sausį algų vidurkis siekė 11 857 Eur prieš mokesčius.

Prieš kelias savaites Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) pranešė, kad Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“, kuri siejama su Vakarų sankcionuojamu Rusijos oligarchu Igoriu Sečinu, kontroliuojama „Inter RAO Lietuva“ negali disponuoti bankų sąskaitomis.

„Inter RAO Lietuva“ teigia neturinti informacijos apie areštuotas jos sąskaitas bei, siekdama išvengti neaiškumų kreipėsi į Užsienio reikalų ministeriją (URM).

BNS žiniomis, kol kas tik Suomijos finansų grupės „OP Corporate Bank“ Lietuvos filialas iš dalies apribojo įmonės sąskaitas – visos operacijos atliekamos, tačiau bankas jas prižiūri.

„Inter RAO Lietuvos“ 51 proc. paketas priklauso Suomijoje registruotai „RAO Nordic“, o šią valdo „Inter RAO“ – jos direktorių tarybai pirmininkauja Vakarų sankcionuojamas Rusijos oligarchas Igoris Sečinas, dėl savo ryšių su Kremliumi patekęs į sąrašą asmenų, kuriems dėl karo Ukrainoje taikomos ES sankcijos.

Sąraše toliau – į sankcijų akiratį nepatekusios įmonės.

Šeštoje vietoje – tabako bendrovė „JTI Baltic“. Joje šiuo metu dirba 35 darbuotojai, 7 daugiau nei sausį. Jų algų vidurkis siekia 18 155 Eur.

Septintoje vietoje – „Reynaers Aluminium“, tiekianti aliuminio sistemas langų gamybos pramonei. Čia dirba 9 darbuotojai, jų algų vidurkis vasarį – 18 048 Eur.

Toliau rikiuojasi JAV vienos didžiausių pasaulyje biotechnologijų bendrovių „Biogen“ atstovybė Lietuvoje „Biogen Lithuania“, prieš dvejus metus žengusi į mūsų šalį. Delfi rašė, kad kurianti ir tiekianti neurologinių ligų vaistus bendrovė Lietuvoje ieškos partnerių, su kuriais planuoja vystyti medicinos inovacijas.

Bendrovėje dirba 6 darbuotojai, algų vidurkis vasarį – 17 131 Eur.

Devintoje vietoje – renginių organizatorius „ALJ Group“, kurioje dirba 6 darbuotojai. Algų vidurkis – 16 828 Eur.

Dešimtuką užbaigia sėklų gamintojas ir prekybininkas „Corteva Agriscience Lithuania“. Įmonės 4 darbuotojai vasarį vidutiniškai gavo po 16 511 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją