Kaip praneša „LNK žinios“, padidintų užsakymų nepakanka, naujai atvežtos siuntos išperkamos per kelias valandas, o dėl išaugusios aukso paklausos kitose šalyse – stringa jo transportavimas.

Tačiau ekonomistai auksą vadina baimės valiuta. Tai patikimas būdas apsaugoti pinigus, tačiau tiems, kurie tikisi iš dabartinės situacijos pralobti, vargu ar pavyks.

„Pavyzdžiui, 100 gramų luitelis – dabartinė jo pardavimo kaina yra 5826 eurai“, – rodo prekybininkas.

Į delną telpantis aukso gabalėlis šiuo metu geidžiamiausia investicija. Žilvinas Leškevičius – vienos investicinį auksą parduodančios įmonės vadovas. Jis juokauja, kad Lietuvoje prasidėjo tikra aukso karštinė.

„Šiais metais per mėnesį parduodame virš 100 kg aukso ir 600 kg sidabro“, – sakė „Florinus.lt“ vadovas Ž. Leškevičius.

Vienas gramas aukso šiuo metu kainuoja šiek tiek daugiau nei 56 eurus. Pinigus keisti į auksą gyventojai suskubo po Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą.

„Yra toks bumas, kad auksą parduodame, kai jis dar neatvykęs į Lietuvą. Žmonės rezervuojasi iš anksto, kad tik galėtų jo gauti“, – sakė Ž. Leškevičius.

Jis dar nurodė, kad aukso pardavimai nuo karo Ukrainoje pradžios išaugo 6 kartus. Jam pritaria ir kiti investicinį auksą parduodančių įmonių atstovai.

„60 proc. tai tikrai, galbūt ir daugiau. Dar neprisėdau, nesuskaičiavau, statistikos dar tikrai nesuvedžiau, bet tai tikrai ženklus padidėjimas. Kaip nukirsta buvo, ketvirtadienį, kai prasidėjo invazija, visi pradėjo eiti“, – sakė „Nacionalinio aukso banko“ rinkodaros vadovė Jurgita Lunkskutė.

„Susidomėjimas aukso gaminiais, tiek monetomis, tiek aukso luitais tikrai yra padidėjęs. Ypač tai akivaizdžiai pasijuto pirmosiomis kovo savaitėmis, kai žmonės puolė tikrai aktyviai domėtis situacija. Tai, ką turėjome sandėliuose savo pardavėme labai greitai“, – sakė Lietuvos monetų kalyklos rinkodaros vadovas Linas Veikalas.

Viena populiariausių monetų – „Buffalo“, JAV nacionalinės kalyklos. Jos kaina – 2 tūkst. eurų. Gyventojai baiminasi infliacijos, todėl šluoja viską.

„Žmonės perka nuo 1 gramo iki kilogramo. Kaip kam, vienam yra patogiau po 10 gramų turėti, kitam ir po kilogramą yra per mažai“, – sakė J. Lunskutė.

„Žmonės perka tai, kas lieka, užsisako iš anksto – tą gauna. Jei kas nors nori iškart vietoje įsigyti, tada ima ir monetas, ir luitelius, ir mažus, ir didelius“, – sakė Ž. Leškevičius.

Įmonė sako, kad tokiu mastu išaugusį poreikį patenkinti sudėtinga.

„Didesnė problema yra su logistika, nes užsakymų išpildymo terminas nuo savaitės išaugo iki 3 savaičių, nes ta paklausa yra ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje“, – sakė L. Veikalas.

Ekonomistai auksą vadina baimės valiuta, mat susidomėjimas juo paprastai išauga per įvairias krizes. Padidėjęs aktyvumas aukso rinkoje pastebėtas dar pandemijos pradžioje.

„Jeigu perkantis auksą galvoja, kad dabar yra geras metas pirkti auksą, nes jis pabrangs dėl to, kad yra karinis konfliktas, yra didelė infliacija, tai gali labai smarkiai nudegti. Tikrai nėra jokių garantijų, kad auksas brangs nuo dabartinio lygio“, – sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Anot jo, aukso kaina pasižymi dideliais svyravimais, o kai kada priklauso nuo politinių sprendimų.

„Tie gyventojai, kurie dabar perka, jie gali pirkti tik tam, kad galbūt jaustųsi ramesni, kad geriau miegotų“, – sakė N. Mačiulis.

Pavyzdžiui, „Reuters“ praneša, kad praėjusią savaitę V. Putinui prabilus apie tai, kad esą derybose su Ukraina matyti teigiamų poslinkių, šio metalo kaina ėmė kristi.

Čia galite pažiūrėti LNK video:

Dalintis
Nuomonės