„Delfi“ laidoje „Piniginiai reikalai“ D. Gedvilas teigė pirmiausia norintis pasakyti, jog statybų sektorius labai palaikantis nuo karo kenčiančius ukrainiečius, tačiau pridūrė, jog šiandien NT rinkoje bendrai yra stebimas pasimetimas.

„Mes praeitą savaitę turėjome susitikimą su asociacijos taryba, darėme apklausas“, – jau kalbėdamas apie kaip ant mielių augančias žaliavų kainas teigė jis.

D. Gedvilas aiškino, jog bendrai dabartinei situacijai statybose mato tris scenarijus: optimistinį, vidutinį ir pesimistinį.

„Nesinorėtų šiandien to trečio varianto, bet turime ruoštis viskam. Statybininkams nerimas kyla dėl to, kad buvome pasiūlę Seimo Biudžeto komitetui, Finansų komitetui, dėl brangstančių medžiagų dar iki karo suformuoti kompensacijų rezervą. Siūlėme jį naudoti, aiškiai aprašyti procedūras.

Šis rezervas nebuvo suformuotas ir matome, kad iškilo grėsmė nemažam kiekiui valstybės investicijų, kad jos gali sustoti, nes statybininkai už pasiūlytą kainą negalės pastatyti projektų.

Statybininkai yra pasiruošę įvykdyti sutartis, bet situaciją turime vertinti realiai ir tos kainos, kurios šiai dienai yra siūlomos, jos yra visiškai skirtingos, kurias turėjome prieš pusę metų ar iškart po Naujųjų“, – apie tai, kad brangstančios žaliavos brangina statybų kainas, sakė atstovas.

Pasak jo, dabar atsidarius biržas galima matyti, jog plienas nuo metų pradžios brango 60 proc., o aliuminio konstrukcijos per 10 dienų – apie 10 proc.

„Mes bandome valstybės institucijoms teikti savo siūlymus, kad nebūtų taip, jog iš darbo rinkos iškristų didelė dalis statybininkų. Statybininkai eilę metų dirbo deficito sąlygomis, trūko aukštos kvalifikacijos specialistų, galvojome, kaip juos atsivežti, kaip įleisti į mūsų rinką, bet situacija gali kardinaliai pasikeisti.

Jeigu nevertinsime infliacijos, energetinių kaštų brangimo, nesuformuosime fondo, mes turėsime sudėtingą situaciją rinkoje“, – kalbėjo jis.

D. Gedvilas plačiau papasakojo ir apie scenarijus, kurie šiandien yra aptarti visos asociacijos.

„Optimistinis yra toks, kad karo konfliktas pasibaigs Rusijos kapituliacija arba kažkokiu taikos susitarimu ir karo veiksmai bus sustabdyti.

Tokiu atveju bus mestos pasaulio bendruomenės jėgos, kad atstatyti Ukrainos ekonomiką ir, manau, kad tokiu atveju galbūt ir pats Rusijos verslas ar politinė situacija gali visiškai pasikeisti. Tai optimistinis scenarijus, kad tai ilgai neužtruks.

Kitas – kad gali užtrukti ilgai ir reikės ieškoti kitų tiekimo grandinių, logistinių schemų. Gali būti, kad reikės galvoti apie naujų tiekėjų atsiradimą mūsų rinkoje, apie naujų medžiagų sertifikavimą mūsų rinkoje. Tai apibūdinčiau, kaip vidutinį scenarijų“, – teigė jis.

Aiškindamas apie pesimistinį scenarijų, asociacijos vadovas jį siejo su įsisukančia didžiule infliacijos spirale.

„Šios infliacijos pasekoje bus taip, kad bankai nebegalės finansuoti ilgalaikių investicijų, bus finansuojami tik trumpalaikiai komerciniai projektai. Ši infliacija sąlygos, kad gali būti problemų su statybų planavimu.

Jau dabar statybininkai negali užsakovui pateikti, už kiek pastatys vieną ar kitą statinį, kadangi neina pasakyti kainų. Tai – pats blogiausias scenarijus ir tada jau matysime, kad keleriems metams statybų sektorius gali sustoti ir turėsime didžiulę recesiją, kuri būtų skaudi ne tik statybų sektoriui, bet ir visiems“, – sakė jis.


Paklaustas, kaip ateityje galėtų koreguotis statybų kainos, D. Gedvilas aiškino, jog tai prognozuoti šiandien labai sunku.

„Labai sunku pasakyti, kaip pasikeis statybų kainos. Gali būti, kad labai ženkliai sumažėjus paklausai, jos gali net kažkiek nukristi, bet, akivaizdu, kad energetiniai resursai brangs ir vien dėl jų brangimo visos medžiagos gali pabrangti. Jos statybų konstruktyve sudaro 65-75 proc., priklausomai nuo statybos darbų rūšies. <...>

Aišku, svarbu žinoti, kad statybų pramonė labai imli energetiniams ištekliams: elektrai, šildymui, dujoms, naftos produktams ir šių produktų brangimas jau dabar sąlygoja, kad tiek atvežimas, tiek pervežimas, tiek gamyba, kalbame apie visai kitą kainų lygį“, – teigė jis bei taip pat užsiminė, kad būstas, kuris dabar yra pastatytas, tikrai neužsistovės ir bus parduotas, o pirkimai iš brėžinių gali kiek pristoti, mat nežinant kiek brangs žaliavos, pardavėjams sunku numatyti ir NT kainas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės