Abejoja, ar apsimoka

Kainų palyginimo svetainės Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas taip pat pastebi išaugusį susidomėjimą žmonių pervežimo apsipirkti į Lenkiją paslauga.

„Bus aktyvesnis paslaugos „Vežam į Lenkiją“ verslas, kai žmogus žmogų gyvai pristato į Lenkijos parduotuves. Tai – pervežėjai autobusais, mikroautobusais. Manau, jie savo darbų apimtis dvigubai didins“, – svarsto jis.

Iš tiesų feisbuko grupėse ir skelbimų portaluose galima rasti nemažai skelbimų, kuriuose siūlomos tokios paslaugos. Priklausomai nuo vietovės, kelionės kaina asmeniui gali svyruoti 15–50 eurų. Be to, nenorintiems gaišti laiko ilgoje kelionėje atsirado vienas kitas skelbimas, siūlantis prekių surinkimo ir pristatymo iki namų durų paslaugą.

Viena vertus, finansų analitiką Marių Dubnikovą žavi smulkaus verslo lankstumas ir gebėjimas prisitaikyti prie rinkos, tačiau jis abejoja, ar tokios paslaugos apsimoka. Jis taip pat nemano, kad Vilniuje šios prekių pristatymo arba nuvežimo ir parvežimo paslaugos – populiarios, mat vilniečių pajamos – didesnės, lyginant su kitų Lietuvos gyventojų.

„Atsirado paklausa, žmonių, kurie nori pamatyti, kaip atrodo Lenkija, ar kaimyno žolė žalesnė ir pan., todėl verslas tokią paslaugą pasiūlė. Mačiau šiuos skelbimus, kelionė – 25–30 eurų. Tai supraskime, kad norint, jog ši kelionė atsipirktų, būtų ties nuliu, reikia apsipirkti už ne mažiau kaip 60–70 eurų.

O norint išgauti finansinės naudos, realiai reikia pirkti už kelis šimtus eurų. Tada klausimas – ar nusipirkus tokį kiekį prekių, bus galima į tą autobusiuką jas sutalpinti. Antras dalykas – išleidę iškart tokią pinigų sumą – porą šimtų eurų – kur dėsite tuos daiktus? Tada turi būti negendantys produktai, o jie užkraus namų aplinką. Ekonominė nauda, sakyčiau, – abejotina. Iš tokios kelionės gal ir išloštumėte 30–40 eurų, bet kas iš to? Sugaišote visą parą tokioje kelionėje, tai gal per tą laiką buvo galima dar daugiau užsidirbti“, – komentuoja M. Dubnikovas.

Marius Dubnikovas

Už nuvežimą – iki 50 eurų

Štai Kelmės feisbuko skelbimų grupėje vyras rašo, kad renka žmonių grupes išvykai į Suvalkus. Kelionė iš Kelmės miesto iki Suvalkų trunka apie 3 val., atstumas – apie 220 km.

Kaip skelbiama, vykstama antradieniais, ketvirtadieniais ir šeštadieniais. Norintiems apsipirkti daugiau arba ne tik maisto prekių, yra galimybė prekes pervežti priekaboje, atitinkama šios paslaugos ir kaina. Be priekabos kaina žmogui siekia 40 eurų, su priekaba – 50 eurų.

„Kadangi daugelis nori pirkti ne tik maisto, bet ir baldų, buitinės technikos, sodo įrangos ir t. t., kabinasi priekabėlė su tentu, tad prašau, vietos visiems pakaks, vykstame patogiai nesusispaudę iki 3 asmenų.

Išvykstame, priklausomai nuo miesto ir norų, apie 6-9 val. ryto. Užsukam pirma mėsytės į mėsinę, „Vynoteką“, „Obi“ (juk yra priekabėlė, tada į „Kauflandą“ arba „Carrefour“ pasirinktinai apsipirkimui. Plius minus – 2 val. laiko skiriam apsipirkimui. Grįžimas jau kaip kada, laikas 17-20 val. Galite vykti ir su šeima ar artimais draugais be jokių pašalinių asmenų, pasiūlysime sąžiningą kelionės kainą“, – rašo vyras.

Pasiūlymai Lenkijoje apsipirkti pigiau

Panevėžio skelbimų grupėje moteris siūlo nuvežimo ir parvežimo paslaugą už 30 eurų. Kaip pranešė, ji vyksta lengvuoju automobiliu ir pati dideliu pirkinių neplanuoja. Kaip rodo Google maps žemėlapis, kelionės trukmė – apie 3 val., atstumas – apie 230 km.

„Sveiki, vežu į Lenkiją apsipirkti. Planuoju aplankyti valiutos keityklą, mėsos bazę, pieno bazę, „Biedronką“, „Lidl“, „Kaufland“. Jei bus poreikis ir į kitas parduotuves, nebus problemų“, – rašo ji.

Abejoja, ar apsimoka

Po šiuo skelbimu atsirado komentatorių, kurie abejoja, ar tokia kelionė išvis apsimoka, bet daug pirkinių į lengvąjį automobilį netilps.

„Manau, mažiausiai 300 eurų reikėtų išleisti, kad atsipirktų ir kelionė, ir dar kažką sutaupytum. O 300 eurų išleidžiant, klausimas, ar visi laimingi bus, kai kažkas pusę automobilio prisikiš savo prekių. O taip važiuoti už 100 eurų apsipirkti, nemanau, kad verta. Plius kelionė – laiko gaišimas, ir klausimas, ar besutaupysi kažką“, – rašo panevėžietė.

Kitas diskusijos dalyvis skaičiuoja, kad nuo 100 eurų pirkinių galima sutaupyti apie 20 proc., tai išeina apie 20 eurų.

„Išvada: išleidęs 200 eurų, sutaupysi apie 40 eurų, bet reikia atmesti kelionę, kuri kainuos 30 eurų. Vadinasi, sutaupysime 10 eurų. Bet nepamirškime, kad šita kelionė truks visą dieną. Ar dėl 10 eurų verta važiuoti? Už 1000 eurų juk neapsipirksime, nes važiuos keli žmonės. Išvada – važiuokim su savo automobiliais, pirkime daug ir tikrai sutaupykime pinigu!“ – ragina jis.

Skaitytoja apsipirko Lenkijoje

Kiekvienam po 7 maišus pirkinių

Iš Telšių mikroautobusu taip pat vežama už 30 eurų žmogui. Atstumas iki Suvalkų – apie 260 km, o kelionė trunka apie 3 val. 40 minučių.

Biržuose gyvenantis vyras nuo vasario 7 d. taip pat veža norinčiuosius apsipirkti į Lenkiją. Iki Suvalkų – 30 eurų žmogui. Jo teigimu, į autobusiuką telpa apie 8 žmones, kiekvienam maždaug teks po 7 maišus pirkinių. Atstumas nuo Biržų iki Suvalkų – beveik 300 km, o trukmė – apie 4 val.

Kai kuriuos gyventojus tokia suma papiktino, esą siekiama pasipinigauti. Tačiau atsirado ir užtariančiųjų, kad tokia suma tokiam dideliam atstumui – per maža.

Nuo Rokiškio iki Suvalkų – panašus atstumas: apie 300 km ir 4 val. trukmės kelionė.

„Brangūs tautiečiai, ar dar neatsibodo palikinėti sunkiai uždirbtus pinigėlius „Maximoje“ ar „Norfoje“? Šeštadienį vežu apsipirkti į Lenkiją (Suvalkus). Išvažiuojame 4 val. ryte. Kaina – 25 eurai žmogui“, – rašo vyras.

Vilniečiams ši paslauga, panašu, daug pigesnė. Štai Skelbiu.lt svetainėje galima rasti skelbimų, kuriuose į Lenkiją siūloma vykti mikroautobusu už 15 eurų. Šeimoms, kaip rašo, taikoma 5 eurų nuolaida. Išvykimas – 7.30 val.

„Turime 5 laisvas vietas, vietos daug, pakankamai visoms prekėms parsivežti, turiu nuolaidų korteles parduotuvėse, žinau pačias geriausias parduotuves“, – rašoma skelbime.

Pasiūlymai Lenkijoje apsipirkti pigiau

Siūlo prekių pristatymą į namus

Nenorintiems gaišti savo laiko ir energijos atsirado dar viena paslauga. Internete galima rasti skelbimų, kuriuose siūlomas maisto prekių pristatymas iki pat namų durų. Tiesa, tokių skelbimų – nedaug.

Pasidomėjus šios paslaugos kaina ir sąlygomis, jos teikėjas nurodė išsirinkti prekių iš „Biedronkos“ katalogo, kuriame kainos galiojo ir praėjusį šeštadienį. Pristatymo ir surinkimo kaina – 15 eurų.

„Reikia dalinti iš 4,5, kad žinotumėte, kiek bus eurais. Surašote sąrašą, kokių prekių Jums reikės ir atsiunčiate mums. Mes prekes surinksime ir atvešime Jums į namus. Kol kas pristatymas tik Vilniaus, Kauno, Marijampolės, Alytaus apskrityse. Pateiksime prekių čekį“, – sako šie paslaugą teikiantys asmenys.

Pasitikslinus, kada ir kaip apmokama už pirkinius, jie nurodė už prekes sumokėti pavedimu iš anksto: „Už prekes apmokate pavedimu, nelabai norėtumėme likti su didele maisto atsarga. Už pristatymą – po to, kai gausite prekes.“

Tokią sąlyga kai kuriems feisbuko vartotojams sukėlė abejonių.

„Paslauga tikrai labai reikalinga, nes ne visi nori važiuoti tuos, tarkime, 400 km iš Vilniaus ir atgal, o ir degalai brangiau kainuotų, nei čia prašo už pristatymą. Bet jie nori išankstinio apmokėjimo už išsirinktas prekes, kas yra suprantama. Kita vertus, kur garantija, kad sumokėjusi gausiu prekes ir neprarasiu pinigų? Kalba juk eitų ne apie dešimt ar dvidešimt eurų. Taigi, kol kas gal susilaikysiu ir lauksiu atsiliepimų iš jau pasinaudojusių šia paslauga“, – rašo vilnietė.

Lietuviai klysta, lygindami skirtingus produktus

Finansų analitikas M. Dubnikovas teigia suprantantis pasienio gyventojus, kuriems kelionė į Lenkiją yra pigi, todėl jiems apsimoka vykti apsipirkti, o visus kitus jis vadina tiesiog pramogautojais.

„Visiems kitiems, kurie važiuoja ir paskui pasakoja istorijas, kaip yra pigu, tai labiau panašėja į tam tikrą pramogą: važiuoti su autobusiuku, pabendrauti su dešimčia žmonių, aplankyti kaimyninę šalį, pamatyti kitaip kalbančius žmones, kitas parduotuves ir pan. Tai sakyčiau, kad tai pramoga, savotiškas laiko praleidimas – kaimynai, giminaičiai kartu važiuoja ir pan.“, – mano jis.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad apsipirkti į Lenkiją vykstantys lietuviai kartais klysta, lygindami skirtingus produktus arba skirtingos kokybės produktus.

„Dažnai lyginama aukščiausios kokybės pieno gaminys ar pats pienas su ekonominės, t. y. pigios, linijos produktais, kurių kainų skirtumas gali būti didelis. Lietuvoje galime nusipirkti litrą pieno už maždaug 1,2 euro brangiausiai ir galime už 0,65 Eur nusipirkti ultra aukštos temperatūros kaitinto lenkiško pieno tam pačiame lietuviškame prekybos centre.

Stebint atsiliepimus apie kelionę į Lenkiją, kiek apsiperkama ir kiek sutaupoma, susidaro įspūdis, kad nuvažiuojame į kaimyninę šalį, kurios prekės ženklų nelabai skiriame ir suprantame, todėl nusiperkame žemesnės kategorijos produktą. Tokiu būdu manome, kad sutaupome, bet tiesiog nusiperkame tą prekę, kurios Lietuvoje būtume nepirkę“, – akcentuoja M. Dubnikovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)