Nuo šių metų vidutinė pensija turintiesiems būtinąjį stažą didėja 48 eurais iki 489 eurų, o vidutinė pensija ir tiems, kurie neturi būtinojo stažo, t. y. oficialiai nedirbo tiek metų, kiek reikalavo valstybė, didėja 3 eurais daugiau – 51 euru iki 465 eurų. Valdžia sako, kad šis sprendimas padės sumažinti senjorų skurdą.

Senjorė: visiškai nereikia stengtis turėti didesnį stažą

Prie Alytaus gyvenanti Jurgita stebisi nuo šių metų pasikeitusia pensijų apskaičiavimo tvarka. Ji skaičiuoja, kad mažiau dirbusiems žmonėms pensija auga labiau nei visą gyvenimą sąžiningai dirbusiems ir mokesčius mokėjusiems žmonėms.

Nuo šių metų Jurgitai pensija pakilo 46 eurų, vyrui – 28 eurais. Moteris pasakoja papildomai kaupusi ir II pensijų kaupimo pakopoje, tačiau joje sukaupė nedaug, tad išėjusi į pensiją galėjo visą sumą išsiimti. Tačiau jos užteko vos keleriems metams.

„Mano pensija dar pakenčiama, bet galėjo būti didesnė. Mokėjau papildomai į kaupimo fondus. Kai išėjau į pensiją, atidavė man 3 tūkst. eurų. Paskaičiavau, kad tokia suma buvo kokiems 5-eriems metams. Jeigu gyveni ilgiau, valstybei labai apsimoka. Tada sumažėja pensija ir toliau taip moka mažą pensiją. O jei jas didina, tai didina nuo sumažintos. Tai labai dideli nuostoliai, tikrai niekam nepatarčiau papildomai kaupti fonduose“, – mano pašnekovė.

Tačiau, kaip pasakoja, visai kitokia situacija su vyro pensija. Jurgitos teigimu, vyras 35-erius metus kas mėnesį sąžiningai mokėjo mokesčius „Sodrai“, tačiau dabar gauna mažesnę pensiją nei tie, kurie nedirbo ir nieko nemokėjo. Anot jos, tai itin žeidžia žmogaus orumą.

„1993 m. atidarėme parduotuvėlę, kaip individualios įmonės savininkas vyras kas mėnesį mokėdavo „Sodrai“ mokesčius. 2017 m. išėjęs į pensiją, gaudavo gal tik 170 eurų, kai didino – 287 eurų, o dabar nuo šių metų pensija padidėjo tik 28 eurais iki 315 eurų. Buvo ar nebuvo pinigų, jis visada mokėjo „Sodrai“.

Bet dabar pakėlė pensijas ir tiems, kurie nieko nemokėjo. Kiek pasiklausau aplinkui ir paklausinėju, tai jiems 90 ar 100 eurų padidėjo ir dabar gauna apie 330 eurų. Labai pikta. Negaliu patikėti, kad taip valdžia neapdairiai pasielgė. Visiškai nereikia stengtis turėti didesnį stažą“, – piktinasi senjorė.

Be darbo neišgyventų

Ji sutinka, kad reikia padėti ir tiems pensininkams, kurie skurdžiai gyvena ir dėl įvairių priežasčių mažiau dirbo, mažinti atskirtį, bet svarsto, kad tokiu atveju visą gyvenimą dirbusiesiems reikėjo dar labiau padidinti pensijas.

„Dabar visiška nelygybė, labai pikta, kai taip nesąžiningai valstybė pasielgė“, – sako ji.

Moteris pripažįsta, kad be darbo, iš tokios pensijos niekaip nepragyventų.

„Mano pensija šiemet padidėjo apie 10 proc., t. y. 46 eurais. Tai – labai mažai, mes visada dirbame, niekur neišvažiuojame, o jei eitume į kultūrinius renginius ar keliautume, nieko negalėtum sau leisti už tokią pensiją“, – pasakoja Jurgita.

Sąskaitos už elektra išaugo 5 kartus

Maža to, padidėjusias moters ir vyro pensijas apkarpo ir augančios kainos. Senjorė pasakoja, kad šį gruodį iš elektros tiekėjo sulaukė sunkiai suvokiamos sąskaitos už elektra. Jos skaičiavimais, nuo rudens elektros kaina išaugo net 5 kartus.

„Mokame dvi sąskaitas: už elektrą „Ignitis“ ir tinklus ESO. Padidėjo „Ignitis“ kaina: jei dar rudenį mokėjome 32 eurus, tai už gruodžio mėn. – 155 eurus. Iš pradžių gal tris kartus padidėjo, paskui dar daugiau padidėjo gruodį. Įdomu, kas laukia sausį. Toks siaubas: ir pikta, ir baisu. Mokame kaip įmonė, bet vis tiek iš tų pačių pinigų“, – nuostabos neslepia moteris.

Vis dėlto, jos teigimu, maisto ir ūkio produktais prekiaujantis verslas dar laikosi, gelbsti didesni alkoholio pardavimai.

„Mums, kaip pensininkams, nebereikia „Sodrai“ mokėti, atlyginimų sau neimame, mokame tik mokesčius – pelno ir PVM, tai iš to ir galime susimokėti. Jei mokėtume atlyginimus ir turėtume samdomų darbuotojų, tai, aišku, neturime iš ko padengti sąskaitų“, – pripažįsta ji.

Aleksandras Izgorodinas

Ekonomistas: išeitis sau mokėti didesnius atlyginimus

„Brandnomika“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas šią istoriją vertina dvejopai. Jis teigia suprantantis žmonių priekaištus ir nepasitenkinimą, bet esą galioja ir tokia logika: kuo didesnę įmoką moki „Sodrai“, tuo didesnę pensiją ateityje gauni.

„Klausimas, kokio dydžio ši individuali įmonė ir kokias pelno išmokas sau išmokėdavo savininkai, nuo to, matyt, taip pat priklauso pensijos dydis. Kuo didesnė tavo įmoka „Sodrai“, tuo atitinkamai didesnė tavo pensija ateityje. Sunku pakomentuoti iš vienos pusės.

Įmonėse paprastai pelnas optimizuojamas, t. y. įmonė gauna dideles pajamas, įmonės stengiasi įvairiais būdais pelno lygį susimažinti per įvairius kaštus, kad mokėtų kuo mažesnį pelno mokestį. Tai labai logiškas verslo požiūris.

Bet jei įmonė atitinkamai paskirsto mažesnį pelną akcininkams, tai atitinkamai jie sumoka mažesnį Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) tarifą. Tokiu atveju išeitis būtų įmonės dalininkams sau mokėti didesnį atlyginimą ir per jį išsiiminėti pelną, atitinkamai tas žmogus gali pretenduoti į didesnę pensiją“, – vertina ekonomistas.

Pensijų bonusą praris infliacija

Nuo šių metų vidutinė pensija turintiesiems būtinąjį stažą didėja 48 eurais iki 489 eurų, o vidutinė pensija tiems, kurie neturi būtinojo stažo, didėja 51 euru iki 465 eurų. Ekonomisto vertinimu, tai – tik techninis prieaugis, mat jį visą pasiglemš infliacija.

„Padidėjimas pakankamai reikšmingas, jei vertinsime procentinį pokytį, bet problema, kad visą pensijų padidėjimą „suvalgys“ kylančios kainos. Kylančios energetinių išteklių kainos, kyla prekių ir paslaugų kainos, pas mus labai didelė paslaugų infliacija.

Kol kas iki šių metų pirmo pusmečio pabaigos kylanti infliacija praktiškai „suvalgys“ pensijų „bonusą“, t. y. prieaugį. Gera naujiena tik tokia, kad tai laikinas dalykas. Infliacija šių metų antrąjį pusmetį turėtų sulėtėti ir gal antrą pusmetį žmonės pajus pensijų prieaugio „kramsnį“. Kol kas tai tik techninis padidėjimas“, – sako A. Izgorodinas.

Sulaukė nemažai kritikos

Dar vasarą pasirodžius naujos tvarkos siūlymams, jie sulaukė nemažai kritikos. Ekonomistas Raimondas Kuodis abejojo, ar sąžininga visiems, nepaisant įgyto stažo, mokėti viso dydžio bazinę pensiją (pernai – 198,29 euro).

„Tyliai, ramiai, vidury migrantų krizės „gyvulių ūkis“ ir kitas šešėlis iš valdžios gali gauti daugiamilijardinę dovaną. Iš esmės visi gaus bazinę pensiją, dzin, kiek metų mokėjo ar ne“, – dėstė ekonomistas.

Atsakydama į kritiką ministrė Monika Navickienė sakė, kad ministerijos pristatytais pasiūlymais siekiama mažinti skurdą. Anot ministrės, ydinga nurašyti visus žmones, kurie šiandien gauna ypač mažas pensijas, ir teigti, kad visi jie dirbo tik šešėlyje.

„Žmogaus, kuris turi minimalų, bet neturi būtinojo darbo stažo, paveikslas yra įvairus. Skirtingos priežastys lemia, kodėl gyventojai sukaupė nedidelį pensijų draudimo stažą. „2/3 visų būtinojo stažo neturinčių asmenų yra moterys, apie 1/3 – vyrai. Mažiausios pensijos ir trumpesnis darbo stažas – dažniau būdinga tendencija tarp gyvenančių regionuose, moterų“, – sakė ji.

Jau dalija padidintas pensijas

Kiekvieno gavėjo pensija susideda iš bendrosios ir individualiosios dalies. Abi šios dalys svarbios skaičiuojant pensijos dydį. Bendroji pensijos dalis pagal šių metų indeksavimo koeficientą didės 8,47 procento. Padidės taip pat individualioji dalis, kuri priklauso nuo kiekvieno žmogaus per visą gyvenimą sumokėtų socialinio draudimo įmokų. Ši pensijos dalis bus indeksuojama papildomai ir didės 12,71 proc.

Siekiant labiau padidinti mažiausias pensijas, buvo pakeista bendrosios pensijos dalies apskaičiavimo tvarka. Anksčiau viso dydžio bendrąją pensijos dalį, kuri yra lygi vienos bazinės pensijos dydžiui, gavo tie žmonės, kurie yra įgiję būtinąjį stažą. Turintys minimalų stažą (15 metų), bet neturintys būtino stažo (šiemet – 32,5 m.), gavo proporcingai mažesnę bendrąją pensijos dalį. Nuo šiol tokiems žmonėms mokama viso dydžio bendroji pensijos dalis – 215,09 euro. Tie, kurių stažas yra didesnis, ir toliau gaus didesnę bendrąją pensijos dalį, skelbia Sodra.

Akcentuojama, kad kiekvieno gavėjo pensija skaičiuojama individualiai ir padidėjimas taip pat bus individualus. Du žmonės, gaunantys tokio pat dydžio pensiją ir sukaupę tiek pat metų stažo, gali sulaukti skirtingo pensijų padidėjimo, nes turi sukaupę skirtingą kiekį apskaitos vienetų, kuris priklauso nuo praeityje gauto darbo užmokesčio dydžio ir sumokėtų įmokų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)