Patarimais dalinasi Tautvydas Marčiulaitis, „Milvas“ fondo valdytojas, „Lietuvos Junior Achievement“ valdybos narys, kuris sako, kad investavimas – būtina kiekvieno asmeninių finansų higienos dalis.

1) Supraskite, į ką investuojate

Investuotojas turi gerai žinoti, ką veikia įmonė. Prieš pasirenkant, ar investuoti į bet kurią įmonę ar projektą, reikia suprasti, ar jie gali sugeneruoti finansinę grąžą. Būtina suprasti, į ką ir kodėl investuojate – įsitikinkite, jog žinote, kaip projektas ar įmonė kuria pajamas, ir kaip galės grąžinti jūsų investiciją.

2) Skaidykite investicijas

Nelaikykite visų kiaušinių viename krepšelyje – išsirinkite kelias įmones ar kelis projektus, į kuriuos investuosite. Visada prisiminkite, kad net ir geriausiai atrodanti investicija gali nepasisekti ir jūs galite prarasti savo pinigus. Pravartu išskaidyti riziką, investuojant į skirtingus projektus. Šis patarimas itin svarbus, jeigu pasirinksite investuoti į startuolius, kur nesėkmės rizika daug didesnė.

3) Neinvestuokite daugiau, nei galite prarasti

Investuokite tik tokią sumą pinigų, kuriuos galite prarasti – būtina suprasti, kad bet kuri investicija gali tapti beverte. Suprantama, kad visų pinigų gaila, tačiau būkite užtikrinti, jog investuojate tokią kapitalo dalį, kurią praradus, nebankrutuosite. Tuomet ir miegosis ramiau, ir gyvensis geriau!

4) Nesitikėkite greitos grąžos

Investavimas yra itin ilgalaikis procesas, tad nesitikėkite per naktį uždirbti labai daug pinigų – taip būna retai. Grąža investavime uždirbama lėtai, nuosekliai ir po truputį.

5) Pamirškite emocijas

Baimė ir godumas yra didžiausi investuotojo priešai. Nors ir keista, nes asmeniniuose gyvenimuose emocijos užima svarbią vietą, investavime jos gali „nužudyti“ net ir geriausius investuotojus.

Mokytis investuoti galima pradėti jaunųjų bendrovių akcijų biržos metu

Jaunųjų bendrovių akcijų birža – tai „Lietuvos Junior Achievement“ organizuojamas renginys, kuriame mokinių bendrovės viešai platina savo nejuridines akcijas.

„Jaunosios bendrovės yra įkurtos mokinių, kurie dalyvauja antreprenerystės ugdymo programoje „accelerator_x“. Tos bendrovės, kurios jaučiasi pasiruošusios plėsti savo veiklą, žengia brandų žingsnį ir jau labai greitai pasiūlys visuomenei įsigyti jų nejuridinių akcijų (t.y., mokomųjų bendrovių, kurios neturi juridinio statuso, akcijų). Šiame edukaciniame procese bendrovės įgija žinių, kaip veikia IPO, kaip atsakingai bendrauti su akcininkais“, – pasakoja Andželika Rusteikienė, „Lietuvos Junior Achievement“ vadovė.

„Šiemet akcijų biržą pasitinkame su šūkiu „Turn investment into knowledge“ (liet., paverskite investiciją žiniomis). Manome, kad akcijų biržos metu investicijas žiniomis pavers ne tik mokiniai, bet ir investuotojai.“, – sako A.Rusteikienė.

„Tapti investuotojais kviečiame visus – nesvarbu, ar jau turite savo investicijų portfelį, ar su klausimais žvelgiate į finansų rinkas. Jaunųjų bendrovių akcijų birža yra puiki vieta padėti pirmuosius žingsnius kaip investuotojui – viena nejuridinė akcija kainuoja tik 2,50 eur., o kaip pasisekė jūsų investicijai, galėsite pamatyti jau vasarą, kai bendrovės baigs savo veiklą ir atsiskaitys su investuotojais. Pernai akcijų biržos metu bendrovės pardavė visas pasiūlytas nejuridines akcijas – išplatinę 1800 nejuridinių akcijų, mokiniai pritraukė daugiau nei 4500 eurų“, – priduria „Lietuvos Junior Achievement“ vadovė.

Akcijų birža švietimo bendruomei siūlo inovatyvų mokymosi būdą

„Šįkart perspektyviems investuotojams ir biržoje dalyvaujančioms bendrovėms pristatome specialiai šiam renginiui sukurtą platformą, kurioje susidomėję galės susipažinti su akcijas platinančiomis bendrovėmis, susikurti investuotojo profilį ir patogiai įsigyti nejuridinių akcijų. Tai – dar viena inovacija, kurią pastaruoju metu organizacija pasiūlė švietimo bendruomenei“, – sako A.Rusteikienė. Ji priduria, kad tokie įtraukūs renginių formatai prisideda prie patyriminio mokymosi, ugdo antreprenerystės kompetencijas.

Jaunųjų bendrovių akcijų birža atsidaro vasario 8 dieną, 12 valandą simboliniu varpo skambesiu iš renginio partnerių „Nasdaq“ būstinės Vilniuje. Atidarymo ceremoniją ir 5 bendrovių prisistatymus žiūrovai galės stebėti gyvai portale vz.lt. Daugiau apie akcijų biržą čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)