Sąskaitos apstulbino

Justiniškėse gyvenanti Inga pasakojo neseniai, kaip ir daugelis, gavusi sąskaitą už šildymą gruodį. Moteris aiškino gyvenanti nerenovuotame senos statybos bute ir ruošusis gauti galimai didesnę sumą, tačiau tokių išlaidų nesitikėjusi.

Už 50 kv. m buto šildymą gruodį kartu su karštu vandeniu ji aiškino turėsianti sumokėti 189 Eur.

Nors palyginti, kokią sumą būtų mokėjusi praėjusį šildymo sezoną, ji negalinti, nes atsikraustė neseniai, Inga teigė, kad tokios sąskaitos ją gąsdina.

„Laukiu, kada baigsis ši visomis prasmėmis brangi žiema“, – „Delfi“ teigė ji.

Panašiai kalbėjo ir Žirmūnuose, 1967 m. statybos nerenovuotame būste, gyvenanti Aistė.

Už 63,63 kv. m būsto plotą moteris sulaukė 140,15 Eur šildymo sąskaitos. Ji teigė, kad praėjusį šildymo sezoną, tą patį gruodį, sąskaita siekė vos 54,66 Eur.

Rekordinės sąskaitos pasiekė ir Šeimyniškių gatvėje gyvenančius gyventojus. Nerenovuotame namo bute (77,36 kv. m) šildymo sąskaitos už gruodį siekė 172,08 Eur, o praėjusį šildymo sezoną gruodį jos buvo 84,91 Eur.

Vilniečių pasisakymų gavus rekordines sąskaitas už šildymą netrūko ir socialiniame tinkle „Facebook“.

Gyvenantys Naujamiesčio mikrorajone teigė, kad vieni už 66 kv. m buto plotą gruodį turės sumokėti 170 Eur, o kiti už senos statybos namo 67 kv. m butą – ir 220,07 Eur.

Sausį laukia dar didesnės sumos

AB „Vilniaus šilumos tinklai“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Laurynas Jakubauskas skaičiavo, kad šildymo kainos augo apie du su puse karto.

„Labai kilo dujų kainos, tai darė įtaką mūsų gamybos kaštams – jie augo. Už senos statybos 50 kv. m butą paėjusį šildymo sezoną žmonės mokėjo 40 Eur, o dabar gavo apie 123 Eur sąskaitą. Kaina daug išaugo, ir tai lėmė 7 kartus brangusios dujos, be to, šis gruodis buvo daugiau nei 3,5 laipsnio šaltesnis“, – teigė jis.

Paklaustas, ko laukti sausį, specialistas sakė gerų žinių neturintis.

„Sausis visada būna šaltesnis nei gruodis, kitas dalykas, dujų kaina toliau auga, ir manome, kad sausis bus dar brangesnis“, – komentavo jis.

Gali išskaidyti mokėjimus, gauti kompensacijas

Redakcija primena, kad AB Vilniaus šilumos tinklai klientai turi galimybę atidėti 2021–2022 m. šildymo sezono sąskaitų mokėjimus. Tai reiškia, kad mokamos sąskaitos už šilumą suma šį sezoną būtų ne didesnė negu 35 proc. lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu.

Likusi dalis sumokama lygiomis dalimis pasibaigus šiam šildymo sezonui per pasirinktą terminą. Ši galimybė nebus taikoma automatiškai, todėl gyventojai turi patys nuspręsti, ar nori priemone pasinaudoti. Daugiau skaitykite čia.

Kompensacijos už šildymą

2022-aisiais kompensaciją už būsto šildymą gali gauti daugiau nepasiturinčių šalies gyventojų. Jiems kompensuojama mokesčio už būsto šildymą dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp šeimos ar vieno gyvenančio asmens pajamų ir 2 VRP dydžių (258 Eur) kiekvienam šeimos nariui arba 3 VRP dydžių (387 Eur) vienam gyvenančiam asmeniui.

Apie tai, kas ir kaip gali gauti kompensaciją, daugiau skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)