Gyveno pagal susikurtas taisykles

2021-ųjų sausio 1 d. buvo ta data, kai T. Petraitis pradėjo savo sugalvotą iššūkį, kurį pats pavadino nieko nepirkimo metais.

Kaip tikslina, nereikėtų įsivaizduoti, kad vyras visus metus kardinaliai nieko nepirko, jis pasakoja susikūręs taisykles, kuriose buvo apibrėžta, ką įsigyti galima, o ko ne.

Maistas, higienos prekės, prekės, susijusios su automobiliu, jam buvo leidžiamos. Taip pat jis darėsi vieno kambario remontą.

„Dar buvo leidžiamos pramogos, todėl labiau tai apibūdinčiau, kaip daiktų nepirkimo metus“, – pats sako jis ir patikslina beveik metus laiko sau neleidęs pirkti jokių rūbų, indų ar kitų daiktų.

Pati pradžia, kaip atsimena, sunki nebuvusi, nes būta daug entuziazmo, o sunkumai prasidėję vėliau. Vasarą pasibaigus buto remontui pritrūko veiklos, pasijautė tuštuma.

„Tačiau logika tokia, kad žinant, jog vis tiek negalėsi pirkti, mažiau dėmesio kreipi į reklamas socialinėje erdvėje. Išmokau į tai kreipti mažiau dėmesio“, – sako jis.

Nors vyras pasakoja niekada ir nepaslydęs ir per metus nenusipirkęs jokio negalimo pirkti daikto, jis turi pasidaręs savo norų sąrašą. Jame dabar, metams artėjant į pabaigą, yra apie 20-30 daiktų.

„Tai – ir mažesni ir didesni daiktai. Sąraše – muzikos plokšelė, bagažinė ant mašinos stogo ir kt., bet viskas bus peržiūrėta 2022-aisiais ir įvertinta, ar man to reikia“, – teigia jis.

Timas Petraitis

Sutaupė 23 tūkst. Eur

T. Petraitis sako šiandien jau žinantis ir skaičius, kiek šiais metais toks eksperimentas padėjęs sutaupyti.

„Kelerius metus iš eilės aš taip pat taupiau, tik ne taip aktyviai. Būdavo, per metus sutaupau apie 40 proc. savo pajamų.

Šiuos metus sutaupiau apie 60 proc., kas yra apie 23 tūkst. Eur.

Išeina, kad per mėnesį atsidėjau nepilnus 2 tūkst. Eur“, – skaičiuoja jis ir sako, kad dirbant psichologu ir psichoterapeutu pajamos kas mėnesį svyruoja ir nėra fiksuotos.

Paklaustas, kur vyras panaudos sukauptus pinigus, jis sakosi grąžinęs banko paskolą už butą, o kitą dalį panaudojęs pradiniam įnašui kitai pasiimti, kad galėtų įsigyti patalpas ir atidaryti privatų savo psichologo kabinetą.

„Bendrai sutaupyta suma nustebino ir mane patį. Nemaniau, kad pavyks tiek atsidėti. Bet tęsti taupymo neplanuoju, ekstremaliai netaupysiu, jau norisi pirkti daiktus.

Aš labai stebėjau, kaip keisis mano nuotaikos, ar nepulsiu į depresiją, nes esu labai save apribojęs, bet taip neįvyko.

Ar prisiperku daiktų, ar ne, būsena buvo stabili. Pats sau įrodžiau, kad man tarp pinigų ir nuotaikos ryšio nėra daug. Atrodo, kadangi daug sutaupiau, galėčiau dabar būti labai laimingas, bet taip irgi nėra“, – išvadas daro jis, tačiau sako, kad iš dalies stresas dėl finansų visiškai dingo.

„Pasidaro labai ramu, mintis nukreipi visai kitur. Pradedi galvoti apie savirealizaciją, ar tikrai esi geras tėtis ir panašiai, tačiau išvada vis tiek tokia, kad bent su finansais tau yra ramu ir viskas gerai. Tai duoda gerą jausmą“, – teigia vyras.

Ryžęsis eksperimentui nesigaili

Kad 2022-aisias eksperimento netęs – T. Petraitis įsitikinęs, o sausio 1-ąją jau yra suplanavęs ir apsipirkimą.

„Juokinga, bet reikia ir naujos patalynės, virtuvėje trūksta stalo įrankių. Tai – nedideli daiktai, bet pirmo būtinumo prekės“, – teigia jis.

Taupęs vyras sako nesigailintis ir apibendrindamas aiškina, kad eksperimentas nebuvęs labai sunkus.

„Gal todėl, kad nesu super didelis vartotojas.

Atrodo, kad taupumas yra neleidimas sau gyventi, bet, kad sėdėčiau kaip kalėjime, kad metus negyvenau, tokio jausmo man nebuvo“, – teigia jis.

Pašnekovas sukaupta pinigų taupymo patirtimi su visais norinčiais dalijasi virtualiame „Pinigų laiškai“ kurse, kuris prasidės 2022 m. sausio 1 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)