Pirmadienį pristatydama kitų metų biudžeto projektą finansų ministrė Gintarė Skaistė aiškino, jog minimali mėnesinė alga (MMA) kitąmet į rankas galėtų didėti apie 50 Eur, o dar apie 12 Eur prisidėtų dėl planuojamo didinti neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD).

„Pridėtinę naudą iš šio sprendimo gautų tie žmonės, kurie uždirba iki 1 vidutinio darbo užmokesčio (VDU). Statistikos departamento duomenimis iki 1 VDU Lietuvoje uždirba iki 73 proc. visų dirbančiųjų“, – pristatydama kitų metų biudžeto planus sakė G. Skaistė.

Gintarė Skaistė

Likęs trečdalis darbuotojų didesnių pokyčių savo kišenėse nepajus, mat uždirbantiems daugiau nei 1 VDU, kuris, skaičiuojama, kitąmet siektų kiek daugiau nei 1057 Eur į rankas, pajamos nesikeis.

Socialinių tyrimų centro direktorius Boguslavas Gruževskis aiškino manantis, kad taikomas NPD turėtų būti didesnis.

„Kalbant apie ribą, aš manau, ji turėtų būti pusantro, dukart didesnė, kad nauda pasijustų ir vidurinės klasės žmonėms, kurie faktiškai sudaro ekonomikos pagrindą“, – sakė jis.

Boguslavas Gruževskis

Ekonomistai įspėjo, kad, šiuo atveju, mokesčių našta yra užkraunama tiems gyventojams, kurie darbą nesunkiai gali susirasti ir kitose šalyse.

„Aš tai vadinčiau ne gerovės, o blogovės valstybe, nes mokesčių našta užkraunama tik tam tikrai visuomenės daliai, o gėriu naudojasi visi visuomenės nariai. Dabar, atsiradus galimybėms dirbti nuotoliniu būdu, didėjant gyventojų mobilumui gali būti taip, kad kai kurie darbuotojai tiesiog nuspręs tai daryti kitose valstybėse“, – komentavo „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis teigė taip pat manantis, kad kentės daugiau nei VDU gaunantys asmenys.

„Ko mes pasigendame, tai, kad Vyriausybė per NPD neprisideda, o kaip tik padidina mokesčius vidutines ir didesnes pajamas uždirbantiems asmenims“, – sakė jis.

Andrius Romanovskis

Anksčiau girdėta diskusijų ir apie solidarumo mokestį itin daug uždirbantiems, kurių metinės pajamos siekia maždaug 200 tūkst. Eur.

„Ir tikrai turėtume galvoti ne tik apie darbo užmokestį, bet ir apie pajamas iš investicijų, jų grąžos, dividendų, nes, panašu, kad lyginant su Vakarų Europos šalimis tikrai būtų galima padidinti mokesčių progresyvumą Lietuvoje“, – sakė Vilniaus universiteto ekonominės politikos katedros vedėja Giedrė Dzemydaitė.

Visgi kol kas diskusijos apie naują mokestį sprendimais nevirto.

„Jokių mokesčių su šių metų biudžetu, be NPD keitimo mes nesiūlome. Visos diskusijos dėl galimų mokestinių pokyčių vyks ilguoju laikotarpiu“, – sakė finansų ministrė G. Skaistė.

„Delfi“ primena, kad Vyriausybė MMA ketina didinti iki 730 eurų (dabar – 642 Eur), taip pat numatytas neapmokestinamojo pajamų dydžio kėlimas iki 460 eurų (dabar – 400 eurų), tačiau tik mažas pajamas gaunantiems asmenims.