Norėtų 750 Eur MMA

Profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė pasakojo, kad Trišalė taryba savo poziciją dėl MMA suformavo dar birželio mėnesį.

„Jau tada profsąjunga sakė, kad yra visos prielaidos, jog MMA kiltų iki 750 Eur. Paprastai, rugsėjo mėnesį būna atnaujinamas ekonominės raidos scenarijus ir labai įdomu bus pamatyti naujausius skaičius, nes, manau, bus prielaidos nustatyti dar didesnę MMA nei tada teikėme.

Dar birželį Vyriausybė buvo teigusi, kad pritartų Lietuvos banko pasiūlytai pozicijai – 703 Eur, o darbdaviai tada lyg ir irgi pritarė šiam skaičiui“, – aiškino I. Ruginienė.

Pasak jos, dabartinis laikotarpis, valdžios atžvilgiu, jai nelabai suprantamas.

„Vyriausybė jau turėjo patvirtinti MMA, bet kažkodėl tai padaryti delsia, tačiau girdėjome, kad gal ir daugiau bus“, – užsiminė darbuotojų atstovė.

Inga Ruginienė

Ji teigė neabejojanti, kad paaiškėjus ekonominės raidos scenarijaus skaičiams, bus visos prielaidos nustatyti dar didesnį skaičių nei 750 Eur.

„Pagal visus ekonominius rodiklius matome, kad yra prielaidų mokėti tokį MMA, tuo labiau, kad kasdien atsinaujinant prognozėms dėl infliacijos matome, kad ji tikrai nebus maža, kaip žadėjo Finansų ministerija. Dabar ekonomistai prognozuoja ir didesnę infliaciją nei 3,5 proc.“, – sakė ji.

Žinios neramina

Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas taip pat patvirtino, kad šiuo metu apie MMA nustatymą nuo kitų metų nėra jokių žinių ir yra laukiama Vyriausybės sprendimo.

„Bet mus labai suneramino ministrės žodžiai, kad jie netgi siūlys daugiau nei 703 Eur, bet mes nesulaukiame argumentų kiek ir kodėl. Šuo metu tokia informacija yra paleista, bet aš manau, kad mes dar grįšime prie šio klausimo“, – sakė jis.

Dar birželį D. Arlauskas sakė norintis palaukti, kol baigsis COVID ir kaip bus su įmonių įsiskolinimais, atidėtais mokesčiais.

Danas Arlauskas

„Ir tik tada, kai matysime realią situaciją, būtų gerai priimti sprendimą kiek (didėtų MMA-red.) ir kodėl. Bet kaip dabar suprantu, tada Vyriausybė skaičiaus neturėjo ir dabar išeina su iniciatyva, kad tai būtų dar daugiau keliama nei 703 Eur“, – kalbėjo jis.

Paklausus, kokia suma tenkintų darbdavius, D. Arlauskas sakė pasakyti negalintis.

„Mes negalime sakyti skaičiaus, nes tai dabar būtų alchemija ar 5 Eur daugiau, ar mažiau.

Mes dabar kalbame apie principus. Dabar esame prisirišę prie 47 proc. vidutinės mėnesinės algos, bet tai buvo susitarimas, kai ekonomika funkcionavo normaliai.

Dabar joje yra daug neaiškumų, turime minkštai pasižiūrėti į susitarimą, kuris kažkada buvo pasiektas“, – sakė jis ir pridūrė, kad profsąjungų siūlomas 750 Eur MMA nėra nei per didelis, nei per mažas.

„Man nepatinka pats principas. Aš sutinku, kad pinigų masė ekonomikoje didėja ir tai adekvačiai turi atsiliepti tiek vidutiniam atlyginimui, tiek MMA, bet norėčiau sulaukti, kokia bus Vyriausybės reakcija dėl atidėtų mokesčių ir tik tada priimti sprendimą“, – kalbėjo jis.

Ministerijos: atliekame skaičiavimus

Finansų ministerija „Delfi“ teigė, kad šiuo metu, atsižvelgiant į atnaujintus duomenis ir ekonomines projekcijas, yra atliekamas galimybių didinti MMA daugiau nei iki 703 Eur vertinimas apimant poveikį tiek viešiesiems finansams, tiek ir šalies ekonomikai bendrai.

„Kol neturime galutinių vertinimo rezultatų, konkrečių skaičių nekomentuojame“, – buvo teigiama ministerijos atstovų. Šiuo metu MMA šalyje 642 eurai neatskaičius mokesčių.

Kad vyksta skaičiavimai, patvirtino ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Šiuo metu ministerijų ekspertai skaičiuoja, kokia konkrečiai suma būtų galima didinti MMA ir kaip tai pagelbėtų mažinant skurdą šalyje bei kokią įtaką turėtų verslui“, – sakė SADM specialistai.

SADM ministrė Monika Navickienė BNS taip pat teigė neatmetanti, kad šiuo metu svarstomas 703 eurų MMA dydis gali keistis. Anot jos, tai priklausys nuo ekonomikos raidos scenarijų, rugsėjo 10-ąją laukiama atnaujinto scenarijaus.

Su MMA šalyje susieta daug įvairių išmokų, pavyzdžiui, nedarbo išmoka, taip pat nuo to priklauso ir valstybei sumokamos įmokos, tokios kaip privalomasis sveikatos draudimas, „Sodros“ įmokų „grindys“ ir kt.

LB nuo vertinimų susilaiko

Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Aurelijus Dabušinskas, kalbėdamas apie ministerijų svarstymą dar labiau didinti MMA, sakė kol kas nuo komentarų susilaikysiantis.

„Kaip žinia, birželio mėn. ekonominės prognozės, palyginti su kovo mėn., buvo pagerintos.

Tad suprantame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų svarstymus, kad iš principo tai galėtų būti pagrindas svarstyti didesnį MMA padidinimą, nei gegužę Trišalėje aptarinėtas tuometinis Lietuvos banko pasiūlytos formulės rezultatas (703 Eur).

Tačiau atsižvelgdami į tai, kad gegužės mėn. Trišalė taryba sprendimo nepriėmė ir klausimą sprendžia Vyriausybė, Lietuvos bankas šiame etape susilaiko nuo vertinimų dėl MMA kėlimo. Savo vertinimą pateiksime, kai ministerijos įvardins savo siūlomus skaičius“, – sakė A. Dabušinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)