Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus vyriausias ekonomistas Paulius Morkūnas teigė, kad bendrai ūkių indėlių prieaugis per metus Lietuvos finansų įstaigose yra rekordinis ir siekia beveik 3,3 mlrd. Eur (20,5 proc.), o naujausiais duomenimis birželį perkopė 19 mlrd. Eur ir siekė 19,1 mlrd. Eur.

„Gyventojų indėlių kaitą lemia įvairūs veiksniai, tačiau akivaizdu, kad pinigai sąskaitose auga ir toliau, nors išlaidos yra didėjančios.

Pavyzdžiui, indėlių prieaugį pastaruoju metu mažėjančia linkme galėjo veikti pasibaigęs karantinas ir vasaros sezonas: dėl palankesnės epidemiologinės padėties laisviau pradėjo veikti daugelis paslaugų, žmonės aktyviau keliavo. Lietuvos statistikos departamento duomenys taip pat rodo, kad dabartinis laikotarpis didesnių pirkinių įsigyjimui vertinamas kaip kur kas palankesnis nei pernai, o remiantis Lietuvos banko prognozėmis, privatusis vartojimas šiemet turėtų augti apie 6 proc., kai pernai mažėjo apie 2 proc.

Kita vertus, yra sudėtinga pasakyti, kaip toliau keisis indėlių kreivė. Pablogėjusi epidemiologinė situacija galimai vėl padidintų indėlių augimo pagreitį. Prie to, tikėtina, prisidės ir Lietuvos banko prognozuojamas 7 proc. darbo užmokesčio augimas, bei didelis laisvų darbo vietų skaičius, kuriuo dalis gyventojų galimai pasinaudos, norėdami pasididinti savo pajamas.


Galiausiai, Lietuvos banko apklausų duomenys rodo, kad prie gyventojų santaupų augimo indėliais galėjo prisidėti ir tai, kad net 70 proc. gyventojų yra linkę taupyti ir investuoti indėlių forma, kuomet į akcijas ar investicinius fondus investuoja vos keletas procentų apklaustų gyventojų“, – komentavo ekonomistas.

Tiesa, anot jo, nors gyventojų indėliai bankuose auga, įmonių indėlių augimas yra lėtėjantis.

Remiantis naujausiais duomenimis, įmonių indėliai siekia beveik 9,4 mlrd. Eur ir per metus padidėjo daugiau nei ketvirtadaliu.

„Nors istoriškai žvelgiant toks augimo tempas yra vienas sparčiausiu, nuo augimo piko, pasiekto 2020-2021 m. sandūroje, šis tempas sulėtėjo apie 15 proc. p. Įmonių indėlių augimas galėtų išlikti lėtėjantis dėl keleto priežasčių.

Pirma, pernai buvo išparduota nemažai atsargų, todėl verslas jas tikėtina atstatinės.

Antra, praėjus pirminiam pandemijos sukeltam šokui, o pramonei prisitaikius prie esamos padėties, yra pastebimas staigus investicijų atsigavimas, kuris, tikėtina, šiemet bus augantis. Be to, verslui prisitaikant prie esamos situacijos, galimai mažės ir mažiau paveikaus pandemijos pasekmėms verslo naudojimasis valstybės pagalbos priemonėmis, suteikiančiomis likvidumo ar palaikančiomis mokumą.

Galiausiai, darbo rinkoje esantis nemažas laisvų darbo vietų skaičius leidžia manyti, kad verslas intensyviau konkuruos dėl darbuotojų, dėl ko galima tikėtis ir didesnių sąnaudų atlyginimams. Šios priežastys prisidės prie vangesnio įmonių indėlių augimo. Vis dėlto, indėlių pokyčiai stipriai priklausys ir nuo įmonių veiklos rezultatų“, – sakė P. Morkūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)