„Tyčiojasi iš žmonių ir viskas. Tie pinigai – tai žinote, bet kad taip tyčiojamasi. Kaip taip galima daryti?“ – „Delfi“ piktinosi pašnekovas.

Savo ruožtu „Avivos“ ir „Sodros“ atstovai aiškino, kad situacija susiklostė vadovaujantis galiojančiu įstatymu.

Kreipėsi vasarį

64 metų „Delfi“ skaitytojas dėl kaupimo sustabdymo į savo pensijų fondo valdytoją „Aviva“ kreipėsi šių metų vasario 5 dieną. Tuo metu jo sąskaitoje buvo 4930 eurų.

Vyras teigė nesupratęs, kodėl net ir po kreipimosi nuo jo atlyginimo įmokos į pensijų fondą buvo nuskaičiuotos dar du kartus (vasarį ir kovą).

„Nuo atlyginimo buvo atskaityta: vasarį 19,26 euro ir kovą 19,26 euro“, – sakė jis.

Kaip žinia, kaupimas pensijų fonduose yra skatinimas ir valstybės, kuri kas mėnesį prideda 0,9–1,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Konkretus paskatos dydis priklauso ir nuo asmens pasirinkimo, kiek savo atlyginimo skirti pensijai (pavyzdžiui, skiriant 3 proc., valstybė prideda 1,5 proc. VDU).

Galiausiai išėjo taip, kad vyrui birželio 12 dieną išeinant į pensiją, jo „Avivos“ sąskaitoje buvo 5038 eurai.

Lyginant su vasariu, sukaupta suma padidėjo ir dėl investicinės grąžos. Lietuvos banko birželio 30 dienos duomenimis, „Aviva B 1954–1960 tikslinės grupės pensijų fondo“ grąža nuo metų pradžios siekė 2,15 proc. Kiti „Avivos“ fondai nuo metų pradžios buvo uždirbę nuo 0,31 iki 12,52 proc.

Pašnekovas skaičiuoja, kad dabar sukaupta 5 tūkst. eurų suma jam bus išmokėta per 20 metų – išeis po maždaug 20 eurų per mėnesį.

„Pagalvokite, kas yra 20 eurų per mėnesį? Kas bus iš tų 20 eurų po 20 metų? Čia absurdas, atima pinigus“, – sakė jis.

Nustatyta įstatyme

„Sodros“ komunikacijos skyriaus patarėjas Donatas Jankauskas pastebėjo, kad 5 tūkst. eurų riba yra nustatyta Pensijų kaupimo įstatyme.

„Pensijų kaupimo įmokų sustabdymą reglamentuoja viena statymo dalių: pensijų kaupimo dalyvis turi teisę laikinai, ne daugiau 12 mėnesių ir ne trumpesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui per visą dalyvavimo pensijų kaupime laikotarpį, sustabdyti pensijų įmokų pervedimą.

Apie numatomą pensijų įmokų sustabdymo pradžią ir sustabdymo trukmę (kalendoriniais mėnesiais) dalyvis privalo informuoti pensijų kaupimo bendrovę.

Taigi, „Sodra“ tik užregistruoja pensijų kaupimo bendrovės teikiamus pensijų įmokų pervedimo sustabdymu ir teikia atitinkamus duomenis draudėjui“, – sakė „Sodros“ atstovas.

Sustabdo po 30 dienų

Atsakymą, kodėl įmokos nuo į pensiją išėjusio vyro atlyginimo buvo nuskaičiuotos dar du kartus pateikė „Avivos“ komunikacijos specialistė Martyna Alionytė-Steblecovienė.

„Vadovaujantis Pensijų kaupimo įstatymu, įmokos yra stabdomos nuo pirmos kalendorinio mėnesio dienos, bet ne anksčiau, kaip po 30 kalendorinių dienų nuo prašymo įregistravimo „Sodroje“.

Prašymą turime pateikti „Sodrai“ per 3 darbo dienas, o „Sodra“ turi jį įregistruoti per dar 3 darbo dienas. Tačiau įprastai tokį prašymą perduodame nedelsdami“, – sakė ji.

Taigi, kadangi į „Aviva“ buvo kreiptasi vasario 5-ąją, įmokos sustabdytos tik nuo balandžio 1 dienos.

M. Alionytė-Steblecovienė dar sakė, kad pensijų išmoka išmokama atsižvelgiant į sukauptą sumą pensijų fondų dalyviui sulaukus pensinio amžiaus ir pateikus prašymą dėl pensijų išmokos.

„Iki tol dalyvio sukaupta suma yra investuojama, todėl net ir sustabdžius įmokų mokėjimą į pensijų sutartį, sukaupta suma gali išaugti dėl investicijų prieaugio.

Klientus skatiname dėl visų rūpimų klausimų kreiptis į savo finansų konsultantą, kuris profesionaliai patars ir padės suprasti kaupimo procesus ir galimybes. Jei klientas savo konsultanto kontaktų neturi – kviečiame kreiptis bendraisiais įmonės kontaktais ir ši informacija bus suteikta“, – patarė „Avivos“ atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (537)