Kodėl per pandemiją sparčiai augo atlyginimai?

„Sodros“ pirmojo ketvirčio duomenys, rodo, kad gyventojų darbo pajamos šiemet auga netgi sparčiau nei pernai. Gyventojų atlyginimai pasiekė vidutinius 1465 eurus prieš mokesčius arba 937 eurus „į rankas“ ir buvo 11 proc. didesni nei prieš metus, kai buvo fiksuotas 10 proc. metinis augimas.

Kaip aiškina „Brandnomika“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas, atlyginimų augimas per pandemiją vienareikšmiškai susijęs su gera Lietuvos ekonomine situacija.

„Lietuvos ekonomika tiek praeitais metais, tiek šiais metais tikrai neblogai atlaikė pandemiją, kai kuriuose sektoriuose, pavyzdžiui, pramonėje, jie labai stipriai „važiuoja“ į viršų. Be ekonomikos augimo, atlyginimai taip stipriai negalėtų augti.

Antras aspektas – ši situacija (atlyginimų augimo tempo – Delfi) puikiai atspindi struktūrines problemas darbo rinkoje, nes turime įdomią situaciją: viena vertus, laisvų darbo vietų skaičius auga ir yra rekordinis, kita vertus, užimtųjų skaičius auga, bet lėčiau, nei auga laisvų darbo vietų skaičius. Rezultatas – matome labai didelį darbuotojų trūkumą darbo rinkoje, o kaip to rezultatas – atlyginimai auga gana stipriai ir, manau, turėtų panašiu tempu didėti toliau“, – „Sodros“ duomenis komentuoja ekonomistas.

Algos šiemet augs 7-8 proc.: kur daugiausiai?

Visgi apie antrojo pusmečio prognozes jis kalba atsargiau. Bendrai atlyginimai, jo vertinimu, Lietuvoje turėtų augti 7-8 proc. – mažiau nei pernai, kai fiksuotas net 10 proc. augimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)