Penktadienį Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacija (LIPFA) pristatė naujausius preliminarius 2021 metų pirmojo pusmečio šalies pensijų fondų rezultatus bei investicinės aplinkos pokyčius.

Kaip pranešė LIPFA direktorius Tadas Gudaitis, nuo veiklos pradžios antros pakopos pensijų fondai yra uždirbę 41,3 proc. grąžą, o vien per antrąjį šių metų ketvirtį – 4,7 proc.

„Kalbant futbolo terminais, pirmas pusmetis yra puikus įvartis“, – rezultatus apibūdino jis.

T. Gudaitis dar sakė, kad rekordinės gyventojų pensijų santaupos antroje pakopoje perkopė 5 mlrd. eurų, o per metus sukauptas turtas padidėjo 36 proc.

„Tiek centrinių bankų, tiek vyriausybių veiksmai, skatinimo programos, vartojimo atsigavimas lemia, kad auga akcijų, įmonių vertės. Atitinkamai, pensijų fondai, kurie investuoja į akcijas, kurie skirti jaunesniems žmonėms, uždirba didesnę grąžą.

Tie gyventojai, kuriems yra tarp 30 ir 39 metų ir jie kaupia jiems skirtame pensijų fonde, jų grąža yra didžiausia, siekia 14 proc.“ – sakė jis.

Trečia pakopa

T. Gudaitis sakė, kad trečioje pensijų pakopoje, kur gyventojai ir įmonės gali kaupti lėšas papildomai, rezultatai irgi buvo puikūs.

„Matome pirmojo pusmečio svertinė vidutinė grąža siekė daugiau nei 8 proc. Gyventojų sukauptas turtas artėja prie 200 mln. eurų. Matome, kad per 4 metus gyventojų sukauptas turtas išaugo du kartus“, – pastebėjo jis.

LIPFA direktorius pridūrė, kad jį šiek tiek neramina dabartinės valdžios veiksmai.

„Jie kalba apie lengvatų peržiūrą ir naikinimą. Manome, kad tas dalykas yra per anksti. Sėkmingai veikiančiai sistemai yra naudinga ir reikalinga paskata, kad jie kauptų papildomai, didintų papildomas pajamas sulaukus senatvės“, – sakė jis.

Tadas Gudaitis

Investicinė aplinka

T. Gudaitis dar kalbėjo, kad jau kurį laiką pensijų fondai stengiasi savo investicijas stengiasi nukreipti kaip įmanoma tvariau.

„Mėgstu sakyti, kad dvi dedamosios veda į tai, kad visuomenė atsakingiau vartotų, kad valstybės įmonės, verslai savo veiklą vykdytų kuo atsakingiau. Tai – kapitalas ir vartotojai, kurie lemia, kad galime judėti tvarumo link, daryti įtaką pokyčiams“, – sakė jis.

Pranešėjas pateikė pavyzdį, kai futbolo žvaigždė Cristiano Ronaldo per spaudos konferenciją pasirinko vandenį vietoje limonado „Coca-Cola“.

„Tos įmonės kapitalizacija iškart, per kelias valandas, sureagavo, berods 4 mlrd. eurų sumažėjo“, – sakė jis.

T. Gudaitis svarstė, kad tvarios investicijos yra ateitis.

„Investuojama vietinėje rinkoje, atitinkamai stengiamasi išnaudoti galimybes, kurias matome Lietuvoje, Baltijos šalyse. Pirmieji daigeliai jau yra, kai įmonės ar Lietuvos valstybė pritraukia kapitalą tvarioms investicijoms, bet matome, kad tai tik kelionės pradžia. Norėtųsi daugiau instrumentų“, – sakė jis.

Paulius Kabelis

Infliacija

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs „Aviva Lietuva“ investicijų valdytojas Petras Šablinskas sakė, kad artimiausiais metais prognozuojamas infliacijos augimas pensijų fondams turės dvejopą poveikį.

„Neigiama tai, kad reali grąža bus veikiama infliacijos, bet kita pusė – kad akcijų rinkoms paprastai didesnė infliacija yra geras momentas, nes augant infliacijai, didėja įmonių pajamos, jos gali (ne visos) kelti kainas, automatiškai didės ir jų pelnai. Dėl to tikėtina, kad bus teigiamas pokytis akcijų daliai fonduose“, – sakė jis.

Savo ruožtu „SEB investicijų valdymas“ investicijų valdymo grupės vadovas Paulius Kabelis pastebėjo, kad infliacija pavojingiausia bus konservatyviausiems pensijų fondams.

„Ten obligacijų dalis yra didžiausia ir investavimo horizontas trumpesnis“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)