Tinklaraštis Euroblogas.lt skelbia TOP10, kurioms sekasi geriausiai:

1. Kanada

2. Honkongas

3. Singapūras

4. Naujoji Zelandija

5. Japonija

6. Australija

7. Norvegija

8. Jungtiniai Arabų Emyratai

9. Šveicarija

10. Suomija

Į dešimtuką papuolė tik viena Europos Sąjungos šalis (Suomija) dar dvi kitos Europos šalys (Norvegija ir Šveicarija). 11 vietoje yra Jungtinė Karalyste, 12-oje ─ Kinija, 13-oje ─ Švedija, 14-oje ─ Danija, 15-oje ─ Nyderlandai.

TOP10 šalių be grynųjų pinigų

Tyrime buvo vertinama, kiek procentų žmonių naudojasi kreditinėmis ir debetinėmis kortelėmis, kokie yra bekontakčio atsiskaitymo limitai, kiek veikia e-piniginės operatorių (tokių, kaip „Apple Pay“) ir kiek yra bankomatų 100 tūkst. gyventojų.

Tyrėjai primena, kad gyvenant be grynųjų pinigų yra tiek savi pliusai, tiek minusai. Taip teigiamų dalykų minimas elektroninis pinigų atsekimas, patogumas atsiskaitant užsienyje, sutaupytas laikas ir sumažėjęs nusikalstamumas (pvz., narkotikų verslas ar prekyba žmonėmis, kurie yra labai priklausomi nuo grynųjų pinigų).

Tačiau visuomenės be grynųjų pinigų taip pat patiria technologinį atsilikimą (tie žmonės, kurie nesinaudoja ar neišgali tuo naudotis); priklausomybę nuo sutrikimų ir sistemų klaidų; pažeidžiamumą nuo kibernetinių atakų ir sukčiavimų internetu bei per didelį išlaidavimą.