Didžiausios išlaidos – vykstant nuomotu automobiliu

Šią vasarą bent kelių dienų atostogoms susiruošę į Nidą, pirmiausia, turėtų žinoti keletą dalykų, kurie turės įtakos jų piniginės storiui.

Pirmasis, reikėtų nusiteikti už keltą mokėti daugiau. Nuo birželio 1-osios keitėsi „Smiltynės perkėlos“ keltų bilietų kainos.

Iki šiol už kelto bilietą keleiviai, mokėję po 1 Eur, dabar mokės 1,1 Eur, o lengvojo automobilio perkėlimas kainuos 0,30 Eur daugiau ir brangs nuo 12,7 iki 13 Eur.

Ne mažiau svarbu, taip pat nuo birželio 1-osios pasikeitusi įvažiavimo į Neringą kaina.

Dabar, norintiems įvažiuoti, teks susimokėti didesnį ekologinį mokestį, kuris lengvajam automobiliui didėjo nuo 10 Eur iki 30 Eur.

Taigi jeigu į kelionę susiruoštumėte nuosavu automobiliu, vien už persikėlimą automobiliu keltu bei įvažiavimą į Neringą jau tektų pakloti 43 Eur, neskaitant kelionei sunaudotų degalų, kurie, priklausomai nuo automobilio, kainuos dar apie 25-30 Eur į vieną pusę Vilnius-Nida. Tai reiškia, kad bendrai vien transporto išlaidos jau sudarytų apie 73 Eur, žinoma, neskaičiuojant kelionės atgal.

Tiesa, į pajūrį galima vykti nebūtinai tik su savo transporto priemone. Čia gali padėti ir automobilių nuomos įmonės, tarkime, bendrovė „Citybee“.

Už automobilį iki Nidos, su jau įskaičiuotomis išlaidomis degalams, nuomojantis iš šios įmonės, priklausomai nuo pasirinkto automobilio, tektų pakloti apie 110 Eur, tad pridėjus persikėlimo keltu ir įvažiavimo į Neringą kainas, kelionės suma padidėja iki 153 Eur, neskaičiuojant kelionės atgal.

Tie, kurie nori sutaupyti, į Nidą gali vykti ir traukiniu – „Pajūrio ekspreso“ reisu – Vilnius – Nida. Traukiniai kursuoja Vilnius – Klaipėda, o atvykus keleiviai yra prašomi persėsti į autobusą, kuris juos, už tą pačią kainą, nuveža iki Nidos.

Tokie reisai vyksta penktadieniais – sekmadieniais, o kelionės kaina į vieną pusę siekia 25 Eur vykstant 2-ąja klase ir 31 Eur – 1-ąja klase.

Laivas "Raketa" nuleistas į Nemuną

Norintiems daugiau egzotikos yra dar vienas būdas pasiekti Nidą, tai – laivas „Raketa“.

Laivas keleivius plukdo ketvirtadieniais – sekmadieniais, o nuo Kauno iki Nidos kelionė Nemunu trunka apie 3 val. 45 Eur. Bilieto į vieną pusę kaina – nuo 29 Eur, tačiau su savimi gabenantis bagažą, kuris viršija 10 kg, kaip ir norint sėdėti prie lango, kaina kyla.

Žinoma, ir visada lieka galimybė keliauti autobusu.

Remiantis autobusubilietai.lt pateikiamomis kainomis, kelionė į vieną pusę suaugusiajam kainuos apie 26 Eur ir tai, lyginant, kaip ir kelionė traukiniu, yra vienas pigesnių būdų pasiekti Nidą.

Į Palangą – pigiausia autobusu ar traukiniu

Svajojantiems nukeliauti į Palangą – taip pat teks pasukti galvą, kurį variantą kelionei rinktis.

Nors čia jokių keltų ar įvažiavimo mokesčių nėra, keliaujant su nuosavu automobiliu reikėtų nepamiršti miesto automobilių parkavimo mokesčio.

Jeigu skaičiuosime, kad iki Palangos su nuosava mašina kelionė į vieną pusę kainuos apie 25 Eur, reikėtų pridėti jos statymo mieste rinkliavos kainą.

Nuo gegužės 15-osios žaliojoje zonoje rinkliavos dydis siekia 2 Eur už valandą, 1 Eur – už pusę valandos. Raudonojoje zonoje rinkliavos dydis – 1,2 Eur už valandą, 0,6 Eur už pusę valandos. Geltonojoje zonoje rinkliavos dydis – 0,6 Eur už valandą, 0,3 Eur už pusę valandos.

Savaitgalis Palangoje

Tiesa, su jau anksčiau minėtu „Citybee“ kelionė į Palangą, kur jau yra įskaičiuoti degalai, į vieną pusę parai kainuotų apie 95 Eur, priklausomai nuo pasirinkto automobilio, o jei būtų keliaujama traukiniu Vilnius – Kretinga (Palanga) bilietas į vieną pusę 2-ąja klase kainuotų 23 Eur, 1-ąja – 29 Eur.

Autobuso kaina vienam keleiviui – labai panaši ir siekia 23-24 Eur į vieną pusę, tad čia, kaip ir į Nidą, vienas pigiausių variantų pasiekti kurortą.

Brangiausia nakvynė – Kuršių Nerijoje

Kalbant apie apgyvendinimą mūsų šalies kurortuose, kainas čia lyginti sudėtinga.

Jos, kaip teigė ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė, labai skiriasi priklausomai nuo to, kokio apgyvendinimo tipo ieškoma, kiek asmenų apsistoja, ar yra įskaičiuoti pusryčiai, kuriai datai nakvynės ieškoma ir daugelio kitų dalykų.

Ingrida Valaitiene

„Booking.com“ platformoje bandant rezervuoti nakvynę ateinančiam savaitgaliui, birželio 12-13 d., nakvynės kainos Palangoje prasideda nuo 26 Eur dviem privačiuose apartmentuose ir kyla iki 300-400 Eur nakčiai penkių žvaigždžių viešbučiuose dviem asmenims su pusryčiais.

Jeigu analogiškai ateinantį savaitgalį ieškotume nakvynės Nidoje, jų kainos platformoje dviem asmenims prasideda nuo 55 Eur nakčiai ir kyla iki 170 Eur trijų žvaigždžių viešbutyje. Tiesa, tenka pripažinti, rinktis nebelabai yra iš ko, mat pasirinktai datai 98 proc. viešnagės vietų jau užsakytos.

Kad šiemet bendrai apgyvendinimo paslaugų kainos mūsų šalies kurortuose augo, sakė Neringos turizmo ir informacijos centro direktoriaus pavaduotoja Angelina Ivanova. Ji skaičiavo, kad šiemet vidutinė kambario kaina viešbutyje dviem asmenims parai Neringoje sieks nuo 110 iki 250 Eur su pusryčiais.

„Nemažai užsakymų šiam sezonui turi ir privačias apgyvendinimo paslaugas teikiantys Neringos verslininkai – buto 4 asmenų šeimai kaina siekia nuo 100 iki 200 Eur parai“, – kainas vardijo ji.
Apgyvendinimo paslaugų portalo „priejūros.lt“ vadovas Laurynas Šertvyčius sutiko palyginti apsistojimo kainas Nidoje ir Palangoje.

Bendrai, pasak jo, matyti, kad lietuviai atostogas pajūryje rezervuojasi tikrai aktyviai, o didžiojoje dalyje kurortų dar tikrai galima rasti laisvų vietų poilsiui liepos, rugpjūčio mėnesiams, tačiau, kaip aiškino, mažesniuose kuršių Nerijos miesteliuose, tokiuose, kaip Preila, Pervalka, vietos senka labai greitai, o kai kur jų jau nebėra.

„Dėl nakvynės kainų, tai kaip visada, lyderiauja Kuršių Nerijos dalies kurortai, Nida, Pervalka, Preila, kiek žemesnes kainas galima būtų išskirti Juodkrantėje.

Neringoje kainos svyruoja, tačiau pačiame sezono viduryje prasideda nuo 80 Eur parai ar daugiau. Suprantama, vis dar likusi viena kita apgyvendinimo vieta, kur nakvynę galima rasti pigiau, tačiau jos jau tapusios deficitinėmis“, – lygino jis.

O štai Palangoje ir Šventojoje, kaip tikino, kambarį dviem galima rasti ir nuo 30-40 Eur parai, tačiau yra nemažai apartamentų, kurių nuomos kaina parai viršija 150 Eur.

„Kaip paskutiniu metu itin išpopuliarėjusią Palangos dalį galima išskirti Kunigiškius.

Poilsiautojai mielai renkasi poilsį šioje miesto dalyje. Suprantama, tai susiję ir su tuo, jog pastaruosius keletą metų Kunigiškiai itin sparčiai vystėsi ir šiuo metu yra siūloma tikrai nemažai apgyvendinimo vietų.

Populiariausias apgyvendinimo tipas pastaraisiais metais – namai, nameliai, kotedžai“, – vardijo L. Šertvyčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)