„Delfi“ sulaukė ne vienos įmonės laiško, kurių atstovai pasakojo gavę pranešimus iš VMI. Laiškuose, kaip aiškino, buvo teigiama, kad įmonės privalo grąžinti subsidijas nukentėjusiam verslui, nes jų apyvarta nesumažėjo pakankamai, t.y. 30 proc. nustatytam laikotarpiui.

Subsidijas gavo, o apyvarta galimai nekrito

VMI Atrankos ir paramos auditui departamento vyresn. patarėja Rūta Giedrienė teigė, kad VMI atliko įmonių gavusių subsidiją, paraiškoje pateiktų duomenų korektiškumo vertinimą.

Kaip ji teigė, remiantis pareiškėjų, gavusių subsidiją pateiktų PVM deklaracijų duomenimis, paaiškėjo, jog, dalis įmonių (2 tūkst., joms išmokėtos subsidijos – 3,7 mln. Eur) vertinamuoju laikotarpiu nepatyrė nustatyto privalomo, ne mažesnio kaip 30 proc. vidutinio mėnesinio apyvartos kritimo.

„VMI tokioms įmonėms išsiuntė laiškus su prašymu peržiūrėti pateiktus PVM deklaracijų duomenis ir, jei būtų nustatyta, kad PVM deklaracijose buvo klaidų, jas ištaisyti, bei patikslinus pateikti įprastine tvarka. Tam įmonėms yra skirta 10 darbo dienų“, – teigė R. Grigienė ir sakė, kad praėjus nurodytam terminui mokesčių administratorius įmonės duomenis įvertins pakartotinai.

Anot jos, jei ir tuomet vertinamuoju laikotarpiu įmonei nebus nustatytas privalomas, ne mažesnis kaip 30 proc. vidutinis mėnesinis apyvartos kritimas, VMI apie įmonės neatitikimą Aprašo kriterijams informuos Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministeriją, o įmonė subsidiją turės grąžinti.

Ji „Delfi“ tikino, kad situacija, kuomet įmonių duomenų neatitikimas nustatomas jau po subsidijos išmokėjimo daugeliu atvejų susiklostė dėl to, kai įmonės, teikdamos paraišką subsidijai gauti neteisingai prognozavo apyvartos kritimą.

„Tai reiškia, jog teikdamos paraišką, jos prognozavo didesnį kaip 30 proc. savo apyvartos kritimą, o kaip vėliau parodė jų pateiktos deklaracijos, faktiškai jis buvo arba mažesnis, arba jų apyvarta augo, o ne krito.

VMI pasitikėjo įmonių paraiškoje teikiama informacija apie prognozuojamą apyvartos kritimą, o faktinius duomenis įvertino jau remiantis įmonių pateiktais deklaracijų duomenimis. Nenustačius apyvartos kirtimo apie tai įmones informavo laiškais.

Yra keletas įmonių, kurios neatitiko ne apyvartos kritimo, bet kitų Aprašo reikalavimų, todėl taip pat turės subsidiją grąžinti“, – sakė ji.

Pagal priemonę „Nuo Covid -19 nukentėjusių įmonių subsidijos“ subsidijos skirtos jau 16 tūkst. pareiškėjams 74,6 mln. eurų sumai, iš jų 9 tūkst. pareiškėjams skirtos papildomas (sudvigubintos) subsidijos, kurių suma 27,8 mln. eurų.

Pagal nuo balandžio 21 d. startavusią priemonę „Nuo Covid-19 labiausiai nukentėjusių įmonių subsidijos“ jau 1,5 tūkst. įmonių bendrai 23,2 mln. eurų sumai jau įvertintos ir perduotos EIM išmokoms atlikti.

Čibirienė: taip ir turėjo būti

Lietuvos Buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė Daiva Čibirienė teigė taip pat girdėjusi apie VMI įmonėms siunčiamus laiškus.

„Tai – normalus dalykas, taip ir turėjo būti, nes subsidijas VMI dalijo beveik visiems, kas paprašė arba neturėdama išsamių duomenų, paleisdama mechanizmą: „aš tikiu jumis, kad jūs nukentėjote“.

Ir kai ji dabar duomenis analizuoja, juos pasitikslino, paaiškėjo, kad kai kurie asmenys, kurie gavo subsidijas, neatitiko reikalavimų ir jie ją turi grąžinti. Viskas normalu, taip ir turėjo būti“, – sakė ji.

Pasak jos, galima mėtyti akmenis į VMI, tačiau ji dirbo subsidijas dalindama kuo greičiau.

Apyvarta turėjo sumažėti bent 30 proc.

VMI duomenimis, subsidija galėjo būti skirta įmonei jei ji atitiko vieną iš sąlygų.

Kaip teigiama, įmonės vidutinė mėnesio apyvarta nuo 2020 m. lapkričio 1 d. iki 2021 m. sausio 31 d., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2019-2020 m. turėjo būti sumažėjusi ne mažiau kaip 30 proc. Tiesa, jei įmonės pagrindinė veikla buvo apribota po 2020 m. lapkričio 30 d., tai vidutinė mėnesio apyvarta lyginama nuo 2020 m. gruodžio 1 d. iki 2021 m. sausio 31 d. palyginus su tuo pačiu laikotarpiu 2019-2020 m.

Taip pat jei įmonė įsteigta nuo 2019 m. lapkričio 1 d. iki 2020 m. lapkričio 30 d., ir nuo 2019 m. lapkričio 1 d. iki 2020 m. sausio 31 d. negavo pajamų, o jos pagrindinė ūkinė veikla įtraukta į karantino metu ribojamų ir netiesiogiai ribojamų ūkinių veiklų sąrašą bei jei įmonė įsteigta iki 2019 m. spalio 31 d. į, tačiau Nutarimo Nr. 1226 6.1 papunktyje nustatytu laikotarpiu pajamų negavo, o jos pagrindinė ūkinė veikla įtraukta į karantino metu ribojamų ir netiesiogiai ribojamų ūkinių veiklų sąrašą.

Taip pat, norėdama gauti subsidiją įmonė turėjo atitikti visus apraše išdėstytus kriterijus,
juos galima pasitikrinti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)