Laiko – iki gegužės 3 d.

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė pasakojo, kad iki šiandien savo pajamas iš viso deklaravo jau daugiau nei milijonas gyventojų, o iki šios dienos 134 tūkst. savarankiškai dirbančių gyventojų deklaravo mokėtiną 49 mln. Eur gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sumą.

Tiesa, kol kas pajamų deklaracijas yra pateikę dar ne visi tai padaryti turintys gyventojai.

„133 tūkst. gyventojų dar turi dvi savaites – iki gegužės 3 d. atlikti šią pareigą“, – įspėjo S. Aliukonytė- Šnirienė.

VMI direktorė aiškino, kad pajamas, kaip ir kasmet, deklaruoti turi tie gyventojai, kurie praėjusiais metais gavo pajamų iš nekilnojamojo turto (NT) nuomos kitiems gyventojams arba nekilnojamojo turto pardavimo, kai šios pajamos priskiriamos apmokestinamosioms pajamoms.

Taip pat privaloma deklaruoti pajamas gautas iš vertybinių popierių pardavimo, gautas palūkanas už vartojimo kreditą, lėšas iš skolinimosi platformų, ne nuosavybės vertybinius popierius bei kredito įstaigose laikomus indėlius.

„Atkreipiame dėmesį, kad pajamų mokesčio deklaracijas taip pat privalo pateikti ir tie gyventojai, kuriems per metus buvo pritaikytas per didelis metinis nepamokestinamųjų pajamų dydis (metinis NPD).

Pažymėtina, kad kalendoriniais metais įmonėje taikomas mėnesio NPD yra apskaičiuojamas, atsižvelgiant tik į darbo užmokesčio su priedais bei priemokomis bei ligos išmokos už dvi pirmąsias ligos dienas sumą, o metinis NPD – atsižvelgiant į bendrą metinių pajamų sumą.

Metinis NPD gali sumažėti dėl iš dviejų ar kelių darbdavių gauto darbo užmokesčio, autorinių atlyginimų, tantjemų, pajamų iš individualios veiklos, dividendų, nuomos ir
kitokių apmokestinamųjų pajamų gavimo, dėl kintamo darbo užmokesčio, gautų premijų“, – aiškino ji.

Gresia išieškojimai

S. Aliukonytės-Šnirienės teigimu, tiems, kurie laiku nedeklaruos pajamų ir nesumokės pajamų mokesčio, VMI siųs priminimus apie neatliktą pareigą.

„Šiemet, tokių po gegužės 3 d. sulauks tie individualią veiklą vykdantys gyventojai, kurių ekonominė veikla nėra įtraukta į nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašą, todėl mokestinės pagalbos priemonės jiems nėra taikomos“, – sakė ji ir patikslino, kad tie, kurių ekonominė veikla yra įtraukta į nukentėjusių nuo COVID-19 veiklų sąrašą sudarytą Ekonomikos ir inovacijų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų, yra atleidžiami nuo delspinigių ir jiems nebus inicijuoti nauji mokesčių išieškojimo veiksmai.

„Neįtraukti į nukentėjusių sąrašą individualią veiklą vykdantys gyventojai, kurie taip pat patyrė finansinių sunkumų dėl pandemijos, gali teikti prašymą per Mano VMI taikyti mokestines pagalbos priemones arba kreiptis į VMI ir išdėstyti mokesčių nepriemoką dalimis jiems patogiu grafiku įprasta tvarka“, – teigė ji.

Visgi įspėjama, kad nesumokėjus susidariusios skolos ir nesikreipus į VMI dėl mokestinės paskolos sutarties sudarymo, VMI, vadovaudamasi teisės aktais, nurašo skolą ir apskaičiuotus delspinigius iš lėšų, esančių gyventojo kredito įstaigų sąskaitose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)