Sulaukė laiško nuo antstolių

Pardavėja Simona (vardas pakeistas – Delfi) Vinted platformoje už 99 eurus pardavinėjo „Prados“ saulės akinius. Viena pirkėja, kaip vėliau paaiškėjo, – sukčiautoja, paprašė pardavėjos banko sąskaitos, kad galėtų pervesti pinigus už akinius. Pirkėja Simonai nurodė paštomato adresą ir savo (pirkėjos) vardą ir pavardę.

Pardavėja gavo pavedimą, tačiau apmokėjimas buvo atliktas ne prisistačiusios pirkėjos, bet kito asmens vardu. Tai jai nesukėlė jokių įtarimų.

Po apmokėjimo Simona išsiuntė akinius nurodytu adresu, nufotografavo čekį, kuriame buvo užfiksuotas išsiuntimo faktas, ir pateikė čekio nuotrauką pirkėjai. Po kelių dienų pirkėja išsitrynė anketą Vinted platformoje.

Praėjus kelioms savaitėms, pardavėja sulaukė laiško nuo antstolių dėl skolos „Citadele“ banke. Niekada skolų neturėjusi Simona nustebo ir paskambino į antstolių kontorą. Sutapimas, kad antstole dirbanti mergina pati pakliuvo į tą pačią sukčiavimo schemą, tačiau dar to nežinojo.

„Puoliau skambinti į banką. Mane informavo, kad esu ne jų klientė, jie nieko nesupranta. Tuomet skambinu į antstolių kontorą, girdžiu kaip atsiliepęs antstolis garsiai klausia, ar kas žino, kas ta ponia Simona. Siaubingai nervinuosi. Tada perima ragelį antstole dirbanti mergina ir sako: „Jums pervedžiau 99 Eur už kailinius, kuriuos pardavinėjote feisbuke.“ Aš klausausi išsižiojusi ir sakau, kad feisbuke neprekiauju ir jokių kailinukų šiuo laikotarpiu nesu pardavusi“, – pasakoja Simona.

Antstole dirbanti mergina per „Facebooką“ pirko kailinukus galimai iš tos pačios sukčiautojos, tik šiuo atveju sukčiautoja-pirkėja tapo sukčiautoja-pardavėja. Sukčiautoja antstole dirbančiai merginai, kuri pirko įsivaizduojamus kailinius, nurodė pardavėjos iš Vinted (Simonos) banko sąskaitą.

Antstole dirbanti mergina už kailinius pervedė 99 Eur pardavėjai iš Vinted, tačiau kailinių taip ir nesulaukė. Simona tik tuomet suprato, kad už parduotus „Prados“ akinius ji gavo pavedimą būtent iš šios moters. Paaiškėjus apgaulei, pardavėja Simona grąžino sumą antstole dirbančiai merginai.

Simona pagal siuntos kodą patikrino, kad siuntą buvo bandyta pristatyti kelis kartus, bet nesėkmingai. Šioje situacijoje pardavėjai iš Vinted akinius pavyko susigrąžinti ir niekas nenukentėjo.

„Nulėkiau į paštą, sumokėjau 89 centus už prašymą grąžinti siuntinį, akiniai grįžo po savaitės pas mane. Niekas nenukentėjo tik dėl to, kad pirkusi kailinukus moteris dirba antstolių kontoroje ir po pavedimo iškart pradėjo „judinti“ aferistę. Matyt, ši išsigando, ir kai skambino iš pašto, neatsiliepė telefonu“, – priduria Simona.

Liko be kailinių ir pinigų

Atsirado ir daugiau galimai nuo tos pačios sukčiautojos nukentėjusių asmenų. Vilnietė Gabrielė pasakoja feisbuke už 150 Eur pirkusi kailinukus, už jos pervestus pinigus sukčiautoja atsiėmė „Gucci“ diržą iš kito pardavėjo, prekiaujančio Vinted. Moteris, patyrusi nuostolį, kreipėsi į policiją, ši pradėjo tyrimą.

„Feisbuko marketplace mergina pardavinėjo kailinukus. Aš jais susidomėjau ir jai parašiau. Viską susitarėme, man atsiuntė sąskaitą, bet sąskaitos savininko vardas ir pavardė – vyriška. Aš jos, aišku, pasiteiravau, kodėl ne jos vardu sąskaita, sakė, kad čia jos vyro, nieko baisaus. Taigi pervedžiau aš jai 150 Eur už kailinukus, bet jų taip ir negavau.

Praėjo viena savaitė, paskui kita. Aš jai vis rašiau, ji teisinosi – tai neturi laiko, tai augina mažą vaiką ir pan. Kadangi neatlaikiau tiek laiko laukti, parašiau pareiškimą policijai dėl to žmogaus, kuriam pervedžiau pinigus, ir feisbuke aferistų grupėje apie tai parašiau. Visa tai pamačiusi ji mane užblokavo, ištrynė savo feisbuką.

Policija mane iškvietė, nes rado žmogų, kuriam pervedžiau pinigus. O jis parodė visus susirašinėjimus Vinted platformoje, kad jam rašė Vinted narė, ir už mano pavedimą (150 Eur), nes aš jam pervedžiau pinigus neva už kailinius, įsigijo originalų nešiotą „Gucci“ diržą“, – pasakoja Gabrielė.

Nukentėjusioji liko be pinigų ir kailinių, o sukčiautoja už jos pinigus įsigijo diržą. Diržo pardavėjas nuostolių nepatyrė, nes iš įsivaizduojamų kailinių pirkėjos (nukentėjusios moters) į savo sąskaitą gavo 150 Eur neva už diržą.

„Vyras buvo ištiktas šoko, kai su juo susisiekė policija, mat jis – iš visiškai normalios šeimos, dirba, neturi jokių nusižengimų ir sulaukė kaltinimų, kad yra aferistas ir mane apgavo. O, pasirodo, ir jį apgavo.

Aš lieku „ant ledo“, nes jos niekaip negali surasti, į paštomatą eina su kapišonais, kaukėmis, veido nematyti, vardo ir pavardės nėra, telefono numeris nenaudojamas. Vinted – tik el. pašto adresas, kuris taip pat nenaudojamas.

Kai paskaičiau šią istoriją (Simonos – Delfi), iškart supratau, kad čia tas pats asmuo, nes veikia visiškai identiškai. Paštomatas – tas pats, į kurį ji norėjo gauti prekę. Labai tikiuosi, kad ją ras, nes pinigų gaila, jau geriau paaukočiau gyvūnų prieglaudai nei kažkokiai aferistei, kuri geriau eitų dirbti“, – piktinasi Gabrielė.

Omniva paštomatas

Vinted platformoje – daugiau nei 100 sukčiavimo atvejų

Lietuvos kriminalinės policijos biuras informuoja, kad ši sukčiavimo schema policijai yra žinoma, tačiau, analizuojant įvykius ir pranešimus, būtent tokia užfiksuojama tik pavieniais atvejais.

Policijos duomenimis, analizuojant įvykius ir pranešimus, Vinted platformoje nuo šių metų pradžios yra daugiau nei 100 galimų su sukčiavimu susijusių atvejų, dėl dalies jų pradėti ikiteisminiai tyrimai.

„Didžioji dalis – dėl sukčiavimų, kai pardavėjui yra išsiunčiamas suklastoto banko pavedimo išrašas, keli tyrimai – dėl gautų akivaizdžiai suklastotų ar nekokybiškų prekių, kitais atvejais pradėti administracinio nusižengimo tyrimai“, – rašoma policijos komentare.

Dėl atskirų (įskaitant ir pavienių) sričių, susijusių su sukčiavimais, duomenys nekaupiami, tačiau policija informuoja, kad pernai sukčiavimų bendras ištyrimas siekė 60 proc.

„Vinted“ atsiprašo vartotojų

Vinted atstovai atsiprašo bendruomenės narių, jei daliai jų kilo nepatogumų naudojantis šia platforma.

Vinted bendruomenės narių saugumas ir pasitikėjimas – aukščiausias mūsų prioritetas. Bet kokius sukčiavimo atvejus, įskaitant ir minimą pavyzdį, vertiname labai rimtai ir kiekvieną situaciją sprendžiame individualiai, nariams susisiekus su mūsų pagalbos komanda.

Priklausomai nuo situacijos, galime pašalinti vartotojo skelbimus, apriboti naudojimąsi platforma. Taip pat turime nuolat atnaujinamus vidinius saugumo įrankius, kurie anksčiau nustatytiems sukčiaujantiems nariams apriboja galimybes kurtis naujas paskyras ir toliau naudotis Vinted platforma.

Taip pat Vinted naudotojus raginame patvirtinti savo tapatybę per tam skirtą patikros sistemą. Mūsų komandos nuolat peržiūri vidinę saugumo politiką bei tobulina ar kuria naujus įrankius, kurie padeda Vinted nariams prekiauti saugiai“, – komentuoja Vinted atstovai.

„Vinted“

Apie tokius sukčiavimo atvejus kaip šie jie ragina narius pranešti vietos teisėsaugos institucijoms, nes dėl teisinio reguliavimo su pareigūnais pasidalyti savo turima informacija ir padėti tyrimo metu Vinted gali tik jiems pradėjus oficialų tyrimą.

„Galime patvirtinti, kad iki šiol ir šiuo metu artimai bendradarbiaujame ir padedame teisėsaugos institucijoms, jei jos kreipiasi dėl savo atliekamų tyrimų“, – pažymi Vinted.

Kaip atpažinti sukčiautoją

„Kalbant bendrai, prieš kiekvieną apsipirkimą vertėtų įvertinti pardavėjo reitingą. Taip pat atkreipti dėmesį į įspėjamuosius signalus: prašoma apmokėjimo per trečiuosius asmenis, mažiau saugiais būdais ar atskleisti sandoriui nereikalingus duomenis, tokius kaip kreditinės kortelės saugumo kodas. Tokiu atveju ar kilus bent menkiausiam įtarimui dėl galimo sukčiavimo rekomenduojame kreiptis į mūsų pagalbos komandą ir vadovautis jos rekomendacijomis“, – pataria Vinted.

Siekdami maksimaliai užtikrinti narių saugumą ir sumažinti sukčiavimo atvejų skaičių platformoje Vinted komanda šiemet planuoja įdiegti naujų priemonių, kurios sukurs papildomą tvirtą saugumo barjerą ir padės sumažinti bandymų sukčiauti kiekį nariams prekiaujant vienas su kitu.

Vinted nariai gali rasti daugiau informacijos dėl saugumo ar kaip užblokuoti kitus narius platformos pagalbos centre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)