Keramikė: paramos negauname, jaučiame diskriminaciją

Kaune jau kiek daugiau nei 10 metų keramika užsiimanti Diana Pernavienė pasakojo gaminius dažniausiai parduodavusi įvairiausiose mugėse, dailės salonuose, galerijose, tačiau šiuo metu prekyba visiškai sustojusi.

„Pandemija mums labai pasijautė. Net ir vasarą nebuvo turistų, gaminiai stovėjo, niekas nepirko, parduotuvių, kurios prekiauja tokiais gaminiais, apyvartos buvo kritusios ir pernai vasarą siekė vos 10 proc., lyginant su 2019-aisiais“, – sakė ji.

Diana tikino, kad iš keramikos šiandien neišgyvensi, ji nedideles pajamas gaunanti ir pagal darbo sutartį, tai padeda išgyventi ir sumokėti už keramikos studijos nuomą Kaune, o iš valstybės paramos šiandien ji nesulaukianti.

„Mums mugės užsidarė, parduotuvėse nieko neparduodama. Dabar keramikos reikalai visi sustoję, mums reikia turistų, kad jie pirktų, didžiųjų renginių, mugių, o to irgi greitai nebus.

Man, jei veikla būtų įtraukta į sąrašą, ši 260 Eur subsidija būtų bent nuomojamoms patalpoms išlaikyti. Mes šiandien net negalime prašyti atidėti mokesčių.

Ta diskriminacija, ji juntama“, – sakė Diana ir skirstomą paramą palygino su kita situacija.

„Čia kaip su pedagogais. Lituanistui duoda, matematikui duoda, o biologui – ne. Tai kodėl?“ – klausė ji.

Keramika

„Mums vis žada, sako, rašykite VMI ir jau tada VMI nuspręs, ar esate tinkami gauti paramą. Bet mes esame dirbantys savarankiškai, pajamas turėtume deklaruoti iki gegužės 1 dienos, tačiau jei kreipsimės į VMI, turėtume atskirai pulti deklaruoti; mus tiesiog galėtų įtraukti į sąrašą ir nebūtų jokios diskriminacijos“, – teigė moteris.

Pasak jos, šiandien į šiuos amatininkus dėmesys nėra kreipiamas.

„Siuntėme laiškus į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją, į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, bet vyksta biurokratinis „atsirašinėjimas“, – teigė ji.

Vadina tokiais pat meistrais kaip ir siuvėjus

Apie tai, kad tam tikros veiklos nėra įtrauktos į apribotų veiklų sąrašą, sakė ir asociacijos „Kūrėjų meistrų respublika“ vadovas Aivaras Norbutas.

„Keramikai bei kvepalų ir tualeto priemonių gamintojai yra lygiai tokie pat meistrai amatininkai kaip odininkai, siuvėjai, juvelyrai, medžio meistrai, mezgėjai, kurpiai, kurie yra pandemijos metu apribotų veiklų sąraše.

Lygiai tokie pat. Pastarieji lygiai taip pat neteko galimybės parduoti savo gaminių mugėse, iš ko jie ir pragyvendavo.

Tai kodėl juos, keramikus ir muilininkus, kaip raupsuotuosius atskyrė nuo visų? Jų veiklos lygiai taip pat numato galimybę prekiauti savo gaminiais“, – sakė jis.

Anot A. Norbuto, tai yra didžiausia neteisybė ir valdžios klaida, kurios pati valdžia šiandien nenori pripažinti.

„Jiems lengviau paramą nubraukti nuo kitų, nei pripažinti, kad buvo suklysta ir keramikai nebuvo įtraukti į sąrašą.

Kreipėmės į ministerijas, tačiau nieko nepešėme. Valdžia sako, kad visi gali kreiptis individualiai, bet supraskite, kreiptis, įrodinėti, kad tu patyrei nuostolių, kad esi ne dramblys... Kodėl tiesiog apskritai keramikų veikla yra neįtraukta į sąrašus?

Juk jame net tiek veiklų, kurios išvis nebuvo sustojusios, pavyzdžiui, veterinarinė, o keramikai – ne. Ir kažkodėl to nenorime pripažinti“, – pyko jis.

Žada, kad kiekvieną atvejį vertins individualiai

„Delfi“ komentaro kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM). Jos komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė teigė, kad šiuo metu derinami teisės aktų pakeitimai, kurie atvers galimybę fiksuoto dydžio išmoką gauti platesniam savarankiškai dirbančių asmenų ratui.

„Naujoji Vyriausybė siekia nukreipti valstybės paramos lėšas tiems, kurie labiausiai nukentėjo nuo pandemijos. Siekiama, kad parama būtų kuo taiklesnė.

Atlyginimas

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija girdi dirbančių savarankiškai nuogąstavimus ir nerimą dėl kritusių pajamų. Nors dalies savarankiškai dirbančių asmenų veikla nėra ribojama ir jie gali dirbti, tačiau dėl partnerių apribotos veiklos susiduria su finansiniais sunkumais.

Šiuo metu derinami teisės aktų pakeitimai, kurie atvers galimybę fiksuoto dydžio išmoką gauti platesniam savarankiškai dirbančių asmenų ratui.

Kiekvieno savarankiškai dirbančio asmens, kuris nepateko į VMI skelbiamą nukentėjusių nuo COVID-19 pandemijos sąrašą, atvejis bus vertinamas individualiai. Planuojama vertinti 2019 ir 2020 metais gautas pajamas. Jei bus nustatytas 30 proc. pajamų sumažėjimas, savarankiškai dirbančiam asmeniui bus skiriama 260 Eur parama. Artimiausiu metu dėl paramos savarankiškai dirbantys asmenys galės pakartotinai kreiptis į Užimtumo tarnybą. Apie tai informuosime visuomenę“, – komentavo ji.

Kaip aiškino, Ekonomikos ir inovacijų ministerija taip pat turi naują paramos priemonę dirbantiems savarankiškai.

„Paramai individualiai dirbantiems skiriama 30 mln. eurų. Ši subsidija sudarys 100 proc. 2019 metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Išmoka bus vienkartinė ir skiriama papildomai prie dabar Užimtumo tarnybos pervedamos 260 Eur išmokos“, – pridūrė ji.

Taip pat teigiama, kad savarankiškai dirbantys asmenys, kurių veikla įtraukta į sąrašą, gali gauti ne tik fiksuoto dydžio išmoką, bet ir pasinaudoti kitomis valstybės pagalbos priemonėmis.

„Dirbantys savarankiškai galės atidėti įmokas „Sodrai“ be palūkanų, jeigu jų veikla įtraukta į VMI paskelbtą nukentėjusių dėl COVID-19 ribojimų sąrašą.

Dirbantys savarankiškai yra laikinai atleisti nuo PSD mokėjimo (už karantino laikotarpį įmokas turės sumokėti per 2 metus). Net ir nemokėdami PSD, šie gyventojai gali gauti sveikatos paslaugas“, – buvo teigiama atsakymuose.

„Nukentėjusių veiklų sąrašas yra patvirtintas Ekonomikos ir inovacijų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministrų bendru įsakymu, tačiau dėl kriterijų, kuriais remiantis į VMI paskelbtą savarankiškai dirbančių asmenų, nukentėjusių dėl COVID-19 ribojimų, sąrašą buvo atrinktos veiklos, pakomentuoti geriau galėtų Ekonomikos ir inovacijų ministerija“, – buvo rašoma atsakymuose.

Kokiais kriterijais remiantis buvo sudarytas veiklų sąrašas, „Delfi“ komentaro kreipėsi į minėtą ministeriją.

„Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija 2020 m. gruodžio 30 d. įsakymu patvirtino sąrašą veiklų, kurioms karantino metu buvo nustatyti tiesioginiai ir netiesioginiai ribojimai.

Prieš pasirašant įsakymą, šis sąrašas taip pat buvo derintas su VMI ir Finansų ministerija. Visi kodai į šį sąrašą buvo įtraukiami atsižvelgiant į karantino metu nustatytus ribojimus ir galimybę vykdyti veiklą nuotoliniu būdu arba tokių galimybių nebuvimą“, – komentavo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovai.

Pinigai – jei esi sąraše

Redakcija primena, kad 260 Eur valstybės mokamas išmokas nuo 2021-ųjų sausio 1 dienos gali gauti tie savarankiškai dirbantys asmenys,  kurių veiklos buvo apribotos dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos bei karantino ir yra įtrauktos į Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintą apribotų veiklų sąrašą.

Pasitikrinti, ar veikla įtraukta į apribotų veiklų sąrašą, galima čia.

Numatyta, kad, ekstremaliajai situacijai ar karantinui pasibaigus, išmoka dirbantiems savarankiškai dar bus mokama vieną mėnesį, o vėliau jos mokėjimas bus nutrauktas.

Daugiau apie tai, kam gali būti skirta išmoka, skaitykite čia.

Daugiau dirbančių savarankiškai gaus išmoką

Pirmadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nurodė, kad dalis savarankiškai dirbančių asmenų susiduria su sunkumais dėl partnerių apribotos veiklos.

Jei į VMI paskelbtą savarankiškai dirbančių asmenų, nukentėjusių dėl COVID-19 ribojimų, sąrašą nepatekusio asmens pajamos per pandemiją sumažėjo 30 proc., į fiksuoto dydžio išmoką pretenduoti jis galės.

Jeigu savarankiškai dirbantis asmuo į VMI paskelbtą sąrašą nepatenka, tačiau patiria finansinių sunkumų, dėl fiksuoto dydžio išmokos pakarotinai turėtų kreiptis į Užimtumo tarnybą. Visų pirma, Užimtumo tarnyba įvertins, ar savarankiškai dirbantis asmuo atitinka šias sąlygas:

  • Savarankiška veikla registruota bent 3 mėnesius per 12 mėnesių ir nebuvo išregistruota iki karantino ir ekstremalios situacijos paskelbimo dienos.
  • Gaunamas darbo užmokestis pagal darbo sutartį ar prilyginamus teisinius santykius neviršija 642 eurų popieriuje.
  • Jei tai yra juridinis asmuo, jis negali būti bankrutuojantis ar likviduojamas.


Valstybinė mokesčių inspekcija patikrins, ar savarankiškai dirbančio asmens pajamos 2020 metais sumažėjo lyginant su 2019 metais. Jeigu pajamos krito 30 proc. ar net daugiau, savarankiškai dirbantis asmuo bus įtrauktas į VMI paskelbtą sąrašą. Savarankiškai dirbantis asmuo, po individualaus vertinimo patekęs į VMI paskelbtą sąrašą, galės gauti fiksuoto dydžio išmoką.

Nuo pandemijos nukentėję savarankiškai dirbantys asmenys, norėdami patekti į VMI paskelbtą sąrašą, turi Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikti deklaraciją apie 2020 metais gautas pajamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)