„Kaip matyti iš Lietuvos bankų asociacijos duomenų, visus praėjusius metus lizingo rinka traukėsi ir pasiekė žemumas 2020 m. gruodžio mėn. Tuomet lizingo portfelio dydis, lyginant su 2,984 mlrd. Eur sausio mėn., gruodį smuko iki 2,75 mlrd. Eur ir buvo mažiausias per visą praėjusių metų laikotarpį. Taigi per metus rinka susitraukė 7,8 proc., arba 234 mln. Eur“, – pažymi „SME Finance“ vyriausiasis ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Nepaisant rinkos smukimo, kai mažėjo tiek bendra lizingo portfelio suma, tiek pasirašomų lizingo sutarčių skaičius, 2020 m. išryškėjo ir priešinga tendencija – augo vidutinė naujai pasirašytos lizingo sutarties vertė. Antirekordinį praėjusių metų gruodį buvo pasirašyta mažiausiai sutarčių – tik 10 375 naujos lizingo sutartys, tačiau jų vertė buvo didžiausia per visus 2020 metus ir siekė 143, 8 mln. Eur.

„Galime daryti išvadą, kad didėja vienos lizingo sutarties vertė, o tai savo ruožtu indikuoja, kad lizingo finansavimu naudojasi vis stambesnės bendrovės, kurios lengvai prieina prie tradicinio bankinio finansavimo. Panašu, kad smulkusis ir vidutinis verslas šiuo metu yra iš dalies atkirstas nuo lizingo finansavimo – tai rodo ir mažėjantis naujų lizingo sutarčių skaičius, ir išaugusi naujai pasirašytų lizingo sutarčių bendra suma“, – susiklosčiusią situaciją lizingo rinkoje aiškina „SME Finance“ vyriausiasis ekonomistas.

Nors turimi duomenys rodo, kad šiuo metu Lietuvos lizingo rinka funkcionuoja ne pilnu pajėgumu ir neišnaudoja viso savo potencialo, tendencijos artimiausiu metu nesikeis – stambių bendrovių „svoris“ lizingo portfelyje ir toliau didės, o smulkioms ir vidutinėms bendrovėms tradicinis lizingo finansavimas išliks sunkiai prieinamas.

Pasak „SME Finance leasing“ vadovo Tomo Šūmakario, tai lemia gana paprasta priežastis – nerimas ir neaiškumas dėl ateities.

„Pernai su ekonominiais COVID-19 iššūkiais susitvarkėme bene geriausiai visoje Europoje – Lietuvos BVP krito tik 1,3 proc. Tačiau sulaukėme antrosios pandemijos bangos, BVP ir toliau mažėja, o tai reiškia, kad verslo būklė yra gana sudėtinga. Dėl nedovanotinai lėto vakcinacijos proceso Europoje, sunku prognozuoti ir ekonomikos atsigavimo ciklo pradžią. Esant tokiai situacijai, tradiciniai finansuotojai sumažina savo rizikos toleravimo laipsnį ir nėra linkę masiškai finansuoti smulkųjį ir vidutinį verslą“, – pabrėžia „SME Finance leasing“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)