Išgirdo klaidingą informaciją

Apie situaciją, kurioje atsidūrė banko klientė, feisbuke pasidalijo jos dukra. Vėliau Delfi ji patikslino, kad moteris 2019 m. nuėjusi į banką norėjo sustabdyti pensijos kaupimą, kad vėliau, sulaukusi pensinio mažiaus, galėtų vienu kartu išsiimti sukauptą pensiją. Norint pensiją gauti vienkartine išmoka, reikia būti sukaupus ne daugiau kaip 5 tūkst. Eur.

„Mama taupė pensiją su „Swedbank“, per kelis metus sutaupė apie 3000 eurų. Nuėjusi į banką 2019 metais ji išgirdo, kad sutaupė šią sumą, banko darbuotoja paragino jos neišsiimti ir palaukti dar metus, nes tikrai nesutaupys daugiau nei 5 tūkst. Eur. Mama ramiai laukė, kol dar truputį prisikaups, iki maždaug 4 tūkst. Eur“, – pasakoja Karolina.

Tiesa, verta atkreipti dėmesį, kad 2019 m. įgyvendinant pensijų kaupimo reformą, buvo nustatyta mažesnė – 3 tūkst. Eur – riba, iki kurios sukaupti pinigai išmokami vienkartine išmoka. Pernai balandį Seimas priėmė Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimus, kuriuose atsirado nauja riba.

Priimtose įstatymo pataisose įtvirtinta, kad vienkartine išmoka sukauptą turtą bus galima išmokėti, jei asmuo antroje pakopoje bus sukaupęs ne daugiau nei 5 tūkst. eurų.

Pernai lapkričio mėn. moteris sulaukė pensinio amžiaus ir nuvyko į „Swedbank“ atsiimti savo sukauptos pensijos, tačiau, kaip išsiaiškino, to padaryti vienkartine išmoka nebegalėjo, mat sukaupė daugiau nei 6 tūkst. Eur. Remiantis šiuo metu galiojančia tvarka, jai priklauso periodinės išmokos, kol sueis 85-eri.

Bankas liepia kaltinti valstybę

„Dabar kas mėnesį jai pervedama 23 eurai, iki kol jai sueis 85 metai. Bankas pasakė, kad ji gali išsiimti naują banko kortelę ir ten pervesti tuos eurus. Kai jai sueis 85 metai, tada galės visus išsiimti. Bankas nieko nenori girdėti, aiškina, kad tokie yra valstybės įstatymai, todėl galime skųsti valstybę“, – pažymi klientės dukra.

Moteris labiausiai piktinasi, kad apie artėjančią 5 tūkst. ribą bankas neįspėjo, todėl mama neturėjo teisės pasirinkti – kaupti toliau ar ne.

„Swedbanko atstovė mano mamai suteikė klaidingą informaciją, dabar bankas sako kaltinti valstybę už tokį II pakopos įstatymą, bankas nieko nenori žinoti. Tačiau esmė, kad niekas neįspėjo apie artėjančią 5000 sumą. Kodėl žmogus neturėjo teisės pasirinkti, ar nori kaupti toliau, ar išsiimti pinigėlius?“ – pažymi Karolina.

Kokius pasirinkimus turi gyventojai

Laikydamasis asmens duomenų apsaugos reglamento „Swedbank“ konkrečių klientų atvejų detalių neviešina ir nekomentuoja. Tačiau banko atstovas Saulius Abraškevičius paaiškina, kad paprastai sulaukęs pensinio amžiaus ir sukaupęs didesnę nei 5 tūkst. Eur sumą asmuo turi tokius pasirinkimus: nukelti išmokos mokėjimo pradžią ir kaupti toliau, gauti tik periodinę išmoką arba, jei pageidautų, tačiau tai neprivaloma, pirkti pensijų anuitetą „Sodroje“.

„Swedbank“ atstovas paaiškina pirmąją galimybę – gauti išmoką iš „Swedbank“ pensijų fonde sukauptų lėšų.

„Pasirinkus galimybę gauti išmoką, sukauptos lėšos išmokamos vienu iš šių būdų. Kai sukaupta suma yra iki 5 tūkst. Eur, ji kaupusiajam išmokama kaip vienkartinė išmoka. Kai sukaupta suma svyruoja nuo 5 tūkst. Eur iki 10 tūkst. Eur, sukaupta suma išmokama periodine pensijų išmoka (dalimis). Kai sukaupta yra 10 tūkst. Eur ir daugiau, sukaupta suma mokama pensijų anuiteto būdu, tai yra, asmuo gauna kasmėnesines išmokas iki gyvenimo pabaigos“, – paaiškina jis.

Jei sukauptų pinigų išmokos gavimas dar nėra aktualus, gyventojai gali nukelti išmokos mokėjimo pradžią.

„Tokiu atveju toliau kaupiama „Swedbank“ pensijų fonde – jei praėjus 30 dienų po to, kai suėjo pensinis amžius, kaupiantysis nėra sudaręs pensijų išmokos sutarties, pensijų fondo valdytojas nemokamai perkelia sukauptą klientų turtą į „Swedbank turto išsaugojimo pensijų fondą“. Tokiu būdu sukauptos lėšos toliau investuojamos. Persigalvojus dėl išmokos išmokėjimo atidėjimo, pateikti prašymą dėl pensijų išmokos sutarties pasirašymo galima bet kuriuo metu“, – pažymi banko atstovas.

„Swedbank“: apie galimybes bankas įspėja

Anot jo, bankas informuoja klientus apie pensijos išmokėjimo galimybes, likus keliems mėnesiams iki pensijos.

„Iki pensinio amžiaus likus 3 mėnesiams, kaupiantieji „Swedbank“ pensijų antros pakopos fonduose gauna pranešimus, kuriuose nurodomos sukauptos sumos išmokėjimo galimybės ir kitos detalės.

Pensijų kaupimas yra detaliai reglamentuotas, tad visi banko veiksmai remiasi teisės aktais. Yra numatyta, kad reikia išsiųsti pranešimus apie būsimas išmokų galimybes. Į Turto išsaugojimo fondą keliama pagal Pensijų kaupimo įstatymo reikalavimus. Taip pat ir išmokų tipai yra nurodyti Pensijų kaupimo įstatyme, jo privaloma laikytis“, – komentuoja S. Abraškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1193)