Kaip rašoma pranešime spaudai, kelis tūkstančius eurų santaupų sukaupęs asmuo jau gali pradėti „įdarbinti“ savo lėšas, kad jų neištirpdytų infliacija. Pradedantiesiems investuotojams ekspertai pataria išsiugdyti įprotį investuoti periodiškai, o investuojamos sumos dydį pasirinkti priklausomai nuo finansinių galimybių.

„Investuojama suma neturėtų būti labai reikšminga investuotojui, nes, neturint patirties, investicijų vertės svyravimai gali kelti bereikalingą stresą“, – teigia Domas Klimavičius, Šiaulių banko Rinkų ir iždo departamento Investavimo paslaugų grupės vadovas.

Obligacijos, indėliai, akcijos, investicijos į NT sektoriaus priemones – ekspertai supažindina su populiariomis investavimo priemonėmis ir pataria, į ką atsižvelgti pradedančiajam investuotojui.

Indėliai apčiuopiamos grąžos neatneš

Lietuvos banko duomenimis, 2017 m. pabaigoje didžiausią dalį lietuvių finansinio turto (56,8 proc. viso finansinio turto) sudarė bankuose laikomi indėliai.

Pasak Šiaulių banko investicijų eksperto, indėliai – tai bankų siūlomas fiksuotos grąžos instrumentas, kuris yra apdraustas Indėlių ir investicijų draudimu. „Indėlininkas gali tikėtis sumažinti infliacijos įtaką savo santaupoms, bet apčiuopiamos investicinės grąžos ši priemonė neatneš“, – teigia D. Klimavičius.

Obligacijų stabilumas

Obligacijos – tai įmonės arba valstybės išleistas fiksuotos grąžos skolos vertybinis popierius, duodantis investuotojui stabilų pinigų srautą (palūkanas) obligacijos gyvavimo laikotarpiu bei sugrąžinantis investuotą sumą obligacijų galiojimo pabaigoje.

„Įmonių obligacijų grąža mūsų regione svyruoja nuo 3 iki 14 proc. ir daugiau, priklausomai nuo verslo specifikos. Palūkanų dydis iš esmės indikuoja obligacijos rizikingumą – kuo didesnės palūkanos, tuo rizikingesnis verslas. Įmonė su stipriu balansu, stabiliu pinigų srautu ir gera reputacija gali skolintis daug pigiau nei naujai įsteigtas verslas, veikiantis rizikingame verslo sektoriuje“, – pasakoja Šiaulių banko investicijų ekspertas.

Šiaulių bankas nuo spalio 26 iki lapkričio 11 dienos platina nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Eika“ 5 mln. Eur vertės obligacijų emisiją. Planuojama pasiskolinti 2 metams su 4,5–5 proc. palūkanų norma, kuri nustatoma aukciono būdu. Vienos obligacijos nominalo vertė – 1 000 Eur.

Pasak I. Dargytės, „Eika Asset Management“ valdybos narės, investicijos į obligacijas leidžia gauti periodinius palūkanų mokėjimus, iš kurių investuotojas gali didinti savo santaupas ir toliau jas investuoti. Be to, kai kurios obligacijos yra trumpo laikotarpio, pavyzdžiui, 2–3 metų trukmės, todėl investuojamos lėšos sugrįžta greitai – tai trumpalaikė investicija su fiksuotomis palūkanomis.

Prieš investuojant į obligacijas, ar renkantis bet kurį kitą investavimo instrumentą, investuotojams siūloma įsivertinti įvairias rizikas. Pavyzdžiui, kokiai įmonei ar projektui skolinami pinigai, taip pat ar yra sklypo ar projekto įkeitimas. Pradedančiajam investuotojui reikia įvertinti ir tai, kad obligacijas platinančios įmonės gali patirti finansinių sunkumų, tapti nemokiomis, o jų veikla gali būti sustabdyta, apribota arba nutraukta. Reglamentuojama, kad vertybinius popierius leidžiančios įmonės turi pateikti su galimomis rizikomis susijusią informaciją, tad investuotojams rekomenduojama su ja susipažinti.

Akcijos siūlo didesnę grąžą ir daugiau rizikos

Akcijos – nuosavybės vertybinis popierius. Nusipirkę akcijų investuotojai tampa verslo dalininkais ir gali tikėtis uždarbio iš verslo pelno dalybų akcininkams (dividendų) ir (arba) verslo vertės augimo.

„Akcijos yra didesnės rizikos investicijos, kurios istoriškai generuoja didesnę grąžą, nei obligacijos. Akcijų vertė kinta reikšmingiau ir neretai nepatyrusiam investuotojui pakiša koją bei priverčia priimti emocijomis grįstus sprendimus“, – pastebi D. Klimavičius.

Pradedančiajam investuotojui išsirinkti pavienes akcijas sudėtinga, tad, norint aukštesnės rizikos, patartina pradėti nuo akcijų krepšelio, kurį siūlo investiciniai fondai.

Į būstą nuomai vidutiniškai investuoja 81 000 Eur

Šiuo metu populiariausias būdas investuoti į NT sektorių yra įsigyjamas būstas nuomai, tačiau tam reikia būti sukaupus kelias dešimtis tūkstančių eurų.

„Atlikę klientų analizę matome, kad tipinis „Eikos“ būsto pirkėjas yra investuotojas, perkantis vidutinės klasės būstą už 81 000 Eur, be būsto paskolos. Išanalizavus 1 400 parduotų butų per pastaruosius ketverius metus, tokio tipo klientai sudarė apie trečdalį (30 proc.) būsto pirkėjų“, – pastebi I. Dargytė.

Būstas ilgalaikei nuomai istoriškai Vilniuje generavo santykinai aukštą pajamingumą (angl. rental yield), tačiau šiuo metu dėl didesnių būsto kainų vidutiniškai yra apie 5 proc. per metus. Be to, reikia įvertinti, kad reikės skirti lėšų ir laiko būsto priežiūrai bei administravimui.

NT skolinimosi platformos: investicija nuo 100 Eur, bet yra rizikos

Investuoti į NT skolinimosi platformas galima nuo labai nedidelių sumų, pavyzdžiui, nuo 100 Eur, tad tai yra patrauklus produktas mažmeniniams investuotojams. Be to, kaip ir obligacijų atveju, išmokamos periodinės palūkanos.

„Investicijas per NT skolinimosi platformas galima priskirti aukštesnės rizikos investicijų kategorijai. Skolinimosi platformos veikia kaip tarpininkai tarp skolintojų (investuotojų) ir besiskolinančio NT vystytojo, tad nerizikuoja savo kapitalu. Jie deda pastangas išanalizuoti NT projektus ir įvertinti jų rizikas, tačiau vystytojo nemokumo atveju neturi ir nededa savo nuosavo kapitalo tam projektui išgelbėti“, – atkreipia dėmesį I. Dargytė.

NT fondai: tūkstantinės investicijos, uždarbis didelis

Baltijos šalių rinkoje pastaruosius 10 metų galima investuoti į šiame regione veikiančius nekilnojamojo turto fondus, tačiau didžiojoje jų dalyje investuojama suma prasideda nuo 125 000 Eur.

Investicijos į NT fondus suteikia galimybę uždirbti ilgalaikę grąžą iš NT projektų. Čia pinigai dažniausiai „užrakinami“ bent 6 metams. Tai yra pakankamas laiko tarpas „įdarbinti“ investuotojų įsipareigojamas sumas ir sukurti ar išvystyti NT projektus, taip pat padidinti jau išvystytų objektų vertę.

„Metinė grąža iš gyvenamosios paskirties projektų vystymo gali siekti 13 – 15 proc. Tokio tipo investicijos suteikia aukščiausio uždarbio galimybę, bet NT investicijų spektre yra priskiriamos aukščiausiai rizikai“, – teigia I. Dargytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)