Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija primena, kad minimalus valandinis atlygis kitąmet būtų 3,93 Eur, kai šiemet yra 3,72 Eur, o MMA – 642 Eur, kai 2020 m. – 607 Eur. . „Į rankas“ tai reikštų ūgtelėjimą nuo 447 iki 467 eurų, su sąlyga, kad asmuo nekaupia antroje pensijų pakopoje.

Anot asociacijos, dėl 5,8 proc. MMA padidinimo padidės visų mokamų mokesčių suma, kurie skaičiuojami nuo MMA.

Verslo liudijimai brangs mažiausiai 66 Eur per metus.

Vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą, mažosios bendrijos narių, individualios įmonės savininkų privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos padidės 29 Eur per metus ir bus po 44,81 Eur per mėnesį, kai šiuo metu sudaro 42,37 Eur per mėnesį.

Neturintiems draudžiamųjų pajamų, mėnesinės PSD įmokos bus 44,81 Eur per mėnesį, kai dabar yra 42,37 Eur per mėnesį.

Visiems, kurie uždirba MMA, 21 Eur per mėn., arba 252 Eur per metus, padidės pajamos po mokesčių.
Taip pat didės 58 Eur per mėn. darbo užmokesčio riba (MMAx1,65), kurią pasiekus, dienpinigiai neapmokestinami.

Asociacija priduria, kad buhalteriai turės papildomo darbo: pakeisti visus nustatymus buhalterinėse programose dėl NPD formulės pakeitimo (senas GPM įstatymas) ir dėl MMA pasikeitimo.

„Laimės darbuotojai, kurie uždirba MMA ir eis atostogauti ne 2020, bet 2021 metais, nes kitąmet atostoginiai turės būti ne mažesni nei MMA, galiojantis atostogų metu, kuris 2021 metais būtų 5,8 proc. didesnis nei 2020 m.

Buhalteriai, skaičiuojantys kaupinius nepanaudotoms atostogoms, turėtų padidinti vidurkius iki 2021 m. MMA, jei jie yra mažesni nei 607 Eur per mėnesį, kai dirbama pilnu etatu“, – feisbuke informuoja Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija.

Delfi primena, kad Vyriausybė trečiadienį pritarė, jog MMA nuo kitų metų turėtų didėti iki 642 eurų (iki mokesčių), tačiau paliko galimybę šių metų gruodį dydį persvarstyti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, minimali ar mažesnė alga Lietuvoje mokama apie 130 tūkst. asmenų iš maždaug 1,27 mln. apdraustųjų visomis socialinio draudimo rūšimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)