Dauguma gyventojų santaupas vis dar laiko grynaisiais arba sąskaitoje, teigiama LB pranešime.

„Toks menkas investuojančių skaičius, palyginti su Europos Sąjungos vidurkiu, kur į finansines priemones investuoja daugiau nei 10 proc. gyventojų, gali būti paaiškinamas vis dar per menku lietuvių finansiniu raštingumu, atsargumu, baime prarasti lėšas, ypač turint omeny kontekstą – dažnai nuskambančias istorijas apie sukčių išviliotas santaupas“, – pranešime sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorė Jekaterina Govina.

Remiantis Lietuvos banko atlikta namų ūkių apklausa, santaupas grynaisiais namuose laiko 35 proc., o sąskaitoje – 53 proc. gyventojų. Dar apie 12 proc. apklausos dalyvių santaupas tvirtino laikantys kaip indėlį. Maždaug penktadalis (18 proc.) apklaustųjų neturi jokių santaupų.

Į kitas finansines priemones – investicinius fondus, akcijas ir skolos vertybinius popierius – investavę tvirtino atitinkamai 5 proc., 4 proc. ir 1 proc. apklausos dalyvių. Tai kur kas mažiau nei Europos Sąjungos vidurkis – investuojančių į investicinius fondus Europos Sąjungoje yra apie 10 proc., o į vertybinius popierius apie 7 proc. gyventojų.

Lietuvoje tvirtinančių, kad investuoja į investicinius fondus, apklausos dalyvių skaičius yra panašus jau kelerius metus, o investuojančių į skolos vertybinius popierius sumažėjo nuo 4 proc. 2018 metais iki 1 proc. šiemet.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)