R. Žiogelis pasakojo, kad dirba pagal darbo sutartį, tačiau turi ir individualios veiklos pažymą.

Kaip žinia, nuo pagal darbo sutartį gaunamo atlyginimo mokesčiai ir įmokos sumokami prieš jį pervedant į darbuotojo sąskaitą. Valstybės biudžetui tenka gyventojų pajamų mokestis, o „Sodrai“ – valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmoka. Nuo atlyginimo dar mokamos įmokos už privalomąjį sveikatos draudimą, Garantinį ir Ilgalaikio darbo išmokų fondus.

Dirbant su individualios veiklos pažyma, kaip „Delfi“ paaiškino „Sodros“ komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Malgožata Kozič, VSD įmokas galima mokėti arba vieną kartą per metus, arba – kas mėnesį (avansu).

„Norėdamas gauti ligos išmoką, asmuo per pastaruosius 12 mėnesių turi būti sukaupęs bent 3 mėnesių ligos socialinio draudimo stažą arba per pastaruosius 24 mėnesius – 6 mėnesių stažą.

Stažas individualią veiklą vykdantiems asmenims nustatomas pagal sumokėtas socialinio draudimo įmokas: jei įmokos sumokėtos nuo minimalios mėnesinės algos dydžio sumos – įgyjamas 1 mėnesio socialinio draudimo stažas, jei įmokos sumokėtos nuo didesnės ar mažesnės negu MMA sumos, stažas laikomas proporcingai didesnis arba mažesnis“, – aiškino ji.

M. Kozič tęsė, kad jei individualią veiklą vykdantis asmuo nori gauti ligos išmoką, jis iki pirmosios laikinojo nedarbingumo dienos turi būti sumokėjęs ligos socialinio draudimo įmokas.

„Valstybinio socialinio draudimo įmokas, kai jų bazė priklauso nuo asmens pajamų, gautų praėjusiais metais, asmuo turi sumokėti iki metinės pajamų mokesčio deklaracijos pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai termino paskutinės dienos, t. y. iki gegužės 1 dienos (2020 metais – iki liepos 1 dienos).

Jos siekia 29,7 proc. nuo pusės apmokestinamųjų pajamų (arba 31,7 proc., jei žmogus kaupia antros pakopos pensijų fonde).

Šie asmenys taip pat turi teisę skaičiuoti ir mokėti valstybinio socialinio draudimo įmokas avansu ir mokėti jas kartą per mėnesį ne vėliau kaip iki einamojo mėnesio paskutinės dienos. Susirgus ir gavus nedarbingumo pažymėjimą, ligos išmoka bus apskaičiuota ir išmokėta iškart nuo trečios laikinojo nedarbingumo dienos“, – dėstė specialistė.

Pasak jos, kitu atveju ligos išmoka bus apskaičiuota ir išmokėta pateikus metinę pajamų deklaraciją ir sumokėjus valstybinio socialinio draudimo įmokas.

„Kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas ligos išmokos dydis, yra apskaičiuojamas pagal asmens pajamas, nuo kurių buvo sumokėtos įmokos ligos socialiniam draudimui, turėtas per paeiliui einančius 3 kalendorinius mėnesius, buvusius iki praėjusio kalendorinio mėnesio prieš laikinojo nedarbingumo nustatymo mėnesį.

Pavyzdžiui, susirgus kovo mėnesį vertinamos pajamos, turėtos lapkričio, gruodžio ir sausio mėnesiais“, – sakė M. Kozič.

Gavo tik paprašęs

Redakcijai parašęs R. Žiogelis sakė, kad šiemet, nors VMI deklaravimo terminą pratęsė iki liepos 1 dienos, jis savąją deklaraciją pateikė gegužės 2 dieną.

Taip jis neigė „Sodros“ paaiškinimus apie galimą ligos išmokų vėlavimą. Kaip aiškino M. Kozič, ligos išmokos skaičiuojamos ir mokamos pagal Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registro duomenis.

„Gavus duomenis iš VMI apie asmens deklaruotas individualios veiklos pajamas į registrą automatiškai įrašoma draudžiamųjų pajamų suma, gauta iš individualios veiklos.

Pateikus metinę pajamų deklaraciją ligos išmokos perskaičiuojamos automatiškai. Tam nereikia pateikti jokio prašymo.

Kadangi šiais metais dėl COVID-19 pandemijos ir šalyje paskelbto karantino pajamų deklaravimo terminas buvo pratęstas iki liepos 1 dienos, o savarankiškai dirbantiems asmenims buvo suteiktos ir kitos skolų atidėjimo galimybės, tikėtina, kad kai kuriais atvejais automatinis išmokų perskaičiavimas užtruko ilgiau“, – sakė ji.

R. Žiogelis dar sakė, kad savo pajamas deklaruoja kasmet, todėl jį ypač nustebino tik šiemet gautos ligos išmokos už 2018 metus.

„Tik po skundo, kuriame paprašiau, kad „Sodra“ perskaičiuotų visas išmokas už visus praėjusius metus, taip pat kad būtų įtrauktos deklaruotos individualios veiklos pajamos, gavau 7 naujus „Sodros“ pranešimus apie perskaičiuotas išmokas už 2018–2020 metus.

Jau buvo įtrauktos individualios veiklos pajamos ir papildomai priskaičiuota suma (beveik 400 eurų) bus pervesta į mano banko sąskaitą“, – sakė jis.

Pašnekovas tvirtino, kad tokių pačių atsakymų jau sulaukė ir keli jo kolegos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)