Pasak bendrovės, tikrojo bazinio darbo užmokesčio augimas šiemet siekia apie 4,4 proc., o metinio atlyginimo su priedais – 3,9 proc., tad šių atlyginimų augimas šiemet atitinkamai 3 ir 6 proc. punktais lėtesnis nei 2019 metais. Kitose Baltijos šalyse situacija panaši – Latvijoje mėnesinis bazinis atlygis kilo 4,2 proc., Estijoje – 6,2 procento.

„Prognozuoti neigiami atlygio augimai nepasitvirtino, nes rinka yra atspari, sukaupusi pagalvę iš praėjusių metų. Augimas perpus mažesnis, bet vis tiek teigiamas“, – žurnalistams antradienį sakė „Baltic Salary Survey“ konsultantas Povilas Blusius.

Jis nurodė, kad Vilniuje mėnesinis bazinis atlyginimas augo 4,5 proc., Kaune – 5,4 proc. Klaipėdoje – 4,2 proc.

Geriausius darbo užmokesčio augimo rodiklius, siekiančius apie 5 proc., išlaikė informacinių technologijų, pardavimų, finansų sektoriai, prasčiausia situacija buvo paslaugų sektoriuje – čia atlygis krito vidutiniškai 3,2 proc.

Bazinis atlygis šiemet krito 2 proc. dirbančiųjų, kai pernai mažėjo 0,2 proc. dirbančiųjų. Karantino metu jį mažino 10 proc. įmonių.

Pasak P. Blusiaus, priedai buvo išmokėti 52 proc. darbuotojų, labiausiai sumažėjo mėnesio ir ketvirčio priedai ir premijos.

„Ypatingai susitraukė mėnesio ir ketvirčio priedai ir premijos, nes jie yra tie, kurie iškart iškeliauja iš įmonės resursų, kasmetinius ir metinius priedus galima nukelti“, – sakė jis.

Prognozuojama, kad kitąmet bazinis atlygis kils 4,1 proc. jį darbuotojams ketina didinti 91 proc. darbdavių Lietuvoje. Tuo metu Estijoje ir Latvijoje tai ketina daryti atitinkamai 86 ir 75 proc. darbdavių.

Karantino metu didžioji dalis įmonių darbuotojų skaičiaus nemažino

P. Blusius sakė, kad didžioji dalis įmonių (59 proc.) karantino metu darbuotojų skaičiaus nemažino, 17 proc. jį didino, 17 proc. darbuotojus atleido, dar 7 proc. pasinaudojo proga optimizuoti darbuotojų skaičių.

Tyrimo duomenimis, per karantiną prastovos buvo skelbiamos 30 proc. darbuotojų, 65 proc. prastovų neskelbė, 5 proc. skelbė prastovas visiems darbuotojams.

Karantino metu atlyginimų nemažino 83 proc. apklaustų įmonių, 10 proc. sumažino bazinius atlyginimus, dar 7 proc. sumažino kintamuosius priedus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)