„Dėl karantino sumažėję ar veik visai sustoję pardavimai atsiliepė ir apkarpytomis darbo vietomis, ir aptirpusiais atlyginimais, – sako informacijos apie Lietuvos įmones portalo CR.lt vadovas Saulius Žilinskas, – tiesa, švelnėjant apribojimams drastiškų nuopolių mažėja, o kai Sodra paviešins birželio mėnesio atlyginimų vidurkius, tikėtina, algų čiuožimas žemyn bus dar sumažėjęs.“

Nuo dugno aukštyn

Kaip rodo CR.lt analitikų atlikta daugiau kaip 3 darbuotojus samdančių Lietuvos įmonių vidutinių atlyginimų analizė, algos daugelyje sektorių pasiekė dugną ir jau ropščiasi aukštyn. Tiesa, dar nepasiekė ikikarantininio lygio. Taip situacija atrodo daugelyje sektorių, tokių kaip pramonė, didmeninė ir mažmeninė prekyba, transportas ir saugojimas, apgyvendinimas ir maitinimas, sveikatos priežiūra.

Statybos sektoriaus algos, galima sakyti, sugrįžo į pradinį lygį – jei vasarį vidutinė alga čia siekė 838 EUR, tai gegužę buvo tik 3 EUR mažesnė – 835 EUR.

Žemės ūkyje vidutinės algos nė nebuvo kritusios ir tik stiebėsi įsibėgėjant sezonui (vasarį – 801 EUR, gegužę – 844 EUR), o štai informacijos ir ryšių sektoriuje darbo užmokestis, šovęs į viršų kovą (1804 EUR) (kai buvo didžiausias IT paslaugų poreikis gyvenimui pereinant ant virtualių bėgių), netikėtai puolė žemyn (1750 EUR). Įdomu, kad finansų ir draudimo įmonės taipogi didžiausius vidutinius atlyginimus mokėjo balandį (1957 EUR) – kas gali būti susiję su premijomis už pirmą ketvirtį – o štai gegužę – šios sumos susitraukė (1823 EUR). Meninėje, pramoginėje ir poilsio organizavimo veikloje, kuri per karantiną buvo bene labiausiai sustabdyta, algos nučiuožė žemyn dar kovą (808 EUR), o kilti pradėjo jau balandį (810 EUR), bet, palyginus su kitomis veiklomis, labai lėtai.

Tokiais tempais augant ikikarantininis lygis bus pasiektas dar negreitai. Antras pagal vasario ir gegužės algos skirtumą – apgyvendinimas ir maitinimas. Nors prasidėjęs sezonas turėtų skatinti darbo atlygio šiame sektoriuje augimą, tačiau vasarį jis sudarė 622 EUR, o gegužę vos pasiekė 576 EUR.

Smulkesniuose sektoriuose įvairovė didesnė

Pasaulio rinkose drastiškai nusmukus naftos kainoms, tai paveikė ir naftos pramonėje dirbančių kompanijų vidutinius atlyginimus. Lyginant gegužę su vasariu, darbo atlygis jose susitraukė 15,5 proc. Nuo karantino bene labiausiai nukentėjusiame oro transporte algos sumenko net 22,9 proc., tuo pat metu vandens transporte jos ūgtelėjo 19,5 proc. Viešbučių sektoriuje vasario ir gegužės vidutinių atlyginimų skirtumas siekė minus 16,9 proc., maitinimo įstaigose algų vidurkis gegužę, palyginti su vasariu, sulyso 5,8 proc., pas kelionių organizatorius ir pardavėjus – 15,3 proc., sporto ir pramogų sektoriuje – 9,1 proc.

Nors kaip buvo rašyta aukščiau, žemės ūkyje algos nebuvo nukritusios ir net augo, to nepasakysi apie miškininkystę, kur gegužės atlyginimai dar buvo 1,1 proc. mažesni nei vasarį. Karantinas nesutrukdė algoms kilti infrastruktūros statybos darbus vykdančiose įmonėse. Gegužės algos čia buvo 7,2 proc. didesnės nei vasario ir 2,2 proc. didesnės nei prieš metus. Atlyginimai mažmeninėje prekyboje gegužę buvo 0,4 proc. mažesni nei vasarį, o didmenoje vidutinė alga sumenko daugiau – 2,9 proc. Kelių transporte darbuotojai gegužę vidutiniškai uždirbo 3,2 proc. mažiau nei iki karantino. Logistikoje gegužės algos buvo 4,3 proc. mažesnės nei vasarį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)