„Vichy“ vandens parkas Vilniuje tris mėnesius buvo uždarytas dėl šalyje paskelbto karantino. Neseniai įmonės administracija paskelbė kompensacijos tvarką lankytojams, kurie anksčiau buvo įsigiję bilietų, kuponų ir metinių abonementų.

Kaip rašoma „Vichy“ vandens parko interneto svetainėje, siekiant kompensuoti patirtus nepatogumus, bendrovės administracijos sprendimu, visi vandens parko kasose ir interneto svetainėje įsigyti bilietai bei dovanų kuponai, kurių galiojimo terminas baigėsi tarp kovo 13 d. ir birželio 11 d. pratęsiami papildomam 3 mėnesių terminui.

Taip pat rašoma, kad visiems šeimos abonementus įsigijusiems klientams 2020 m. Šeimos abonementų galiojimas pratęsiamas iki šių metų rugpjūčio 31 d.

Metinius abonementus įsigijusiems asmenims bendrovės administracija suteikia 25 proc. nuolaidą 2021 m. metiniams abonementams.

„Iš tos tvarkos matyti, kad bilietų ir kuponų galiojimas pratęsiamas laikotarpiui, kurį vandens parkas neveikė. Visai logiška. Tačiau, kalbant apie metinius abonementus, kurių, spėju, ir yra didžiausias skaičius, sąlygos visai kitokios. Vietoj realios nesuteiktų paslaugų kompensacijos, pavyzdžiui, pratęsiamas galiojimo laikas, bus suteikta 25 proc. nuolaida, įsigyjant kitų metų abonementą“, – pasakoja vilnietė.

Anot jos, taip vandens parkas lankytojus „išduria“ dviem „frontais“. Moteris svarsto, kad nemaža dalis žmonių galimai išvis nepirks kitų metų abonemento, tad negaus ir jokios kompensacijos, net nuolaidos pavidalu. Tai ji vadina grynu nuostoliu lankytojams.

Antra, kitų metų abonementai bus parduodami tik šių metų pabaigoje, taigi, pasak pašnekovės, „kompensacija“, net ir juokingu nuolaidos pavidalu, bus suteikta ne dabar, o po pusmečio.

„Iš tokios tvarkos panašu, kad vandens parkas bando lankytoją apsukti, o pats išlips beveik sausas iš karantininių nuostolių balos“, – piktinasi parko lankytoja.

„Vichy“: su kiekvienu klientu sprendimo ieškome individualiai

„Vichy“ vandens parko administracija pakomentavo kompensavimo tvarką lankytojams. Su kiekvienu klientu sprendimo būdo esą ieškoma individualiai.

„Mes siūlome be jokio papildomo administravimo mokesčio perrašyti metinį abonementą kitam asmeniui.

Taip pat yra galimybė grąžinti metinį abonementą ir atgauti pinigus už likusį nepanaudotą laikotarpį. Kiekvienas klientas su šiomis sąlygomis susipažįsta, pasirašydamas metinę abonemento sutartį“, – rašoma bendrovės atsiųstame komentare.

VVTAT: vartotojui turi būti suteikta galimybė atgauti pinigus

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT), komentuodama šią situaciją, pirmiausia pažymi, kad kiekvienu atveju svarbu įvertinti, dėl kokių konkrečių paslaugų sąlygų yra susitarta tarp vartotojo ir paslaugų teikėjo.

„Ar sutartyje nėra aptartos nenugalimos jėgos aplinkybės ar šalių nenumatytos aplinkybės, ar nėra aptarta sąlygų dėl paslaugų teikimo dėl nuo paslaugų teikėjo nepriklausančių aplinkybių ir pan.

Jei minėtos aplinkybės sutartyje neaptartos, paslaugų teikėjas gali numatyti kompensacijos vartotojams būdą, pavyzdžiui, numatyti pratęsti abonementą tam pačiam terminui, kuriuo paslaugos nebuvo teikiamos, proporcingai apskaičiuoti pinigų grąžinimą už laiką, kai vartotojas negalėjo naudotis paslaugomis, suteikti nuolaidų ateities paslaugoms“, – vardija VVTAT.

Tarnyba pažymi, kad, vartotojui įsigijus abonementą bei už jį sumokėjus visą sumą, turi būti sudaromos galimybės atgauti pinigus už laikotarpį, per kurį jis negalėjo naudotis paslaugomis ne dėl savo kaltės.

„Ne visais atvejais vartotojams bus aktualus abonemento pratęsimas ar nuolaidų suteikimas ateities paslaugoms. Taigi, numatant kompensavimo būdą, paslaugų teikėjas turėtų atsižvelgti į vartotojo interesus bei suteikti teisę pačiam vartotojui pasirinkti, kuris iš nustatytų kompensavimo būdų jam priimtiniausias. Pažymėtina, kad kompensavimo būdas ir tvarka turėtų būti individualiai aptarti su vartotoju“, – į ką būtina atkreipti dėmesį, tikina VVTAT atstovė Natalija Jarmulkovič.

Vartotojui ir paslaugų teikėjui nepavykus rasti bendro sprendimo, vadovaujantis Vartotojų teisių apsaugos įstatymo nuostatomis, vartotojas pirmiausia turėtų raštu kreiptis į paslaugos teikėją – parašyti pretenziją, t. y. išdėstyti savo reikalavimą.

Paslaugų teikėjas privalo neatlygintinai išnagrinėti vartotojo kreipimąsi ir, kai nesutinka su vartotojo reikalavimais, privalo ne vėliau kaip per 14 dienų nuo vartotojo kreipimosi gavimo dienos pateikti vartotojui išsamų motyvuotą rašytinį atsakymą, pagrįstą dokumentais, pažymi VVTAT.

Vartotojui negavus paslaugos teikėjo atsakymo arba gavus atsakymą, kuris vartotojo netenkina, vartotojas turi teisę kreiptis į VVTAT dėl ginčo sprendimo Vartotojų teisių apsaugos įstatyme įtvirtinta vartotojų ir pardavėjų, paslaugų teikėjų ginčų sprendimo alternatyvia (ne teismo) tvarka.

Kartu su prašymu VVTAT turėtų būti pateikiamos prašyme išdėstytas aplinkybes patvirtinančių dokumentų kopijos, pavyzdžiui, pinigų sumokėjimą už paslaugą patvirtinančio dokumento kopija, kreipimosi į paslaugos teikėją kopija, paslaugos teikėjo atsakymo kopija, sutarties kopija ir kitų turimų dokumentų kopijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)